Moda

Dve godine modnih poslastica

Kada se saberu utisci o našem druženju u prethodne dve godine, možemo reći da je ovo putovanje na kome smo učili jedni od drugih. Servirali smo sto sa poslasticama sačinjenim od priča o odevanju

Dragi naši, sada već prijatelji, a ne samo čitaoci. Sreli smo se pre dve godine ispipavajući teren. Razmišljali smo, mi sa ove strane tastature da li ćete vi sa duge strane biti zainteresovani za naše ideje i pristup.

Pokazalo se da se odlično razumemo. Deluje da ste bili željni sadržaja na temu odevanja, koji će vas odvesti na neko pomalo drugačije putovanje.

Deluje da ste bili željni sadržaja na temu odevanja, koji će vas odvesti na neko pomalo drugačije putovanje

Malo pošto smo započeli druženje, modna realnost se neverovatno brzo promenila pod naletom novih okolnosti za koje niko od nas nije bio spreman. Mi smo osluškivali svet oko nas i zajedno sa vama prolazili kroz promene, izmenjena očekivanja, nove okolnosti, u isto vreme se oslanjajući i na istoriju i teoriju mode kada svakodnevica nije davala inspiracije za kretanje unapred.

Zajedno smo prihvatili neke nove navike i običaje, nekima se radujući, a neke druge i kritički odbacujući. Ono što nas posebno raduje – u prethodne dve godine smo shvatili da kod nas zaista ima zavidan broj čitalaca koji žele da saznaju nešto novo i čuju priče o odeći ispričane na ponešto drugačiji način.

Samo tokom prošle godine susreli smo se sa novim navikama na crvenom tepihu i drugačijim dres kodovima, od Oskara, Evrovizije, Met gale, preko nedelja mode širom planete. Obeležili smo zajedno i 25 godina Beogradske nedelje mode i prošli kroz istorijat onoga što je našu scenu obeležilo za poslednjih četvrt veka.

Ove smo godine sa vama delili i priče o materijalima i otkrili romantičnu istoriju svile, zašto volimo potcenjenu viskozu i kako nam je na pragu zime meki dodir merino vune ulepšao beg od grube svakodnevice.

Bavili smo se i nekim kultnim odevnim predmetima poput kimona, male crne haljine, čelsi čizama, a dali smo poseban prostor i muškom smokingu.

Bavili smo se i nekim kultnim odevnim predmetima poput kimona, male crne haljine, čelsi čizama

Prošli smo i kroz istorijate nekih velikih modnih brendova. Nekima smo se bavili zato što nas inspirišu, a nekima zato što su okolnosti na njih skrenule pažnju.

Pozdravili smo se sa onim značajnim dizajnerima koji su nas ove godine napustili, neki prerano, kao što je Alber Elbaz, a neki ostavljajući za sobom bogat i dugačak umetnički i životni put, poput našeg Aleksandra Joksimovića, i zajedno smo se osvrnuli na njihov rad.

Prošli smo i kroz istorijate nekih velikih modnih brendova

Pomogli smo vam da se spakujete za putovanja, od planinarenja do letovanja. Delili smo sa vama svoja iskustva i nismo pokušavali da se pravimo previše pametni. To nam je zaista i bio cilj od same postavke naše rubrike. Uvek smo pokušavali da pišemo i razmišljamo iz ugla jednog ili jedne od vas jer, uostalom, to zaista i jesmo.

Ponekad smo podelili sa vama i uvide u ono što možda ipak mi znamo, a vama bi moglo biti zanimljivo. Tako smo ispričali i kako neke stvari nastaju, ali smo za vas i sastavljali zanimljiv modni rečnik koji je bio zamišljen da bliže objasni neke pojmove koje svi koristimo, a nismo baš uvek sigurni koje je njihovo pravo značenje.

Posebno srećnim nas čini činjenica da je naše druženje tek započelo i da je broj povoda za buduće druženje bogat i praktično neiscrpan

Kada se saberu utisci o našem druženju u prethodne dve godine, možemo reći da je ovo putovanje na kome smo učili jedni od drugih. Servirali smo sto sa poslasticama sačinjenim od priča o odevanju.

Ono što nas čini posebno srećnim je činjenica da je naše druženje tek započelo i da je broj povoda za buduće druženje bogat i praktično neiscrpan. Zato nastavljamo, sa istim ushićenjem, da pišemo o modi iz jedinstvenog ugla i bez opštih mesta.

Dobro došli u narednu godinu druženja i zajedničkih izazova!