Kako smo zavoleli modne magazine

Pojava interneta promenila je svet, ali kada u ruke uzmemo raskošni modni magazin i dalje nam srce veselo zaigra, jer ipak smo mi deca dvadesetog veka

Koliko puta ste se našli u prilici da ne možete da dočekate da se otvori trafika na dan kada izlazi vaš omiljeni modni magazin i da ga s nekom neobjašnjivom strašću brzinom svetlosti prelistate? Samo prvu ruku, samo da bacite pogled. Drugo, detaljno proučavanje će biti posvećeno i trajaće tokom celog meseca, sve dok iščekujete naredni broj koji će ponovo doneti isto uzbuđenje i jednaku strast.

Listanje modnih časopisa sa drugaricama i planiranje šta bi se i kako moglo sašiti u radinosti obližnjih krojačica, nekada je trajalo satima

Ako ste rođeni u drugoj polovini osamdesetih ili kasnije, verovatno ste šokirani i nije vam baš najjasnije o čemu govorimo. Ako ste rođeni koju godinu ili pak i više godina ranije, setićete se još ponečega. Na primer, iščekivanje najdražih koji su otišli u inostranstvo, jer vas pri njihovom povratku čeka nedostupan i željno iščekivan USA, UK, francuski ili italijanski Vog, Veniti fer, El, a nešto kasnije Fejs ili V magazin. Zatim, listanje sa drugaricama i planiranje šta bi se i kako moglo sašiti u radinosti obližnjih krojačica.

Francuski krojači pratili su dvorsku modu

Gistav Flober u romanu Madam Bovari opisuje glavnu junakinju kao ženu opsednutu časopisima, koji su zapravo bili ilustrovani žurnali za poručivanje odeće

Naravno, glad za modnim informacijama nije bolest samo našeg doba. Prva potreba za prenošenjem prvenstveno modne ilustracije, kako bi se to danas moglo nazvati, nastala je među francuskim plemstvom i buržoaskim krugovima u XVII i XVIII veku.

Francuskinje i pariski krojači van dvorskih krugova oslanjali su se na skice dvorskih ilustratora kako bi bili u toku šta su najaktuelnija pravila oblačenja. Skice su se grupisale u knjige, koje su zatim bile umnožavane i prodavane, prvenstveno u periodičnom izdanju Mercure Galant. U romanu Madam Bovari, Flober 1856. godine opisuje svoju glavnu junakinju kao ženu opsednutu časopisima, koji su zapravo bili ilustrovani žurnali za poručivanje odeće.

U drugoj polovini devetnaestog veka, tačnije 1867, prvi put u istoriji izdavaštva naići ćemo na jedno ime koje nam je i danas poznato. Harpers Bazar te godine će ugledati svetlost dana u Americi. Njegova ekskluzivnost bila je neverovatnih razmera za to vreme, jer publici nudi ilustracije evropskih ilustratora i u tom momentu značajnih dizajnera, kao što je bio Čarls Frederik Vort. Artur Boldvin Tarner 1892. godine pokreće američki Vog, koji je osim modnih ilustracija opremljen i krojevima. U prvom momentu, to je ono što će Vog učiniti drugačijim od ostalih časopisa i dovesti ga na posebno mesto u istoriji mode.

Pokretne slike donele su veliku promenu

Američki Vog, osim modnih ilustracija, imao je i krojeve, što ga je učinilo drugačijim od ostalih časopisa i dovelo na posebno mesto u istoriji mode

Mnogi poštovaoci trendova i danas američki Vog smatraju jedinim pravim modnim izdanjem, iako je pre američkog Voga već uveliko bio čuveno originalno francusko izdanje. Ovaj časopis će postati nukleus oko koga će se graditi izdavačka kuća Konde Nast, koja će 1909. godine iz nedeljnika od dvadeset četiri strane Vog pretvoriti u luksuzni mesečnik.

Danas je Konde Nast američka izdavačka kuća koja u svom okrilju ima trenutno sto četrdeset i tri modna magazina, sto veb-sajtova i preko sto pedeset mobilnih i tablet aplikacija. Neka od poznatijih Konde Nast izdanja su: Vog, Glamur, Arhitektural dajdžest, Haus end garden i Veniti fer.

Sada svakodnevno krstarimo onlajn nebom, samostalno postajući urednici ličnog univerzuma modnih, lajfstajl, informativnih i ostalih sadržaja

Tako je sve počelo, a od tada do danas sudbina modnih magazina drastično se izmenila. Nakon glamuroznog uspona krajem prošlog veka, pojava interneta promenila je svet. Polako, a da nismo ni osetili, časopisi su nam iskliznuli iz ruku i zamenili smo ih pokretnim slikama na našim telefonima.

Mi krstarimo svakodnevno onlajn nebom, samostalno postajući urednici ličnog univerzuma modnih, lajfstajl, informativnih i ostalih sadržaja. Ceo svet nam je na dlanu, ali ipak, kada u ruke uzmemo raskošni modni magazin i prepoznamo koncept jednog tima, koji sa jasnom idejom formira svoju viziju realnosti, i dalje nam srce veselo zaigra. Jer ipak, mi smo deca dvadesetog veka.