prskanje latica

Unikatni mirisi za osveženje doma

Proleće je idealno za kreativne eksperimente sa cvećem, kojima možemo da oplemenimo životni prostor

Mirisi utiču na to kako se osećamo, pa se često koriste za oplemenjivanje prostora, najčešće u vidu mirisnih štapića, sveća, potpurija ili električnih raspršivača sa patronama raznih mirisnih nota. Pošto se u proleće ne budi samo priroda, već i kreativnost, možemo malo da eksperimentišemo i kod kuće napravimo mirise za osvežavanje prostorija, od cveća ili mešavine cveća, cimeta, vanile, kore citrusa…

Upakovane u neobične bočice sa raspršivačem, ove mirisne vodice mogu da budu i unikatni dar od srca.

Aromatične vodice za osvežavanje prostorija možemo da napravimo od cveća, citrusa i začina

Šaka latica i avan

Za ovaj poduhvat neophodno je sakupiti latice cveća koje nas inspirišu i od kojih želimo da napravimo naš jedinstveni miris. Potrebna je puna šaka latica, bez cvetnih drškica, trnja i listića (moraju da budu čiste, odnosno, ako ima tragova zemlje, treba je ukloniti).

Latice se najpre dobro izgnječe u avanu, najbolje staklenom, da bi otpustile mirise. Zatim ih treba prebaciti u činiju obloženu gazom (koja pada preko ivica posude), naliti 200 mililitara vode, poklopiti i tako ostaviti 24 sata kako bi otpustile što više mirisnih sastojaka.

Sledeći korak je da se gaza sa laticama iscedi u vodu (u kojoj su stajale), a zatim u nekoj posudi zagreje do tačke ključanja. Druga varijanta je da se mirisna tečnost stavi u mikrotalasnu pećnicu podešenu na slabo grejanje i ostavi od osam do deset minuta. Kada se mirisna vodica ohladi, može se dodati kašičica alkohola da bi miris duže trajao.

Miris s našim potpisom izgledaće najbolje u bočici koju sami dekorišemo

Aromatičnu vodicu možemo da „pakujemo” u nove staklene i keramičke bočice ili one koje već imamo u kući. Ako želimo da bočica sa raspršivačem izgleda rustično, dovoljno je da je oblepimo suvim laticama cveća, dok za prefinjeniju varijantu na njoj mogu da zasijaju kreativno poređani kristali.

Od ljubičica do jorgovana

Jasmin je jedan od cvetova koji može da se koristi za ovakve eksperimente, a ima delikatan i slatkast miris.

Lavanda ima jak miris, čist i vrlo prepoznatljiv. Trebalo bi svakako imati u vidu da razne vrste lavande imaju pomalo različite mirise, na primer francuska lavanda ima sladak miris, a holandska oštar sa dodatkom kamfora.

Ruža, kraljica cveća, popularni je sastojak mirisa još od doba starih Grka i Rimljana

Ruža, kraljica cveća, popularna je za pravljenje mirisa još od doba starih Grka i Rimljana. Ima osvežavajući, živahan i karakterističan miris koji budi sva čula. I ljubičice se koriste od davnina, a imaju sladak, puderast, prefinjen i lagan miris.

Ljiljani imaju jak, ženstven, meki miris, dok je jorgovan puderastog mirisa, sa dodacima mirisa meda, vanile, jasmina i svežine.