žena sa bob frizurom

Trijumf ženstvenosti i kratke kose – kad su nas šišale brice

Dvadesetih godina prošlog veka na scenu je stupila kratka kosa. Budući da frizerski saloni nisu ni postojali, moderne žene su na šišanje išle kod brica, gde ih muškarci baš i nisu prihvatali sa oduševljenjem

Nakon dugog perioda u kojem se šminka smatrala nepodobnom, kad su samo određeni slojevi žena ili žene određenih zanimanja nosile šminku, 20-tih godina prošlog veka dolazi do procvata i eksplozije novog izgleda koji je predstavljao prilično drastičnu promenu u odnosu na diskretno i neprimetno ulepšavanje. Šminkanje se vratilo u svakodnevni život žena svih slojeva i zanimanja. Na početku dvadesetih šminkanje se sramežljivo prihvata, a pri kraju je neobično bilo videti ženu bez šminke.

Početkom dvadesetih godina 20. veka sramežljivo je prihvatan make-up, da bi pri kraju bilo neobično videti ženu bez šminke

Ne smemo zaboraviti da je to vreme kada su žene masovno sekle svoje duge kose u bob frizure, ravne ili talasaste, a da tada ženski frizerski saloni nisu ni postojali. Žene su skraćivale kosu jedna drugoj ili su išle kod brica, gde ih muškarci baš i nisu prihvatali sa oduševljenjem.

Žene koje nisu imale dovoljno hrabrosti ili jednostavno nisu htele da odseku kosu, imitirale su oblikom frizure svoje ošišane prijateljice

Uvek kad postoje potreba i potražnja, razvije se i ponuda – tako su nastali ženski frizerski saloni. Talasi su jedna od najtežih frizerskih tehnika i bilo je teško kući sređivati kosu. Pojavom sistema trajnog kovrdžanja kose i električnog figara, uređivanje ovakvih frizura prilično se pojednostavilo.

Žene koje nisu imale dovoljno hrabrosti ili jednostavno nisu htele da odseku kosu, imitirale su oblikom frizure svoje ošišane prijateljice. Duga kosa se skupljala u punđu nisko na vratu, a prednji deo kose se blago uvijao i tako bi se dobijala frizura koja po obliku podseća na talasasti bob.

Uticaj na modu imale su filmske zvezde, kao i događaji u svetu

Posle rata su se otvarali lanci velikih robnih kuća u kojima se ponuda dekorativne kozmetike širila. Iako je izbor boja bio ograničen, bilo je sve više različitih dekorativnih proizvoda.

Uticaj na modu imale su filmske zvezde, kao i događaji u svetu. Otkriće Tutankamonove grobnice u Egiptu uticalo je na umetnost, arhitekturu, izradu nakita i nameštaja, film i još mnogo stvari u društvu, pa i na šminku.

Crni kohl (kajal) oko očiju izgledao je mistično i egzotično. Često razmazan oko očiju i sa senkom, delovao je skoro kao smokey eyes. Uz to, u modi su bile jako tanke, blago zaobljene obrve i obavezan karmin jakih crvenih nijansi.

Crni kohl (kajal) oko očiju izgledao je mistično i egzotično, a ušao je u modu posle otkrića Tutankamonove grobnice

Za dvadesete godine prošlog veka karakterističan je srcolik oblik iscrtavanja usana; Kupidonov luk bio je izražen, često iscrtan preko linije usana, ali skraćen i stanjen sa strana. Sa novim proizvodima i porastom interesovanja za šminku, uz proizvode su proizvođači dodavali male brošure sa uputstvima i savetima za šminkanje koji su, zapravo, i danas aktuelni.

Način šminkanja iz dvadesetih možda nije primenljiv danas u istoj paleti boja i intenzitetima, ali ako ga malo prilagodimo svom licu i izmenimo boje, utisak može biti interesantan.