Modna pista

Beogradska nedelja mode – beogradski fashion week kao glavni modni događaj u Srbiji

Beogradska nedelja mode (BFW) je najveći modni događaj koji se odvija u prestonici, i privlači veliku pažnju modnih entuzijasta, novinara, stilista i dizajnera širom Srbije i regiona.

Tokom ovog petodnevnog događaja, poznati i perspektivni domaći i međunarodni dizajneri predstavljaju svoje najnovije kolekcije, dok posetioci mogu da uživaju u revijama i prezentacijama.

U nastavku teksta saznajte sve o nedelji mode, kada i kako je nastao beogradski fashion week, kao i koji uticaj on ima na modnu scenu u Srbiji. 

Beogradski fashion week – istorija modne industrije u Srbiji i regionu

Već početkom devedesetih, jedna prilično stabilna industrijska grana, zajedno sa raspadom Jugoslavije, relativno brzo je platila visoku cenu i u periodu nešto kraćem od pola decenije nestala kao da je nikada nije ni bilo. 

Velike hale fabrika Beko, Kluz, Industrija obuće Beograd, TIZ i brojnih drugih širom Srbije preko noći su postale ljušture u koje su se uselile firme novih vlasnika i novog kapitala (manje ili više sumnjivog). 

Prodajni lanci ovih preduzeća, po pravilu smešteni u centralnim trgovačkim zonama većih gradova širom Srbije, učinili su ove firme poželjnim za one koji su svoju zaradu videli u trgovini, a proizvodni pogoni koji su stigli u paketu sa novim vlasništvom postali su nepotreban balast.

Paralelno sa gašenjem nasleđa socijalističke modne industrije, dešavao se jedan sasvim nov fenomen. Nastajala su dva tipa novih preduzeća za izradu odeće. Jedna su bila ona koja su u startu, uz prisustvo izvesnog kapitala, iskustva i vizije, kreirali nove pogone i novu sliku jednog tipa proizvodnje koji je delovao poraženo u datom trenutku. 

Tako nastaju Mona, AMC, Nikolas, Manual i slične robne marke koje će kreirati pejzaž nove modne Srbije devedesetih. U samom početku, ove firme će imati ideju da angažovanje modnih kreatora i njihova promocija može biti značajna i za promociju njihovog imidža.

S druge strane, samostalni modni dizajneri, doduše u znatno manjem broju nego što je to slučaj danas, traže svoj prostor. S obzirom da industrija za koju su se spremali preko noći prestaje da postoji, mnogi se okreću samostalnom i pre svega umetničkom pristupu u svom radu.

U ovakvoj klimi, svi će se susresti sa jednim istim zajedničkim problemom. Platforma za prezentaciju kolekcija, i onih komercijalnih, kao i umetničkih, preko noći je nestala zajedno sa industrijom kojoj je bila potrebna. 

Tu, naravno, govorimo o Sajmu mode, koji nije bio samo najveća mogućnost za razmenu ideja i trgovinu, već ujedno i poligon za odmeravanje kreativnih snaga. Tako će mnogi dizajneri iz predtranzicionog perioda svoju slavu i priznanje meriti brojem osvojenih Košuta u svojoj biografiji.

Fashion Week Beograd – kada je nastala Beogradska nedelja mode?

Osnivači Modne agencije Klik, sa Nenadom Radujevićem na čelu, doći će na ideju da kreiraju novi prostor za promociju modnog stvaralaštva. Tako 1996. nastaje Beogradska nedelja mode, koja će ponovo otvoriti vrata umetničkom pristupu i doživljaju ove grane primenjene umetnosti i iseliti je iz sajamskih hala u nove, žive gradske prostore.

Beogradska nedelja mode je u svojim prvim godinama jezdila na ogromnom talasu entuzijazma, kako učesnika tako i publike, jer je u izolovanoj Srbiji i ovaj događaj, kao i ono što se dešavalo na ulicama gradova, poručivao – Beograd je svet. Bilo je to još jedno parče osvojenog prostora neke nove generacije, koji joj je davao osećaj da nisu zatvoreni van granica aktuelne civilizacije.

Tokom 26 godina koliko postoji Fashion Week u Beogradu, kroz brojne događaje i dešavanja koji su se odvijali grupisani u dve sezonske nedelje – nedelja mode proleće/leto i nedelja mode jesen/zima, skoro svi kreatori koji stvaraju na našim prostorima gradili su svoje ime. 

Profesionalni nivo ove manifestacije je bez sumnje rastao, ali kao da je ona iskra novog i svežeg ustupila mesto formalnom. To je svakako samo posledica sveta koji se menjao i u kome se pakovanje sve više cenilo od sadržaja. Dolazile su nove generacije dizajnera i od samih početaka insistirale su na svom korporativnom pristupu brendovima u nastajanju, kao da su se stideli onog umetničkog u svom pozivu.

Uticaj Beogradskog Fashion Week-a na modnu scenu u Srbiji

Beogradska nedelja mode je u svom senzibilitetu ipak ostala verna ideji da ona umetnička strana mode uvek nađe svoj put do publike i dizajneri sa ovom agendom u svom radu uvek su imali posebno mesto na ovoj manifestaciji.

Beogradski Fashion Week igra ključnu ulogu u razvoju srpske modne scene, kao i u promovisanju srpskih dizajnera u inostranstvu. Ovaj događaj je postao platforma za predstavljanje najnovijih modnih trendova, te je stoga privukao pažnju velikog broja modnih novinara, kritičara i stilista iz celog sveta. 

Kroz BFW, srpski dizajneri dobijaju priliku da se povežu sa međunarodnim brendovima i modnim stručnjacima, dok posetioci mogu da uživaju u najnovijim modnim trendovima iz celog sveta.