Pasta na tanjiru

Kolači zaslađeni nostalgijom

Sa poslasticama kao što su vanilice, sutlijaš, krofne, knedle sa šljivama povezana su sva dobra iskustva iz našeg detinjstva

Saher torta, pavlova, krem brule, moči, zmajeva brada – ovi čuveni deserti sa svih strana sveta izgledaju neodoljivo, ali naše srce češće poskoči zbog keks torte, sutlijaša i masnih uštipaka bogato uvaljanih u šećer.

Čak i ako u vanilicama ne prepoznajemo ukus kojeg se sećamo iz detinjstva, ili nam je neverovatno što limunova kora ne može da ublaži miris masti, ništa nas neće sprečiti da iznova tragamo za savršenim desertima, poput onih koje su spremale naše bake.

Cimet i topli pogledi

Ljubav prema masnoćama i šećerima, kažu neki stručnjaci, dugujemo dalekim precima koji su zahvaljujući tim namirnicama, tada retko dostupnim, brzo mogli da osete blagostanje umesto gladi. Evolucija je, navodno, učinila svoje, a visokokalorične namirnice poput kolača usrećuju nas i danas, iako znamo da nam milion kalorija uopšte ne treba. Ali zašto nas lenja pita, štrudla i sutlijaš uzbuđuju više od poslastica koje su praznik za sva čula? I da li su bake – carice rezanaca sa šećerom i makom ili naše fantazije koju smo vremenom malo i ulepšali?

Da li su bake – carice rezanaca sa šećerom i makom ili naše fantazije koju smo vremenom malo i ulepšali

Nekada, kad smo se vraćali iz škole, pored knedli sa šljivama, mirisa vanile i cimeta, u kući su nas čekali milovanje po kosi, brašno koje se nežno valja po neobično organizovanoj kuhinji, umrljane sveščice sa receptima i blagi pogledi – sve ono što nam sada, možda, nedostaje.

Slatki klasici sa dodatkom ljubavi

Sa jednostavnim poslasticama, kao što su griz sa mlekom i krofne, ili prazničnim, poput Vasine torte, povezana su sva dobra iskustva koja smo imali u detinjstvu, u vreme kada smo bili najbezbrižniji. Nostalgična sećanja na to poboljšavaju naše raspoloženje, a njih čine svaki zalogaj (čak i onaj jedva jestiv) i emocije koje su u vezi s njim. Drugim rečima, kada deci i unucima mažemo krišku putera i džema ili mutimo šnenokle, slušamo ih i ćaskamo, oni će se jednog dana sa nostalgijom sećati upravo ovih poslastica, pamtiće možda čak i zvuk razbijenih jaja, jer su se tada osećali sigurno i voljeno.

Mama možda ne zna dobro da umesi krofne, ali ume najnežnije da obriše brkove od prah šećera

Bez obzira na to da li inspiraciju za današnji kolač tražimo u pohabanoj sveščici sa receptima, možda ga prilagođavamo da bude zdraviji, ili tragamo za dobrim poslasticama na internetu, to će za naše potomke jednog dana svakako biti slatki klasici kojih se sećaju sa nostalgijom, čak i ako baki zaluta ljuska oraha u rozen tortu ili mama ne zna dobro da umesi krofne, ali zna najnežnije da obriše brkove od prah šećera.

Razumljivo, neko će uvek sa velikom strašću da se kune u krišku hleba i masti ili pečeno pile.