biljke u kupatilu

Venerina vlas i orhideja pretvaraju kupatilo u tropski raj

Neke biljke će u kupatilu uživati baš kao i mi. Da bi bile lepe i bujne, jedini uslov je da kupatilo ima prozor kroz koji dopire svetlost

Kupatilo je prostorija u kojoj se ulepšavamo i negujemo. Ako ovom prostoru posvetimo pažnju i osvežimo ga zelenilom koje voli vlagu, postaće naša mala oaza. Jedini uslov je da kupatilo ima prozor kroz koji će dopirati svetlost neophodna za uspešan rast biljaka i njihovu zelenu boju.

Pošto biljke vole „vodenu zavesu”, vodena para doprineće da budu bujnije nego na drugom mestu u stanu.

Bostonska paprat ima režnjevite, duge listove koji su kaskadno poređani, a voli viseće saksije

Mačja paprat

Dekorativne saksije sa cvećem možemo okačiti da vise, naročito bujne paprati, a one sa manje bujnim lišćem možemo staviti na neku policu. Za cveće dugih grana najbolje mesto je pod. Nisu sve biljke pogodne za kupatilo, ali evo nekih koje će u njemu uživati baš kao i mi.

Bostonska ili mačja paprat ima režnjevite, kaskadno poređane duge listove svetlozelene boje. Pogodna je za gajenje u visećim saksijama. Izuzetno voli topao i vlažan vazduh; ne podnosi kad je vazduh suv. Odgovara joj polusvetlo mesto, sa indirektnim suncem. Stalno mora da bude vlažna – treba je prskati dva do tri puta nedeljno.

Gardenija je cvetnica, poreklom iz Kine i Japana. U Kini je simbol umetnosti i ženstvenosti, a u Evropu je stigla u 18. veku. Ima divne bele, krupne cvetove koji su kao presvučeni voskom i prelepo mirišu – njihov miris podseća na miris jasmina.

Srećni bambus vrlo je prilagodljiv i izdržljiv, može da raste u zemlji ili se biljka sa korenom drži u posudi sa vodom

Forma joj je prefinjena i savršena je kao dekorativna biljka. Treba je zalivati mlakom vodom: leti svaki drugi dan, dok je zimi dovoljno to činiti na desetak dana. Listove je poželjno orošavati, takođe mlakom vodom. Prija joj prirodna svetlost i indirektno sunce.

Venerina vlas ili, kako se još naziva, devojačka kosa, nežna je, zeljasta paprat, sa svetlozelenim listovima koji su jednaki, jajasti, dvostruko ili trostruko perasti, s tim što su listići poslednjeg režnja promenljivi po obliku i veličini, tupo nazubljeni i nalaze se na nežnim drškama.

Listići se spuštaju poput slapova, pa zato ova paprat i nosi naziv devojačka kosa. Voli topla i vlažna mesta – u prirodi živi na vlažnim stenama pored izvora. Najlepše uspeva u polusenci. Treba joj dnevno prskanje vodom i redovno zalivanje, tako da je kupatilo, koje zadržava vlagu od tuširanja, idealno stanište za venerinu vlas.

Od difenbahije do palme

Gardenija je u Kini simbol umetnosti i ženstvenosti. Ukrasiće naše kupatilo divnim belim cvetovima čiji miris podseća na jasmin

I maranta je jedna od biljaka pogodnih za ukrašavanje kupatila. Važi za simbol zahvalnosti, a kod nas je poznata pod imenom biljka molitve, jer predveče podiže listove, kao da sklapa dlanove prema nebu. Ova tropska biljka, poreklom iz Brazila, daje egzotičan imidž prostoru zahvaljujući jajolikim listovima sa crvenim šarama. Voli vlažno, ali nikako prevlažno tlo.

Orhideja, lepotica među biljkama, ima velike zelene listove i predivne cvetove koji traju veoma dugo. Oni mogu biti raznih boja, od bele, preko žute do tamnoljubičaste. Kao i svaka tropska biljka, voli vlažan prostor, ali je ipak bitno da je kupatilo dobro provetreno, jer u suprotnom može imati suviše vlage, pa će orhideja početi da truli. Uspeva i gde nema mnogo svetla, ali ako baš nedostaje svetlosti, listovi će potamneti.

Srećni bambus, nosi takav naziv jer se veruje da donosi uspeh i napredak. Višegodišnja je biljka, neobičnog izgleda, sa spiralno izuvijanim stabljikama. Ovaj bambus je vrlo prilagodljiv i izdržljiv, može da raste u zemlji ili se biljka sa korenom drži u posudi sa vodom. Ne voli direktnu sunčevu svetlost, promaju, a ni pretople prostorije. Ako se drži u vodi, na svakih desetak dana trebalo bi dolivati vodu ili je menjati. Važi za biljku koja donosi pozitivnu energiju.

Difenbahija je poznata po bogatim, velikim šarenim listovima – zeleno-krem ili zeleno-belim. To je tropska biljka, koja će uneti živost u bilo koji prostor. Voli vlagu, uvek vlažnu zemlju i indirektno svetlo, te je kupatilo idealna prostorija za nju.

Tu su i mlade palmice i filodendroni, takođe tropske biljke, koje vole vlagu i doprinose da kupatilo izgleda kao bujna bašta. Ove biljke moraju biti vlažne, da listovi ne bi počeli da im žute, naročito pri vrhovima. Prija im indirektno osvetljenje i ne vole promaju.