Gde žive najsrećnije žene i najpoželjniji muškarci?

Uzbudljivo zvuči život u zemljama u kojima muškarci važe za veoma romantične, ali ankete pokazuju da žene najviše cene društva koja brinu o svim aspektima njihovog života

Najvatreniji ljubavnici, navodno, stanuju na Mediteranu, ali i pored toga najsrećnije žene žive u Skandinaviji.

Prema jednom od preovlađujućih stereotipa, Italijani su najveći zavodnici. Međutim, postoji i istraživanje prema kome su muškarci u Grčkoj najzainteresovaniji za erotiku, jer čak 80 odsto njih smatra kako je seks važan za dobar brak. Uzbudljivo zvuči život u zemljama u kojima su muškarci neprekidno romantični ili su, možda, seks-olimpijci, ali žene izgleda više vole društvo koje brine o svim aspektima njihovog života i sreće. A tu su skandinavske zemlje šampioni, ne samo u evropskim već i u širim, svetskim razmerama.

Najbolje zemlje za žene su Danska, Švedska, Holandija, Norveška i Kanada

Meka moć

Oko 9 800 žena ocenilo je u jednoj anketi Dansku, Švedsku, Holandiju, Norvešku i Kanadu kao najbolje zemlje za život. U top 10 država za život one su uvrstile još Finsku, Švajcarsku, Novi Zeland, Australiju i Austriju. Rangiranje najboljih zemalja za žene u 2020. izvedno je na osnovu ukrštanja pet karakteristika koje obuhvataju ljudska prava, rodnu ravnopravnost, jednakost prihoda, napredak i bezbednost.

Između materijalnog bogatstva i utiska dobrog života ne stoji uvek znak jednakosti. Na vrhu liste najmoćnijih država sveta, kao što se zna, nalaze se Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Nemačka, Velika Britanija i Francuska. Žene su, međutim, izabrale zajednice koje mogu da im pruže socijalnu sigurnost, koje pokazuju brigu za decu, obrazovanje, kulturu i životnu sredinu i uopšte ženska prava.

Između materijalnog bogatstva i procene dobrog života ne stoji uvek znak jednakosti

Skandinavske države Danska, Švedska i Norveška imaju moderne ekonomije, ali su i nacije koje već decenijama vode računa o ravnopravnosti polova, zaštiti dece i žena, zdravlju, obrazovanju i održivom razvoju. Žene drže do svih oblika tolerancije, pa se na ovoj listi nalazi i Holandija, poznata kao izrazito tolerantno društvo, kao i Kanada koja se ponosi multikulturalizmom.

Ženski glas

Finska važi za zemlju Deda Mraza, sauna i dobrog obrazovanja. Međutim, njen šarm se krije u tome što Finkinje o svemu odlučuju još od 1906, najduže u Evropi. Tada su se, naime, izborile za puno biračko pravo (posle njih, to su ostvarile Norvežanke, Dankinje i Islanđanke). Zemljama po svojoj meri žene smatraju, takođe, Švajcarsku, Novi Zeland, Australiju i Austriju.

U Evropskoj uniji 2016. godine 92 odsto žena od 25 do 49 godina, svakog dana brinulo je o deci mlađoj od 18 godina, u poređenju sa 68 odsto muškaraca, prema digitalnoj publikaciji Eurostata iz 2017. „Život žena i muškaraca u Europi – statistički portret”. Najveće razlike u brizi za decu bile su u Grčkoj (95 odsto žena i 53 odsto muškaraca), a najmanje u Švedskoj (96 odsto žena i 90 odsto muškaraca). Kućnim poslovima i kuvanjem u EU svakog dana bavilo se 79 odsto žena i 34 odsto muškaraca. Prema ovim podacima, samo 16 odsto Grka voli da sređuje kuću i kuva, za razliku od 85 odsto žena, u Italiji to čini 20 odsto muškaraca (81 odsto žena), a u Švedskoj čak 56 odsto muškaraca (74 odsto žena).

Žene žele udoban i siguran život

Kako treba čitati ove i slične statistike? Možda da će žena lakše podneti noć bez romantike, ako muž sutradan čuva decu i kuva? Naravno da ne! Sreća je individualna stvar, a statistike poput ove mogu samo da ukažu kakvo društvo žene žele, a da neke zemlje, poput Italije, imaju zaista efikasnu kulturnu politiku kada lokalne muškarce decenijama uspevaju da predstave kao poklon s neba i moćne zavodnike.

Medijski prostor preplavljen je urbanim mitovima u kojima se geografski katalogizuju preuveličani kvaliteti i osobine žena i muškaraca. Na tim imaginarnim listama, na primer, za titulu najboljih zavodnika takmiče se Španci, Brazilci, Francuzi, a ne preporučuje se romantika sa Nemcima, Šveđanima, Englezima…

Medijski prostor preplavljen je urbanim mitovima u kojima se katalogizuju preuveličani kvaliteti i osobine žena i muškaraca

Naravno da to najmanje počiva na ličnim iskustvima, koja su kao što znamo koliko privatna toliko i neuporediva, ali su ipak prepoznatljiv kulturni fenomen koji uvek može da se iskoristi kao dobra reklama za određenu turističku destinaciju.