Kako prepoznati perimenopauzu

Prelazak u menopauzu prosečno traje četiri godine, a zdravim stilom života mogu se izbeći neprijatne tegobe menopauze koje su mnogim ženama dobro poznate

Perimenopauzaje prirodni biološki proces u kome žena prelazi iz reproduktivnog perioda do trajne neplodnosti. U stvari, perimenopauza znači „oko menopauze”. Tokom ovog perioda nivo estrogena raste i opada, a moguće je i da žena zatrudni, jer još uvek dolazi do ovulacije (oslobađanje jajne ćelije iz folikula jajnika, koja je spremna za oplođenje).

Perimenopauza, prelazak u menopauzu, obično počinje od sredine do kasnih četrdesetih godina. Može da traje od dve do 10 godina (prosečno četiri godine), pre nego što menstruacija definitivno prestane.

Kako prepoznajemo da smo na prelazu u menopauzu? Ponekad je to veoma teško, ali neredovna menstruacija može biti prvi znak menopauze

Perimenopauza obuhvata tri faze: ranu menopauznu tranziciju (poznata je i kao rana perimenopauza), koju karakteriše konstantna nepravilnost menstrualnih ciklusa (razlika u dužini uzastopnih ciklusa ≥7 dana); kasna menopauzna tranzicija (takođe, poznata kao kasna perimenopauza), koju karakteriše izostanak menstruacije (amenoreja) u trajanju od ≥60 dana u prethodnih 12 meseci; i rana postmenopauza, koja obuhvata godinu od poslednje menstruacije. 

Trudnoća i perimenopauza

Kako prepoznajemo da smo na prelazu u menopauzu? Ponekad je to veoma teško, ali neredovna menstruacija može biti prvi znak menopauze.

Tokom perioda perimenopauze moguće je ostati u drugom stanju, čak i kada se menstruacija javlja neredovno, jer se još uvek dešava ovulacija. Ako žena ne želi da zatrudni, treba da nastavi sa korišćenjem sredstava za kontrolu rađanja do pune godine nakon poslednje menstruacije. 

Tokom ovog perioda moguće je ostati u drugom stanju, jer se još uvek dešava ovulacija

Na to upućuju i simptomi poputneprijatnih talasa vrućine (valunzi), noćno znojenje (hladni znoj), anksioznost, depresivno raspoloženje ili promene raspoloženja, naglo lupanje srca, problemi sa spavanjem, gubitak koncentracije, umor, vrtoglavica, bolovi u mišićima i zglobovima, povećanje telesne težine, gojenje u predelu stomaka i kukova, suvoća vagine i kože, slabljenje seksualnog nagona, učestalo ili hitno mokrenje i problemi sa začećem. Međutim, simptomi menopauze nisu isti kod svake žene i nisu istog intenziteta i učestalosti javljanja. Svaka druga Amerikanka sa simptomima menopauze ima i do pet simptoma.

Ako dođe do gubitka menstruacije pre 40. godine, određuje se nivo hormona u krvi. Lekari obično ne preporučuju ovaj test ukoliko za to ne postoji medicinski razlog, jer se kod većine žena nivo hormona povećava i snižava nepredvidivim tokom u perimenopauzi. To znači da je na osnovu određivanja hormona u krvi, teško reći da li je žena u menopauzi ili joj se približava.

Neprijatne tegobe

U ovoj etapi života pojedine žene žale se na talase vrućine, noćno znojenje, razdražljivost, osećaj tuge, nervozu, umor, nesanicu, suvoću vagine, slabljenje seksualnog nagona, porast težine…

Promenom životnih navika najviše možemo doprineti unapređenju kvaliteta života žena u perimenopauzi i to redovnom fizičkom aktivnošću, održavanjem normalne telesne težine, redukcijom gojaznosti, pravilnom ishranom (voće, povrće i žitarice od celog zrna), redukovanjem ili eliminisanjem korišćenja alkohola, duvana, kofeina i psihoaktivnih supstanci.  

Pomoći će, takođe, lubrikanti za smanjivanje suvoće vagine, prirodne kreme za hidrataciju lica i tela, kao i obezbeđivanje sna baš onoliko koliko je to ženi potrebno. 

Međutim, ponekad su simptomi veoma izraženi i mogu se eliminisati samo primenom hormonske terapije, i to uz nadoknadu estrogena u kombinaciji sa progesteronom za eliminisanje simptoma i prevenciju neželjenih komplikacija (ali samo uz nadzor lekara).

Mogu pomoći i vaginalni estrogeni u vidu krema ili tableta u cilju smanjivanja suvoće i povećanja elastičnosti vagine i eliminisanja nelagodnosti kod seksualnog odnosa (opet samo uz nadzor lekara). Antidepresivi se mogu koristiti za lečenje depresivnih simptoma, neizostavno uz nadzor lekara.