martinke - cizme

Sećate li se martinki koje su bile san svake avangardne devojke

Dr. Martens, rođene u doba bogato društvenim previranjima, ubrzo su postale supkulturni simbol, a danas ove čizme imaju novih pet minuta slave

Kao da su juče bile osamdesete i devedesete kada je svaka, pomalo avangardna devojka, maštala da poseduje Dr. Martens cipele – plitke, do kolena, klasične ili teško dostupne sandale. Ako ste rođene na prostoru bivše Jugoslavije, verovatno se sećate neverovatnih dovijanja da vam ovaj predmet želje stigne iz Velike Britanije, po mogućstvu iz originalne radnje i u nekoj neuobičajenoj boji.

Ukoliko ovaj uvod u vama budi sentimentalna osećanja, obradovaćete se zbog saznanja da martinke imaju svojih novih pet minuta slave i to već ovoga trenutka. Ne morate ni da čekate jesen ako ste dovoljno odvažne.

Omiljena obuća starijih domaćica

U bivšoj Jugoslaviji, svaka pomalo avangardna devojka maštala je da poseduje martinke – plitke, do kolena, klasične ili teško dostupne sandale

A kako je sve zapravo počelo?

Prvog aprila 1960, sa proizvodne linije u Ujedinjenom Kraljevstvu, u prodaju je ušao najstariji predak ovog, danas već dobro poznatog komada iz istorije odevanja. Ovaj datum nam je poznat vrlo precizno, jer je prva, već legendarna serija, nosila oznaku 1460 po datumu kada je proizvodnja otpočela.

Ipak, istorija je za martinke oko petnaest godina duža. Po završetku rata 1945. doktor Klaus Martens odlučuje da za sebe napravi udobne cipele, koje bi mu pomogle da se lakše oporavi od povrede zgloba koju je zadobio na skijanju. Umesto kožnog uloška u cipele ubacuje tabanicu sa vazdušnim jastučetom.

Pomoć traži od inženjera Herberta Franka, koji mu predlaže da za osnovu iskoristi cokule iz ratnih vojnih rezervi, pa će na neki način prve martinke biti i jedan od najranijih oblika reciklaže u masovnoj proizvodnji.

Posebno je zanimljivo to što su, do ulaska na britansko tržište i šezdesetih godina, doktor Martens i njegov poslovni partner ovu obuću uspevali u Nemačkoj da prodaju uglavnom starijim domaćicama koje su se divile udobnosti ove čizmice na šniranje.

Najstariji predak ovog, danas već dobro poznatog, komada iz istorije odevanja u prodaju je ušao 1960. godine

Dr. Martens su rođene u doba bogato društvenim previranjima, a čizme su brzo postale supkulturni simbol. Njihova popularnost, kao čizama radničke klase, učinila ih je omiljenim simbolom ere skinheda. Martinke su bile sastavni deo njihove uniforme, koju su još sačinjavale bela majica i levis farmerke.

Bitno je napomenuti da u tom momentu skinhedsi nisu imali rasni, već klasni predznak, a članovi ovog pokreta bili su multkulturalna družina. Promena fokusa njihovog delovanja ka rasnoj netrpeljivosti baciće, u kasnijem periodu, senku na prihvatljivost proizvoda ovog brenda.

Sa rok zvezdama na velikoj sceni

Kako je supkultura skinheda usvojila određeni izgled, razne javne ličnosti počele su da obraćaju pažnju na ovu novu pojavu. Pit Taunsend iz benda The Who bio je prva rok zvezda koja je usvojila ove čizme na javnoj sceni. Elton Džon će 1975. godine poneti čuveni par predimenzioniranih martinki u rok operi Tomi, čime će ove cipele zauvek ući u istoriju kostimografije.

Istorija martinki počinje po završetku rata 1945. godine, kada je doktor Klaus Martens odlučio da za sebe napravi udobne cipele

Tokom dekada koje su nailazile, a sve do kraja dvadesetog veka, popularnost ovakve obuće će rasti i vezivaće se za razne avangardne muzičke pravce. Poslednji koji će proneti slavu martinki biće muzičari grandž scene iz Sijetla koji će, između ostalog, zarazati ovim, u tom momentu već modnim, a ne statusnim simbolom, tinejdžerke širom sveta.

Početak novog veka doneo je pad panka, hardkora, grandža, pa ako ćemo biti iskreni, i rok muzike uopšte. Prodaja martinki preko noći je opala tokom dvehiljaditih. Srećom po brend, a najviše iz sentimentalnih razloga, dizajneri su i dalje želeli da sarađuju sa ovom robnom markom na održavanju stare slave i revitalizaciji čizama. Partnerstvo s Ralfom Simonsom 2009. godine predstavljalo je igranje sa dizajnerskim krajnostima, nudeći sjajne i pozlaćene komade na jednostavnoj formi koja je nosila dah sećanja na radničku klasu.

Iako je delovalo da je vreme cokule na modnoj sceni zauvek prošlo, gotovo šezdeset godina nakon stvaranja prve čizme ovog tipa, ovaj se modni dodatak, jači nego ikad, vratio u središte pažnje, a nosi ga eskadrila modnih influensera s Belom Hadid i Kendal Džener na vrhu liste. Rezultat je buntovna silueta, čvrsto ukorenjena u oživljavanju trenda koji već nekoliko sezona potresa svet mode.

Pit Taunsend iz benda The Who bio je prva rok zvezda koja je usvojila ove čizme na javnoj sceni

I da se na kraju vratimo na početak priče, koja se tiče odrastanja u bivšoj SFRJ. Ako ste tada mašatali o paru svojih omiljenih martinki, bez obzira da li ste bili generacija bliža Seks pistolsima ili su vaše tinejdž godine dosegle čak do Nirvane, vreme je da nabavite svoj omiljeni par. Uklopite ga sa bilo kojim odevnim predmetom i stilom koji sada volite da nosite i vratite se u bezbrižno vreme odrastanja. Biće to vaše trendi putovanje kroz vreme.