zena se osmehuje

Moćna tigrova trava, zvezda biljne anti-aging nege

Biljke su neiscrpan izvor najrazličitijih aktivnih supstanci koje imaju moćno biološko delovanje na kožu. Gotu kola, poznata i kao tigrova trava (Centella asiatica) spada u biljke koje posebno blagotvorno deluju na kožu

Preparati sa oznakom biljna kozmetika, organska kozmetika, green kozmetika, veganska kozmetika itd., sve su popularniji za negu kože lica i tela. U njihovom sastavu pominje se mnoštvo biljaka za koje nam proizvođači garantuju da imaju najrazličitije blagotvorne efekte; ali, za imena većine ovih biljaka nikada nismo ni čuli.

Zato se u zrelim godinama najčešće opredeljujemo za poznate varijante, poput formula sa hijaluronskom kiselinom ili vitaminima o kojima dovoljno znamo. Međutim, biljke su neiscrpan izvor najrazličitijih aktivnih supstanci koje imaju moćno biološko delovanje na kožu.

Od drevne Kine, Egipta i Indije, svaka biljka je na svoj način nosila svoju lekovitost. U Indiji, koncept korišćenja biljaka za ulepšavanje potiče iz tradicionalne medicine – ajurvede.

Ova popularna biljka je u kozmetologiji posebno poznata u terapiji ožiljaka i rana, prevenciji i ukanjanju strija, bora i efekata fotostarenja

Preko drevnih ajurvedskih spisa upoznati smo sa mnogim lekovitim biljkama koje posebno blagotvorno deluju na kožu i koriste se za negu lica i tela, a među njima gotu kola (Centella asiatica) ima svoje posebno mesto.

Širok spektar delovanja

Gotu kola, poznata i kao tigrova trava, biljka je koja se stotinama godina koristi u tradicionalnoj medicini. Ova popularna biljka ima širok spektar farmakoloških delovanja, ali je u kozmetologiji posebno poznata u terapiji ožiljaka i rana, prevenciji i uklanjanju strija, bora i efekata fotostarenja.

Mehanizam delovanja ove biljke na kožu pre svega se zasniva na stimulisanju sinteze kolagena (fibroblasta koji stvaraju kolagen), kao i na povećanju jačine i čvrstoće novonastalog tkiva. Pored toga, ova biljka ima i snažne antiupalne i regenerativne efekte, pa je tako veoma efikasna u teriranju keloida i ožiljaka.

Biljka Centella asiatica stotinama godina koristi se u tradicionalnoj medicini

Primer za ovo delovanje je i predanje koje kaže da su ranjeni bengalski tigrovi pronalazili gusto rastinje ove biljke i valjali se po njoj da bi zacelili rane. Zahvaljujući tome ova biljka je i dobila svoje drugo ime – tigrova trava.

Mnogobrojna istraživanja pokazuju snažno delovanje gotu kole u terapiji fotoostarele kože, strija i celulita, pa je ona veoma poželjan sastojak brojnih kozmetičkih proizvoda. Pored toga, mnoga istraživanja pokazuju da je efikasna i u terapiji psorijaze, pa bi se moglo reći da je njena korist za kožu ogromna.

Kada je nega zrele kože u pitanju, na tržištu se nalaze brojni preparati (kreme za lice protiv bora, antiridi za bore oko očiju, anti-age maske i serumi, umirujući preparati za lice i telo namenjeni nezi kože nakon sunčanja) koji kao glavnu prirodnu anti-age komponentu sadrže upravo ovu biljku.

Najčešće se u njima nalazi ekstrakt lišća gotu kole bogat saponinima, glikozidima i triterpenima, koji zajedno stimulišu sintezu kolagena tipa I (koji se smanjuje sa starenjem) i smanjuju upale (zahvaljujući snažnom antioksidansnom efektu).

Blagotvorna u trudnoći

Pored toga, gotu kola je i obavezan sastojak mezoterapijskih koktela, što dovoljno govori o njenom snažnom anti-age delovanju. Ali, ona je nezaobilazna i u preparatima namenjenim trudnicama, jer njeni aktivni sastojci deluju protiv strija. A zato što stimuliše sintezu kolagena i pojačava čvrstinu kože, gotu kola je jednako važna i u zrelim godinama. Uz to, ekstrakt gotu kole se u velikoj meri nalazi i u anticelulit preparatima.

Obavezan je sastojak mezoterapijskih koktela, što dovoljno govori o njenom snažnom anti-age delovanju

U ovim formulacijama, pored obaveznih lipolitičkih supstanci (kofein, karnitin itd.), ona ima zadatak da normalizuje metabolizam vezivnog tkiva zahvaćenog celulitom i da svojim antiupalnim i drenažnim delovanjem reguliše probleme sa mikrocirkulacijom, što je jedan od glavnih uzroka ovog poremećaja.

Spektar biljnih sastojaka koji se primenjuju u kozmetičke svrhe povećava se iz dana u dan. Izbor postaje sve pristupačniji i veći, a korisnici su sve svesniji blagodeti prirode koja nas okružuje.

Biljke poput gotu kole koriste se ne samo u kozmetičke svrhe, za negu kože, već i za mnogo ozbiljnije probleme – kožne bolesti.

Lekovitost biljaka je ono što nam je bezuslovno pruženo, a od nas se samo traži da očuvamo prirodu i da joj budemo zahvalni.

Stoga, budimo zahvalni i čuvajmo prirodu, da bi ona čuvala nas!