Žena peče kolače u rerni

Glavna zvezda u kuhinji uvek je ideja

Papir za pečenje oslobodio nas je muka, ali ako u kuhinji nemamo ni listić ovog papira dobro dođu zelene alternative poput lišća kupusa, blitve, spanaća

Glavna stvar u kuhinji su ideje, tako da fine zalogaje možemo da pripremimo čak i ako u kućnim zalihama trenutno nemamo neke namirnice, začine ili odgovarajući „alat”.

Iako nas je papir za pečenje oslobodio mnogih muka, ne moramo da odustajemo od pečenja ukoliko u poslednji čas primetimo da nemamo ni centimetar ovog papira. Za ovaj čudesni proizvod postoje zamene, baš kao za puter ili kiselu pavlaku.

Jestivo lišće može da se omekša u vreloj vodi i naulji, a takva podloga za pečenje sigurno će dati hrani novi ukus

Eksperiment ili šetnja

Listove papira za pečenje možemo da zamenimo jestivim listovima kupusa, blitve ili spanaća, na primer. Oni prethodno mogu da se omekšaju u vreloj vodi i naulje, a hrani daju novi neobičan ukus.

Kako pola kolača ne bi ostalo zalepljeno za posudu, navodno može da pomogne premazivanje plehova i kalupa čistim pčelinjim voskom koji će to sprečiti, a poslasticu dodatno oplemeniti aromom meda.

Ovo rešenje možda zvuči privlačno, ali su pod znakom pitanja i uspešnost eksperimenta i verovatnoća da na kuhinjskim policama imamo vosak. U tom smislu čine se jednostavnijima šetnja do prodavnice po pek-papir ili „jednokratno” vraćanje pomalo starinskim tehnikama. Da se podsetimo, pre nego je u naše kuhinje ušao papir za pečenje, tepsije i druge posude za pečenje mazale smo puterom, margarinom i uljem, posipale brašnom i lagano kuckale prevrnuti kalup da otpadne višak.

U hitnim slučajevima, kao zamena za pek-papir mogu da posluže aluminijumska folija ili starinske tehnike oblaganja kalupa puterom i brašnom

Bez iznenađenja

Ako ove „zelene” alternative nisu po našem ukusu, a želimo da izbegnemo neprijatna iznenađenja, možemo da razmišljamo o nabavci višekratnih silikonskih podloga za pečenje.

Prilikom pripreme nekih jela, kao zamena za pek-papir, u hitnim slučajevima može da posluži i aluminijumska folija, međutim mnogi preporučuju da se zalihe ovog čuvenog proizvoda koriste pre svega za održavanje posuđa, pribora i doma. Alu folija, na primer, može da zameni sredstva za čišćenje. Folijom se odlično skidaju zagoreli ostaci hrane, ali i rđa i to tako što se gužvicom navlaženom vodom istrlja zarđala površina.

List aluminijumske folije postavljen između dva sloja odeće olakšava peglanje, a ako se stavi iza radijatora u prostorijama će, navodno, biti toplije. Pošto reflektuje svetlost, uz pomoć nje možemo da napravimo solarijum za biljke ili da nežne sadnice u bašti zaštitimo od štetočina, a ima čak i onih koji tvrde da mali trik sa folijom može da poboljša jačinu vaj-faj signala.