Kejti Holms

Kejti Holms – biografija, karijera, filmovi, privatne drame

Kejti Holms, proslavljena kao Betmenova devojka, danas je glumica, režiserka i producentkinja, koja se u svim tim ulogama pojavljuje i u svom najnovijem filmu Rare Objects.

Ona je kompletan filmmaker, kako se to u Holivudu kaže, a tome će dodati i aktivnosti na promociji žena u svetu filma i njihovom ohrabrivanju da stanu iza kamere kao što je ona učinila. U pitanju je globalni projekat koji će Kejt realizovati u saradnji sa Saudijskom Arabijom.

Pročitajte sve o životu Kejti Holms, njenoj karijeri, filmovima i filmski napetim privatnim dramama.

Bigrafija Kejti Holms – porodica i vaspitanje

Kejti Holms, jedna od najlepših žena na holivudskom nebu, iza lica devojčice krije veliku radnu energiju i odlučnost. Naučila je da ništa ne govori dok ne uradi, što joj je pomoglo u poslu, a naročito tokom razvoda sa Tomom Kruzom. Par ima ćerku Suri, koja je napunila 17 godina i već se oprobala kao pevačica, a priprema se da studira modni dizajn.

Posle razvoda sa Kejti, Tom Kruz nije imao nikakve kontakte sa ćerkom, tako da je Kejti sama odgajala Suri od njene šeste godine. Kejti Holms odrastala je u sasvim drugačijoj atmosferi, u uglednoj i stabilnoj religioznoj katoličkoj porodici, onakvoj za kakve se obično kaže da su stub društva.

Kako je odlikašica postala glumica

Kejti Holms se rodila 18. decembra 1978. godine u gradu Tolidu u Ohaju. Otac joj je sudija, koji je kao student uspešno igrao košarku, a majka se bavila domom, decom i filantropskim radom. Kejti ima jednog brata i tri sestre. Išla je u čisto žensku katoličku školu i bila odličan đak, a bila je i član školske dramske grupe. Imala je dovoljno bodova da se upiše na prestižni Kolumbija univerzitet na medicinu, što je po očevoj želji učinila i studirala jedan semestar.

Još sa 14 godina, po običaju da se deca koja su odlični đaci pored škole bave još nečim, lepa i elegantno građena Kejti se upisala u školu modelinga. Odatle su je akreditovali za veliko takmičenje u Njujorku 1996. U okviru takmičenja bio je i dramski deo, gde je ona govorila monolog iz kultnog dela američke književnosti Ubiti pticu rugalicu. Naravno, agent ju je primetio, odmah joj je ponudio ugovor, a snimak njenog monologa poslao režiseru Angu Liju, koji joj je dao ulogu u filmu Ledena oluja (The Ice Storm), pored Kevina Klajna i Sigorni Viver.

Sjajan početak karijere Betmenove devojke

To je bio početak sjajne filmske karijere Kejti Holms, ali još uvek ne i kraj njenog školovanja. Još pre nego što je taj prvi film došao u bioskope, pozvali su je u Holivud i ponudili ulogu koju je ona odbila da bi završila srednju školu.

Serija koja joj je promenila život

Sledeća ponuda bila je da dođe na audiciju za ulogu u TV seriji Dosonov svet (Doson’s Creek), koju je ona takođe htela da odbije jer se audicija poklapala sa izvođenjem predstave njene školske dramske grupe. Reditelju Kevinu Vilijamsonu odgovorila je: „Žao mi je, ali ja stvarno ne mogu da se vidim sa vama ove nedelje. Imam druge obaveze.”

Ipak je dobila ulogu Džoi Poter, muškobanjaste najbolje drugarice glavne junakinje. Bila je to velika uloga, a serija je prikazivana od 1998. do 2003. i donela joj veliku popularnost.

Već posle prvih epizoda Kejti Holms se pojavila na naslovnim stranama časopisa Seventeen, TV Guide i Roling Stone.

Start u društvu velikih zvezda

Sa 20 godina dobila je prvu glavnu ulogu u filmu, za koji je sama Kejti rekla da je grozan, ali joj je ta uloga donela MTV nagradu za mladu nadu na filmu, još neke nominacije i mnoge pohvalne kritike. U filmu Lekcija za gđu Tingl (Teaching Mrs. Tingle) igrala je odlikašicu, kakva je i sama bila, a profesorku je igrala Helen Miren.

Bilo je sasvim jasno da se Kejti više neće vraćati na medicinu i da će se posvetiti glumi. U filmu Zlatni momci (Wonder Boys) iz 2000. imala je malu ulogu, ali je igrala uz velikog Majkla Daglasa. Iste godine u filmu The Gift igrala je uz Kejt Blančet i Kijanu Rivsa. U tom filmu imala je i prvu obnaženu scenu, što je naišlo na negodovanje u njenom rodnom gradu, o čemu su pisale i lokalne novine.

Kad mali stakleni mehur prsne

Među filmovima iz tog perioda važan je Napuštena (Abandon) iz 2002. u kome je igrala glavnu ulogu. Sve vreme je paralelno radila na seriji Doson’s Creek. Kejti je jedina glumica koja se pojavljivala u svakoj od ukupno 128 epizoda. Kad je serija 2003. završena, Kejti je govorila da mrzi promene i da se oseća kao da je „njen mali stakleni mehur pukao”. „S druge strane, osveženje je igrati nekog drugog”, rekla je u intervjuu iz 2004.

Magazin Verajeti je o ulozi u filmu Pieces of April iz 2004. pisao da je jedno od njenih najboljih ostvarenja, a dobila je i Satelit nagradu. U filmu First Daughter igrala je najstariju ćerku predsednika Amerike.

Uspešno odigrana uloga Betmenove ljubavi iz detinjstva u filmu Batman Begins iz 2005. kompenzovala je nekoliko ne baš uspešnih fimova iz prethodnih godina i donela joj svetsku slavu, ali je označila i veliku promenu u njenom privatnom životu.

Kejti Holms u društvu Kris Klajna.

Tinseltown © / Shutterstock.com

Fatalni susret sa Tomom Kruzom i dramatičan razvod

Rani ljubavni život Kejti Holms nije bio naročito buran, ako ga je uopšte i bilo s obzirom da je vaspitavana u katoličkom duhu i odrastala pod budnim okom porodice i sredine. Zato joj se može verovati da je Džošua Džekson, kolega iz serije Doson’s Creek, bio njena prva ljubav.

Imala je 22 godine kad je počela da se zabavlja sa glumcem Krisom Klajnom, sa kojim se 2003, posle tri godine veze, verila. Raskinuli su početkom 2005, kad je na nju bacio oko Tom Kruz, kontroverzna holivudska legenda.

Upoznavanje, veridba i dete – sve za godinu dana

Kejti Holms i Tom Kruz počeli su da se zabavljaju u aprilu 2005, a verili se posle sedam nedelja veze. U međuvremenu ona je počela ubrzano da proučava sajentologiju, pošto je Tom od svoje izabranice očekivao da se pridruži verskoj zajednici u kojoj je on istaknuta ličnost. Bila je toliko zaljubljena da je to rado prihvatila, iako je vaspitana kao katolikinja.

Kejti Holms na motoru sa Tom Kruzom.

Tinseltown © / Shutterstock.com

Ćerka im se rodila 18. aprila 2006, na godišnjicu njihovog upoznavanja, a dali su joj ime Suri, što na persijskom znači crvena ruža. U novembru te godine su se venčali po sajentološkom obredu u velelepnom srednjovekovnom zamku u Italiji.

Narednih šest godina braka nisu bile baš plodonosne za njenu karijeru, a o samom braku bilo je svakakvih špekulacija.

Novine su 2011. pisale da se Kejti Holms drogira, a Tom Kruz ih je tužio i dobio ih na sudu.

Kejti Holms sa Tom Kruzom.

Everett Collection © / Shutterstok.com

Misterija dobro isplaniranog razvoda

Svi, pa i sam Tom Kruz, bili su iznenađeni kad je 29. juna 2012. Kejti Holms sudu u Njujorku podnela zahtev za razvod braka. Još veće zaprepašćenje izazvala je vest koja je stigla već u julu, da su supružnici potpisali sporazum o razvodu. Kako je moguće da se sve desilo bez ikakve najave i u tako kratkom roku, kad se holivudski razvodi rastežu zbog sporenja oko novca i starateljstva nad decom?

Ključno je bilo to što je Kejti svoju želju da se razvede držala u tajnosti, a mora da je upotrebila svoj talenat za glumu kad Tom Kruz ništa nije posumnjao.

Pravni deo posla odradio je njen tata – iskusni sudija, pa je Tom Kruz pristao da Kejti dobije potpuno starateljstvo nad detetom. Ni posle više od 10 godina niko ništa zvanično nije objasnio, ali vlada uverenje da je Kejti želela razvod prvenstveno da bi ćerku Suri izvukla iz sajentološke zajednice.

Kejti nije tražila onoliko para koliko bi se očekivalo prema Kruzovom basnoslovnom bogatstvu. Kao i Kruzova prethodna žena Nikol Kidman, ni Kejti Holms nikada u javnosti nije govorila o svojim iskustvima u sajentološkoj zajednici, što je, pretpostavlja se, deo brakorazvodnog sporazuma.

Odmah posle razvoda, Kejti se vratila katoličanstvu i redovno odlazi u crkvu.

Osveta nadmudrenog muža

Bilo je teško poverovati u napise o tome kako nadmudreni muž nije mogao da se uzdrži od osvetničke stavke u sporazumu, već je tražio da u narednih pet godina Kejti ni sa jednim muškarcem ne sme da se zabavlja javno, niti u tom periodu sme ćerku da upoznaje sa svojim partnerima.

Kejti nikad nije potvrdila da je tako nešto potpisala, ali je vreme pokazalo da se tako ponašala. Pojavila se samo jedna fotografija gde na pustoj plaži Kejti šeta sa glumcem Džejmijem Foksom, sa kojim je obelodanila vezu tek nakon što je klauzula iz ugovora istekla. Rastali su se 2019, a potom je u njen život ušao zgodni vlasnik restorana Emilio Vitolo, s kim se javno zabavljala do 2022.

Kejti Holms, žena koja radi tri posla odjednom

Posle razvoda, Kejti Holms je karijeru morala da gradi gotovo od početka. Okrenula se pozorištu i na Brodveju igrala u drami Artura Milera Svi moji sinovi, a lik Džeki Kenedi Onazis igrala je i u mini-seriji iz 2017. Kendijevi posle Kamelota. Igrala je u filmu Dani i noći (Days and Nights) po Čehovljevom Galebu, pa u dva filma iz 2014, Gospođica Medouz (Miss Meadows) i The Giver. Bile su to uglavnom manje uloge, a upadala je i u poznate serije na par epizoda.

Spas u režiji i smehu

Onda je odlučila da se okrene režiji i produkciji, da bi ponovo mogla da igra kvalitetne uloge. Prvi film u kome je odradila sva tri posla bio je All We Had iz 2016. Osetila je da joj se sviđa da režira jer je to „kao da slažeš slagalicu, koja može da se složi na više načina”.

Igrala je glavnu ulogu, režirala i producirala film Alone Together iz prošle godine, romantičnu priču o slučajnom susretu u doba lokdauna, kao i ovogodišnji projekat Rare Objects.

Na Kanskom festivalu Kejti Holms je najavila da će njen sledeći projekat biti film u kome neće glumiti, već će se samo posvetiti režiji, i da će to biti komedija jer, kako kaže: „Ljudima je danas više nego ikad potrebno da se smeju”.

Naslovna fotografija © 360b/Shutterstock.com