naocare za sunce

Naočare za sunce – više od modnog dodatka

Zaštita naših očiju od sunca ne bi trebalo da bude sezonska, nego stalna rutina. Prajmer, suvi puder i fiksir šminke produžiće trajnost naše šminke na dodirnom mestu.

Koliko često nam se desi da zasija sunce pa se tek onda setimo da su nam naočare za sunce ostale kod kuće?

Zaštita naših očiju od sunca ne bi trebalo da bude sezonska, nego stalna rutina. U zavisnosti od toga u kojim prilikama se izlažemo suncu, biramo stil naočara.

Kvalitet stakala je najvažniji

Naočare su odavno postale veoma cenjeni modni dodatak, ali potrebno je da obratimo pažnju i na njihovu praktičnu, a ponajviše medicinsku stranu, pre svega na to da li im je kvalitet zadovoljavajući. Ako ih nosimo na jedrenju ili skijanju, potrebno je da imamo zaštitnu vrpcu da nam ne bi odletele sa glave, odnosno da više gledamo praktični nego modni aspekt.

Ipak, najvažniji je kvalitet stakala kroz koja gledamo i koja bi trebalo da zaštite naše oči od štetnosti UV zraka. Poznato je kumulativno dejstvo zračenja, pa bi i to trebalo da imamo na umu prilikom kupovine naočara za decu. Najbolje je i da nam stručnjak objasni čemu služe polarizovana stakla i kad je neophodno kupiti baš ta.

Stalnim stiskanjem očiju zbog prejakog svetla stvaramo sebi bore i napinjemo mišiće oko oka

Uklopite naočare i šminku

Trenutno su moderni veliki ramovi, što je bolje za našu zaštitu, jer smanjuju refleksiju sa raznih površina (mora, snega…) i utiču na to da se manje mrštimo.

Stalnim stiskanjem očiju zbog prejakog svetla stvaramo sebi bore i napinjemo mišiće oko oka. Pored pojačanih bora, posledice mogu da budu i opekotine, kao i glavobolja.

Najbolje je da na jako sunce ne izlazimo bez zaštitnog faktora na koži, naočara i šešira.

U zavisnosti od toga u kojim prilikama se izlažemo suncu, biramo stil naočara

Kad uklapamo šminku uz naočare za sunce bitno je da proverimo kako nam se slažu naočare sa oblikom obrva, oblikom čitavog lica i stilom. Takođe, treba da obratimo pažnju kako nam i gde naočare naležu na lice, nos i uši, što određuje i visinu naočara na licu.

Ramovi se delimično mogu prilagoditi ako nas naočare na nekom mestu previše pritiskaju, a na nama je da to mesto posebno tretiramo kako nam se šminka ne bi skidala i otiskivala.

Treba da obratimo pažnju kako nam i gde naočare naležu na lice, nos i uši, što određuje i visinu naočara na licu

Prajmer, suvi puder i fiksir šminke na tim (dodirnim) mestima sigurno će produžiti trajnost naše šminke. A prolećno vreme je svakako pravi trenutak da smanjimo količinu šminke na licu i pojačamo zaštitu od sunca.