Uma Turman glumica

Uma Turman: ipak najsrećnija u ulozi majke

Nekada Tarantinova muza i seks-simbol za intelektualce, danas sa ćerkom Majom na crvenom tepihu svedoči da visoki stil prevazilazi generacijske razlike

Uma Turman igrala je boginju ljubavi, plesala sa Džonom Travoltom i pravila planove da ubije Bila, a jedan Lankomov karmin je po njoj dobio ime. Ova 183 centimetra visoka plavuša, koja je karijeru počela u 15. godini kao foto-model, a u istoriju kinematografije upisala se ulogom u Tarantinovim Petparačkim pričama, trenutno snima TV seriju Suspicion, gde igra majku kojoj kidnapuju 21-godišnjeg sina.

I u prošlogodišnjem projektu, dečjem akcionom filmu Rat s dedom, takođe igra majku. Zapravo, igra ženu koja svog starog oca (Robert de Niro) poziva da živi s njenom porodicom sa troje dece, zbog čega neprekidno mora da rešava generacijske sukobe.

50. rođendan u lokdaunu

Ove dve uloge nimalo ne liče na ono u čemu smo navikli da gledamo Umu Turman, mada neki u šali kažu da u sceni kada sreće dečka svoje ćerke tinejdžerke počinje da liči na sebe iz filma Kill Bill. Uma je u aprilu napunila 51 godinu i izgleda da je, po nepisanim surovim holivudskim pravilima, prešla u onu starosnu kategoriju kada žene moraju da se zadovolje manje provokativnim ulogama.

Međutim, Uma Turman, koja i sama ima troje dece, lako je uplovila u likove majki. Prijatelji koji je dobro poznaju kažu da je uprkos brojnim filmskim ulogama, ona najsrećnija u ulozi majke. Njena 23-godišnja ćerka Maja Hok, koja već ima uspešnu karijeru modela i glumice, o vaspitanju koje je dobila kaže: „Moji roditelji su ponosni na mene zbog načina na koji se ponašam prema svojim prijateljima i ponosni su na mene što sam mnogo putovala sama i nisam umrla.”

Prvi put je igrala sa De Nirom u 21. godini, ali strah od njegove veličine uspela je da prevaziđe, jer je već imala iza sebe uloge u filmovima

Everett Collection © / Shutterstock.com
Uma Turman i Itan Hok
Everett Collection © / Shutterstock.com

Tokom lokdauna, Maja je živela s majkom u kući u okolini Njujorka. Bliskost je bila očigledna na snimcima koji pokazuju kako šišaju jedna drugu u kućnim uslovima i kako gaje povrće u dvorištu. Umin 50. rođendan bio je tokom lokdauna. Proslavila ga je samo u krugu porodice, bez torte. Služeni su samo tibetanski specijaliteti.

Za Umu Turman budizam je porodično nasleđe. Njen otac Robert Turman je prvi Amerikanac koji je postao budistički monah na Tibetu

Budizam i modeling iz porodice

Za Umu Turman budizam je porodično nasleđe. Njen otac Robert Turman je prvi Amerikanac koji je postao budistički monah na Tibetu. Potom se vratio kući, doktorirao na Harvardu, pisao knjige i predavao o religiji, a dalaj-lama bio je čest gost u njegovom domu. Robert Turman je zajedno sa Ričardom Girom osnovao Tibetansku kuću u Njujorku.

Kad se udala za Roberta, Umina majka već je za sobom imala karijeru uspešnog foto-modela (naslovna strana Voga) pod imenom Nena fon Šlebruge. To ime govori o njenim švedskim korenima. Majka joj je bila uspešna glumica, čija skulptura (akt) i danas stoji u njenom rodnom mestu u Švedskoj.

Iako su je muškarci obožavali, u ljubavi Uma Turman nije imala mnogo sreće

Robert i Nena dobili su četvoro dece, tri sina i devojčicu kojoj su dali ime Uma, po budističkoj boginji ljubavi i lepote. Uz netipično ime išlo je i netipično detinjstvo. Rano je izrasla. „Bila sam sva u nogama i rukama, s nosom do Meseca”, seća se Uma. A onda se još ispostavilo da ima disleksiju, pa do devete godine nije mogla da nauči da čita i piše. Naravno, deca su joj se rugala. Jedino se dobro osećala na časovima glume, gde je mogla da bude neko drugi.

Maja Hok
Ovidiu Hrubaru © / Shutterstock.com

Imala je 14 godina kad ju je majka tokom letnjeg raspusta odvela u Njujork, u agenciju Klik. Ispostavilo se da telo koje joj je u školi zadavalo toliko muke, sasvim drugačije komunicira sa objektivom. Uma je imala 15 godina kad se njena fotografija pojavila na naslovnoj strani Glamura, a ubrzo je usledio i internacionalni Vog. Sa 16 je otišla na prvi kasting za film i ispostavilo se da je i kamera podjednako voli.

Zašto se muza naljutila

Prvi put je igrala sa De Nirom u 21. godini, ali strah od njegove veličine uspela je da prevaziđe, jer je već imala iza sebe uloge u filmovima Pustolovine Barona Minhauzena i Opasne veze, oba iz 1988. Sa visinom od 183 cm i stopalima broj 42, pred kamerama se tako transformisala da je prema pisanju magazina Madmoazel, postala „seks-simbol za intelektualce”.

Upravo ta Umina stopala reditelj Kventin Tarantino pretvorio je u fetiš miliona, stavljajući ih u krupni kadar u sva tri projekta koja je radio s njom: Petpračke priče, Kill Bill 1 i 2 i Gataka. U poslednje vreme Tarantino izlazi sa idejom da napravi Kil Bil 3, u kome bi igrale i Uma i njena ćerka Maja Hok. Ali Uma kaže da je to „već snimila u glavi i da više nije zagrejana”.

Umina stopala reditelj Kventin Tarantino pretvorio je u fetiš miliona, stavljajući ih u krupni kadar u sva tri projekta koja je radio s njom

Uma Turman i Kventin Tarantino
Featureflash Photo Agency © / Shutterstock.com

Iako su godinama bili izuzetno dobri prijatelji, a ona važila za Tarantinovu muzu, među njima se desio prekid. Na snimanju Kill Bill 2 on ju je terao da povećava brzinu automobila dok se nije desio incident u kome je povredila vrat. „Mogla sam da poginem, mogla sam da ostanem nepokretna”, žalila se. A najviše ju je uvredilo što je producent Harvi Vajnstin prikrivao dokaze, na osnovu kojih bi morao da joj plati odštetu. Tarantino joj se više puta i javno i lično izvinjavao i odnosi su konačno izglađeni, a Maja je dobila manju ulogu u njegovom filmu Bilo jednom u Holivudu.

Ljubav i moda

Iako su je muškarci obožavali, u ljubavi Uma Turman nije imala mnogo sreće. U 20. godini udala se za glumca Garija Oldmana, ali se posle godinu i po razvela. Na snimanju Gatake srela je Itana Hoka, za koga se 1998. udala kad je već bila u sedmom mesecu trudnoće.

Rodila je prvo Maju, a 2002. i sina. Međutim, već 2004. par se razveo, jer je Uma iz tabloida saznala da je muž vara. Ipak, dogovorili su se da za dobrobit dece ne govore loše jedno o drugom. Umi je razvod teško pao.

U programu kod Opre Vinfri rasplakala se pričajući o tome. Kasnije je ušla u vezu sa biznismenom Arpadom Bisonom sa kojim je 2012. rodila ćerku Lunu, ali su se ubrzo rastali uz sudski spor oko starateljstva.

Featureflash Photo Agency © / Shutterstock.com

U sve tri trudnoće Uma se gojila po 30 kilograma, ali je to uvek uspevala prilično brzo da skine. Prestajala bi da radi ili bi prihvatala samo projekte blizu kuće da bi bila uz decu. Zbog toga se 2000. vratila modelingu i snimila reklamni spot za Lankom.

U svetu mode Uma se i dalje suvereno kreće i ostavlja trag. Prva je nosila Pradu na dodeli Oskara 1995. i pokrenula trend da je obavezno nošenje brendova visoke mode na takvim skupovima. Voli Dior, Šanel i Versače, ali često se odluči i za nešto neočekivano, piše Vog.

U svetu mode Uma se i dalje suvereno kreće i ostavlja trag

U poslednje vreme Uma i njena ćerka Maja nastupaju kao tim i biraju modele iz iste kolekcije, pokazujući da visoki stil prevazilazi generacijske razlike.