OSTILL is Franck Camhi / Shutterstock.com

Odevni predmeti koji ne izlaze iz mode

Moda može da iznedri određene odevne predmete koji će preživeti više sezona ili decenija i postati odrednica stila – tada govorimo o ikoničnim odevnim predmetima

U svakodnevnom životu susrećemo se sa brojnim izrazima u vezi sa modnom industrijom i koristimo ih manje ili više ispravno. Ipak, pokazalo se da kada ljudima neke pojmove malo bolje objasnimo, oni se uglavnom iznenade njihovim pravim značenjem.

Odlučili smo se da ovde, za potrebe razonode, ali i sa željom da se malo edukujemo iz oblasti modne kulture, prođemo kroz osnovni modni pojmovnik.

Moda

Pa, krenimo od pojma moda. Reč je izvedena iz latinskog korena modus što bi bukvalno prevedeno značilo stil ili način. Pod modom uglavnom mislimo na promene diktirane trenutnim, dominantnim ukusom društva. Ukusi koji utiču na modu po pravilu su promenljivi i vezani za nedelju, mesec ili sezonu.

Moda može da iznedri određene odevne predmete koji će preživeti više sezona ili decenija i postati odrednica stila – tada govorimo o ikoničnim odevnim predmetima.

Uz pojam haute couture, što je francuski naziv za visoku modu, ide ceo set pravila koja su regulisana još krajem devetnaestog veka

Kostim

Ovaj pojam, nasuprot prolaznosti prethodnog, definiše više odevnih predmeta ili stilova koji su se tokom vremena konsolidovali i formirali jedan izraz u odevanju, prepoznatljiv za određeno podneblje ili istorijski trenutak. Tako formirana grupa postaje ili istorijski kostim ili narodna nošnja nekog podneblja.

Oni se ne mogu menjati – istorijski kostimi, jer su ostali zapamćeni u vremenu koje je prošlo, a nošnje, jer su narodi u određenom momentu prihvatili određene navike, običaje i dekorativne elemente sa njihovim značenjima i prestali da utiču na njihovu dalju transformaciju.

Visoka moda

Pojam kojim se najčešće nepravilno manipuliše, nekad iz neznanja, a ponekad da bi se potrošači doveli u zabludu. Ovaj oblik modne delatnosti regulisan je setom vrlo jasnih pravila, veoma važnih u pojedinim zemljama koje visoku modu vezuju za svoj kulturni identitet. Ona je ujedno i najstariji oblik modnog proizvoda. Kao što joj i ime kaže, to je moda vrlo visokog nivoa izrade, sa jakim autorskim pečatom, pre svega ručno rađena u većini segmenata.

Brza moda, moda za masovno tržište ili, na italijanskom, pronto moda je oblik proizvodnje namenjen najširoj paleti potrošača

Namenjena je veoma malom broju klijenata koji mogu da je priušte i za njih se, u skladu sa njihovim zahtevima, rade alternacije koje neće uticati na autorski pečat kreatora. Uz pojam haute couture, što je francuski naziv za visoku modu, ide ceo set pravila koja su regulisana još krajem devetnaestog veka i do danas su se dopunjavala i primenjivala na vreme u kojem živimo.

Bez obzira da li je nazivamo visoka moda, haute couture ili alta moda, budite sigurni da ona nije nešto što svakodnevno, sa raznih strana, promovišu manje ili više vešti dizajneri. Kada ste u prisustvu predmeta koji je nastao kao rezultat ovakvog pristupa radu, nećete imati dilemu da li je to prava stvar. Ako nemate mogućnost da sebi priuštite komad ovakve izrade, uvek možete pogledati izbliza neko od ovih umetničkih dela, u brojnim muzejima širom sveta.

Pret-a-porter

Za razliku od visoke mode, ovo je oblik modne proizvodnje koji uključuje proizvode za klijente nešto šire palete. Pod pojmom PaP postoji dosta manjih podtipologija, pa ćemo tako u tom opsegu naći i veoma skupe proizvode koji naginju ekskluzivitetu visoke mode, ali i neke pristupačnije.

Jedna robna marka može imati i po više pret-a-porter linija – luksuznu, glavnu, koja često ima predznak crna ili zlatna, pretkolekcije…

Ono što je svima zajedničko, to je da je za sve njih moguća serijska prozvodnja, bez obzira na komplikovanost izrade i da su to najčešće noseće linije brendova. One koje, zapravo, donose imidž i osnovu profita.

Tako će jedna robna marka imati i po više pret-a-porter linija (luksuznu liniju, glavnu liniju, koja često ima predznak crna ili zlatna, pretkolekcije, kapsularne kolekcije).

Brza moda

Brza moda ili moda za masovno tržište ili, na italijanskom, pronto moda je oblik proizvodnje namenjen najširoj paleti potrošača.

Kao što joj i ime kaže, ona se brzo menja i stalno nudi nove proizvode, u stalnoj je evoluciji kako bi dospela do što većeg broja klijenata.

Ona je ujedno i najozloglašenija kod pokreta za zaštitu životne sredine, a i najveći broj nas je nosi zbog odnosa cene i aktuelnosti. Da se ne lažemo, ko od nas nema barem poneki takav komad u svom ormaru?

Malo smo se poigrali i predstavili vam nekoliko pojmova sa kojima se svaki dan susrećemo, ali nismo uvek sigurni u njihovo značenje. Listu bismo mogli da nastavljamo još dugo, dugo i, ko zna, možda i hoćemo u nekom od narednih tekstova.