zena sa senkom na ocima, nasminkana

Igrajte se senkama, koristite najviše tri različite boje

Od boje senke, posebno danas kada ih ima u svim nijansama, važniji su baza na kojoj su napravljene, količina pigmenta ili sedefa, aplikator kojim ih nanosimo

Pitanje boja kod senki više ne postoji – možete ih kupiti u bilo kojoj boji. Bitnije je na kojoj su bazi napravljene, kakav nam je aplikator, koliko sadrže pigmenta ili sedefa. Zatim nam preostaje još samo da ih dobro uklopimo.

Najčešći oblik senke je suva senka. U poslednjoj deceniji ponovo su postale popularne senke u prahu, a kad se napune (komprimuju) pod velikim pritiskom, nastaju različiti oblici.

Neki su toliko karakterističnog oblika da se odmah prepoznaje kojoj kozmetičkoj liniji pripadaju.

Presovane senke mnogo su praktičnije od senki u prahu, jer se mogu kombinovati i u palete, a senke u prahu moraju da imaju zasebno pakovanje sa dobrim poklopcem.

Praktične i praktičnije senke

Kremaste glossy senke, koje su u modi poslednjih nekoliko godina, nikad me nisu osvojile svojom praktičnošću. Lepe su na modnoj fotografiji, ali mislim da su manje praktične za privatnu upotrebu, naročito za kože sa boricama. Kremaste senke u olovci su već praktičnije, lako se nanose i razmazuju, a i dosta su postojane.

Meni su najdraže za rad jako pigmentisane suve senke. Nanosim ih četkicama raznih širina i mekoća, u zavisnosti od toga na koliko veliku površinu želim da nanesem senku i koliko intenzivan nanos želim. Šire i mekše četke su za manje intenzivan nanos ili za razmazivanje na većim površinama, a one uže i manje fleksibilne koristim obično za tamnije, intenzivnije i preciznije nanose.

Presovane senke su mnogo praktičnije od senki u prahu jer se mogu kombinovati i u palete

Dobre kombinacije boja

Nije nužno da svaka četkica najbolje nanese senku. Možda su vam draži sunđerasti aplikatori ili prsti. Moguće je da ste izabrale sebi pogrešne četkice ili vam one odabrane samo ne leže dobro u ruci. Ako dobro nanesete senku svojim prstima, ne vidim u tome ništa loše, ali prstima ne možete naneti male precizne nanose.

Meni su najdraže za rad jako pigmentisane suve senke. Nanosim ih četkicama raznih širina i mekoća

Igrajte se bojama, ali ne preterujte! Koristite najviše tri različite boje. Više boja se neće registrovati, a prostor na kapcima može izgledati previše haotično. Više boja može izgledati dobro ako neku od boja koristite u različitim nijansama. Probajte tamnu i svetlu kombinaciju iste boje, ili istu boju u mat i sedef verziji, naročito ako se radi o jarkim bojama.

Često su dobre kombinacije zagasitih komplementarnih boja, ako više volite nešto umereniji izgled.

Probajte tamnu i svetlu kombinaciju iste boje, ili istu boju u mat i sedef verziji, naročito ako se radi o jarkim bojama

Ovog leta, dok ste na odmoru, probajte neku hrabriju kombinaciju!