glumica tilda svinton

Tilda Svinton: filmsko bratstvo je porodično stablo mog srca

Dobitnica Zlatnog lava za životno delo na Venecijanskom festivalu dokazala je još jednom da je ikona stila kad je stajling dopunila zlatnom maskom na štapiću

Glumica Tilda Svinton delovala je androgino čak i u ženstvenoj beloj Šanel haljini u kojoj se pojavila na otvaranju ovogodišnjeg 77. po redu Venecijanskog festivala, prvog velikog filmskog događaja održanog od izbijanja pandemije (mada bez publike i uz obavezne maske). Spajajući nove okolnosti sa venecijanskom tradicijom, Tilda je stajling upotpunila zlatnom maskom na štapiću.

Riđokosa i uvek dečački ošišana, Tilda Svinton neguje neponovljivi stil, zbog čega ju je Gardijan svrstao među najbolje obučene žene od 50+

Da je ključna odlika njenog stila nepredvidivost, dokazala je na završnoj ceremoniji, na kojoj se pojavila u čednoj beloj bluzi i dugačkoj crnoj suknji (takođe Šanel), u čemu je ličila na štrkljastu horistkinju. Riđokosa i uvek dečački ošišana, Tilda neguje neponovljivi stil, zbog čega ju je Gardijan svrstao među najbolje obučene žene od 50+.

Škotsko plemićko poreklo

U Veneciji, Tildi je uručen Zlatni lav za životno delo, nepuna dva meseca pre njenog 60. rođendana (rođena je 5. novembra 1960). Žiri je imao u vidu da je do sada snimila više od 70 filmova, s podjednako zapaženim ulogama u artističkim ostvrenjima i u holivudskim hitovima, kakav je Nebo boje vanile (Vanilla Sky).

Samo 2019. i 2020. Tilda Svinton pojavila se u blokbasteru Osvetnici: Kraj igre, filmu Lična istorija Dejvida Koperfilda, rađenom po delu Čarlsa Dikensa, u ostvarenju Džima Džarmuša Mrtvi ne umiru, a odigrala je i jedinu ulogu u Ljudskom glasu, kratkom filmu Pedra Almodovara, koji je rađen po delu Žana Koktoa i prvi put prikazan na Venecijanskom festivalu.

U Veneciji, uručen joj je Zlatni lav za životno delo, nepuna dva meseca pre njenog 60. rođendana

„Kinematografija je moje srećno mesto, moja prava domovina, a filmsko bratstvo je porodično stablo mog srca”, rekla je Tilda primajući nagradu. Međutim, Tildino krvno porodično stablo nije ništa manje zanimljivo od filmskog. Iako je rođena u Londonu, ona je po ocu zapravo Škotkinja plemićkog porekla.

Porodica Svinton može da prati svoje poreklo kroz 35 generacija do 9. veka i vremena pre normanskog osvajanja Britanskih ostrva. Njeno puno ime je Ketrin Matilda Svinton od Kimergama. Majka joj je Australijanka, ali takođe škotskog porekla, a čukundeda po majci bio je čuveni škotski botaničar Džon Haton Balfor.

Cimerka ledi Dajane

Do sada je snimila više od 70 filmova, s podjednako zapaženim ulogama u artističkim ostvarenjima i u holivudskim hitovima

Tildin otac penzionisao se kao general-major, pa su prva Tildina dečja sećanja vezana za vojne baze, ograđene bodljikavom žicom. Tilda ima tri brata, pa je u detinjstvu zahtevala da bude tretirana isto kao oni. „Prvi put sam postala svesna da sam devojčica kad sam otišla u internatsku školu”, kaže Tilda. U Vest hit internatu išla je u razred i družila se sa lejdi Dajanom.

Između srednje škole i fakulteta otišla je da volontira u Keniji, a potom je završila sociologiju i političke nauke na Kembridžu, gde se kao studentkinja učlanila u Komunističku partiju. Kasnije će postati član Socijalističke partije Škotske.

Spočetka, gluma nije bila njeno definitivno opredeljenje, već način da ispituje varijante androginosti i različite oblike njenog ispoljavanja, što je tema koja je zanima od detinjstva.

Počela je u pozorištu, a prvi film u kome je igrala bio je o slikaru Karavađu. Kasnije tokom karijere, neće uvek igrati samo ženske uloge. Igraće Mocarta u pozorištu, elizabetanskog plemića u filmu Orlando (rađenog na osnovu romana Virdžinije Vulf) i arhanđela Gavrila u Konstantinu. Igrala je i ženu tajkuna, belu vešticu, vampira, a Oskara za sporednu ulogu dobila je za film Majkl Klejton.

Igrala je suprugu Dejvida Bouvija

Porodica Svinton može da prati svoje poreklo kroz 35 generacija do 9. veka i vremena pre normanskog osvajanja Britanskih ostrva

glumica tilda svinton

LaCameraChiara © / Shutterstock.com

Svojim jedinim domom smatra porodični zamak Nairn u škotskoj oblasti Hajlends, gde živi sa blizancima i novim partnerom Sandrom Kopom, slikarom nemačko-novozelandskog porekla.

„Prvi put sam postala svesna da sam devojčica kad sam otišla u internatsku školu”, kaže Tilda

Otac blizanaca, Džon Birn, živi u Edinburgu, a on i Tilda su u dobrim, prijateljskim odnosima. Da bi stanovnicima svog zavičaja omogućila da gledaju filmove, kupila je putujući bioskop i organizovala filmski festival, a u Edinburgu je osnovala producentsku kuću. Postala je zaštitno lice Šanela za kolekciju inspirisanu škotskom tradicijom i materijalima.

Oprobala se i u novim formama. Osmislila je, i u galerijama Londona, Rima i Njujorka izvela performans u kome je nedelju dana spavala u staklenom kovčegu.

Pevala je prateće vokale na četiri albuma, a kad je na ulici srela Dejvida Bouvija, noge su joj zaklecale. „O bože, on zna moje ime, pomislila sam kad mi se obratio”, priča Tilda kad objašnjava kako je došlo do toga da igra suprugu Dejvida Bouvija u promotivnom spotu za njegovu pesmu The Stars (Are Out Tonight).