Žena sa kačketom

Kačket – uniforma trendseterki ili nacionalni simbol

Kačket je sa bejzbol terena uleteo u svakodnevni život. Kako je kapa postala mejnstrim, žene i muškarci započeli su igru sa stilovima, okrećući je unazad ili bočno kao simbol ličnog izraza

Usred smo leta, koje će po svemu sudeći biti i dugo i toplo. Sa svih strana do nas dolaze upozorenja o pojačanom UV zračenju. Nije retkost da posle nekoliko sati provedenih u pokušajima da šetajući gradom nađemo hlad, poslepodne završimo sa nesnosnom glavoboljom. Zato možda nije loše da savete koje smo još kao mali dobijali od mama i baka – „stavi nešto na glavu, udariće te sunčanica” – ipak negde imamo u ćošku svesti.

Bez obzira na zdrav razum i ono što su nas učili, vremena su ipak neka druga. Dok je našim precima, pre samo dve generacije, bilo nezamislivo, pa čak i neukusno da na ulicu izađu bez pokrivke za glavu, mi to danas osećamo kao dodatani balast. Verovatno ćemo zimi nositi kapu, jer će nas borba sa hladnoćom ipak naterati, ali leto je nešto sasvim drugo.

Šeširi su divni i zabavni, ali za većinu naših dnevnih aktivnosti nepraktični

Omiljeni asesoar na letovanju

Šeširi su divni i zabavni, ali za većinu naših dnevnih aktivnosti nepraktični. Marame skoro više niko i da ne nosi, sem ponekog hrabrog turbana u slavu trendseterske hipsterske poruke. Na kraju ćete ipak videti, pogotovo u letovalištima širom sveta, kako i muškarci i žene opušteno šetaju svoje kačkete svih mogućih boja i dezena

I kad kažemo kačket, ne mislimo na kapu od tvida, koja je predstavljala simbol radničke klase, pre svega u Engleskoj s kraja 19. veka. Mislimo na kačket, koji je sa bejzbol terena uleteo u svakodnevne živote svakog stanovnika naše šarene planete.

A evo i kako je do toga došlo. Bejzbol kapa toliko je sveprisutna u američkoj kulturi da bi se sasvim lako mogla nazvati američkim nacionalnim šeširom. Sastoji se od mekane kalote i tvrdog vizira, obično se po širini može podesiti čičak ili elastičnom trakom koja se nalazi sa zadnje strane.

Prve bejzbol kape bile su izrađene od vune, s kožnim vizirom, a nosili su ih isključivo bejzbol igrači

Ovaj stil izveden je iz ranijih, sličnih kapa sa obodom, koje su bile popularne krajem 19. veka, uključujući lovačke (popularizirovane kroz ilustracije Šerloka Holmsa), džokejske kape, vojne kape pillbox, fedore i kape za jedrenje.

Prve bejzbol kape bile su izrađene od vune, s kožnim vizirom, a nosili su ih isključivo bejzbol igrači od sredine, pa sve do kraja 19. veka. S osvitom 20. stoleća ova pokrivala za glavu preselila su se s terena u svakodnevne ormare.

Štiti od sunca i paparaca

Iako se izgled bejzbol kape nije značajno promenio od 1950-ih, odnos prema njoj nije uvek bio isti. Budući da je emitovanje bejzbola na televiziji donelo dodatnu popularnost ovom sportu, obožavaoci su počeli i van terena da iskazuju odanost svojim timovima. Šezdesetih godina prošlog veka poljoprivredne kompanije počele su da uviđaju potencijal kape za oglašavanje, pa su promo kačketi – danas poznati kao šeširi kamiondžija (trucker hats) – postali sve popularniji 1970-ih i 1980-ih.

U isto vreme, njihova popularnost među pripadnicima oba pola raste, zbog zgodne prednosti u zaklanjanju lica od sunca. Modni predlozi Voga za letnje autfite iz ovog vremena dodatno promovišu ovu ideju, pomažući da kapa izgubi odlike pola, ali i vezu sa sportom i nacijom.

Konačno, TV i filmske zvezde su prihvatile aktivnu upotrebu bejzbol kape, posebno Tom Selek u ulozi Tomasa Magnuma i Tom Kruz u Top ganu, što je učvrstilo poziciju ovih kačketa na modnom polju.

Bejzbol kape nosile su TV i filmske zvezde, što je učvrstilo poziciju ovih kačketa na modnom polju

Kako je kapa postala mejnstrim, muškarci i žene započeli su igru sa stilovima, okrećući je unazad ili bočno, kao simbol ličnog izraza. Vrlo brzo je postala važan modni detalj muzičara, od repera do pankera i grandž pevača devedesetih, pa sve do pop zvezda i generacije MTV-a 2000-ih.

Poznate ličnosti počeće da koriste ovaj zgodan modni dodatak, kao manje ili više uspešan način da zaštite svoje lice od paparaca. Kako je stekao popularnost, kačket je prešao i granice Amerike. Modni brendovi – Luj Viton, Barberi, Guči, Kenzo, između ostalih – napravili su vrhunske verzije kape koje prezentuju kao deo ponude pret-a-porter mode.

Iako skupe verzije mogu biti zamišljene kao simbol statusa, dostupnost bejzbol kape, kao i dugovečnost ovog asesoara, pomogle su joj da ostane jedan od osnovnih simbola urbanog modnog rečnika 20. veka.

Danas, kada vas sa brojnih Instagram stranica i iz svakog drugog izloga gledaju kačketi svih mogućih boja, dezena i dekoracija, nemate izgovor za mame i bake da ne stavite nešto na glavu kada izlazite iz kuće. Ili je možda ipak šešir vaš prvi izbor?!