Devojka koja leži na krevetu

Holivudski asovi traže dublere za obnaživanje

Svu zvezdanu prašinu u filmskoj galaksiji pokupe glavni glumci, a publika često ni ne sluti da su neke od najatraktivnijih scena snimili njihovi dubleri. Da je film velika iluzija svedoči i nedavno otkriće: jednu od najpoznatijih scena celokupne istorije sedme umetnosti većim delom snimila je dublerka. Radi se o sceni iz Hičkokovog Psiha (1960), u kojoj se glavna junakinja tušira iza plastične zavese dok joj se primiče ubica s nožem.

Čije noge vire iz pene

Glavna glumica Dženet Li, nominovana za Oskara za tu ulogu, ogorčeno je poricala da se kroz poluprovidni najlon nazire telo dublerke, tvrdeći da je lično ispod tog tuša provela sedam dana, koliko je trajalo snimanje materijala za scenu od 45 sekundi. Međutim, Li je takođe tvrdila da nijednog trenutka na snimanju nije bila gola. Kasnije je ipak utvrđeno da je veći deo te scene odradila dublerka Marli Renfro, devojka sa Plejbojeve duplerice.

Dženet Li, nominovana za Oskara za ulogu u filmu Psiho, ogorčeno je poricala da se kroz poluprovidni najlon nazire telo dublerke Marli Renfro

Zanimljivo je, međutim, da i danas, 60 godina posle Psiha, kad su svi već odavno oguglali na golotinju, mnoge glumice i glumci za scene eksplicitne golotinje i seksa traže dublere. Naravno, oni koji su u poziciji da mogu da postavljaju uslove. Poznato je, na primer, da u kultnom filmu Zgodna žena, u sceni u kojoj se Džulija Roberts i Ričard Gir zajedno kupaju u kadi, one fascinantno duge noge koje izviruju iz pene ne pripadaju Džuliji već dublerki.

Ponekad dublera traže glumci, a ponekad režiseri, kao na primer, Lars fon Trir

Najpoznatiji primer je verovatno film 9 1/2 nedelja, u kome Kim Bejsinger ima dublerku u eksplicitnim scenama.U komediji Mi smo Milerovi (We’re the Millers) iz 2013. Dženifer Aniston, koja je tada imala 44 godine, pokazala je svoje izvajano telo u čipkanom vešu, ali za scene koje su usledile, seks i trenutak kada junakinja gola izleće iz kuće u plamenu, uzeta je dublerka.

I mačo zvezde zaziru od golotinje

Da ni holivudski lepotani nisu uvek spremni da pred kamerama pokažu celo svoje golo telo potvrđuje i primer Kevina Kostnera, koji je za film Robin Hud, princ lopova iz 1991. imao dublera u sceni u kojoj se Robin kupa go ispod vodopada, dok ga ledi Marijana posmatra.

Zgodni Lijam Nison nije imao ništa protiv scene u kojoj pada na zemlju sa smaknutim pantalonama, tako da mu se vidi gola zadnjica. Ali scenario je tražio da mu lik koji igra Šarliz Teron priđe i stavi belu radu u zadnjicu. (Radi se o filmu Milion načina da se umre na zapadu, vesternu iz 2014.) Zbog te bele rade, duhoviti Lijam pozvao je svog dugogodišnjeg dublera Marka Vanseloua i rekao mu: „Ako odradiš ovo za mene, dokazaćeš da si mi pravi prijatelj.” I dubler je ispao pravi prijatelj.

Ponekad dublera traže glumci, a ponekad režiseri, kao na primer, Lars fon Trir, koji istovremeno, kad izabere glumca za ulogu, nađe i porno-glumca koji će mu biti dubler u izvesnim scenama.

Neke glumice, kao Kira Najtli, imaju jasno pravilo koje važi za sve filmove. Obnažuje samo gornju polovinu. Za donju, traži dublerku. I Mila Kunis, zvezda Crnog labuda, u filmu Samo drugarski (Friends with benefits) pristala je da pokaže deo grudi tu i tamo, ali za scene u kojima treba da je naga otpozadi, tražila je dublerku. Zajedno sa režiserom i kasting direktorom razgledala je fotografije potencijalnih zadnjica, da bi pronašla onu najsličniju svojoj.

Neke glumice, kao Kira Najtli, imaju jasno pravilo koje važi za sve filmove. Obnažuje samo gornju polovinu

Gola u jezeru za 500 dolara

Natali Portman, tokom snimanja filma Vaša visosti (Your Highness) iz 2011, nije imala toliki problem sa činjenicom da treba da se skine gola, nego što tako gola treba da skoči u ledeno jezero. To je umesto nje uradila studentkinja filma iz Irske za honorar od 500 dolara. „To je bila dobra prilika da budem na setu”, rekla je studentkinja.

Ponekad, kao u slučaju Fride Pinto na snimanju filma Besmrtnici (Immortals), režiser je sam našao dublerku za akt scenu; glumicu nije ni pitao da li hoće ili neće da se skine.

Penelope Kruz dobila je dublerku u filmu Pirati sa Kariba iz 2011. zato što je postalo vidno da čeka bebu

Jedna od najdramatičnijih scena u Igri prestola je kad Kersi Lanister po kazni mora gola da prođe kroz razjarenu masu. U toj sceni, glumici Lini Hedi, a zbog toga što je bila trudna tokom snimanja, nago telo pozajmila je koleginica Rebeka van Klev, koja je kasnije o tom iskustvu rekla: „Nikada, ni u milion godina, nisam mogla da zamislim da ću se naći u Dubrovniku (gde je scena snimana) okružena stotinama statista i članova ekipe koji svi na mene bacaju hranu, ali bilo je nestvarno.” Zapravo, scena je snimljena prvo sa golom Rebekom, pa sa Linom u bež kostimu, a onda su u montaži spojeni Rebekino telo i Linini izrazi lica.

Lakše je kad zvezda ima sestru

I Penelope Kruz dobila je dublerku u filmu Pirati sa Kariba iz 2011. zato što je postalo vidno da je trudna, pa je za scene u kojima je trebalo da se vidi cela figura režiser želeo dublerku. Penelope je predložila svoju sestru Moniku koja je takođe glumica i model, pa je režiser odahnuo.

Osim dublera za celo telo, postoje i specijalizovani dubleri za zadnjice, za ruke, za stopala. Kasting direktor za film Titanik pričao je da je pri izboru dublera morao da vodi računa i o sujeti glumaca, jer ako bi, na primer, izabrao suviše debelog ili suviše niskog dublera, zvezda bi se pobunila: „Zar vi mene ovako vidite!?”

Dubleri ponekad i ne upoznaju zvezde za koje rade. Dublerka slavne Šarlot Gensbur jednom se požalila: „Najbliže što sam joj prišla je što sam nosila njenu haljinu.”

Naravo, i kad su honorari u pitanju, zvezde i njihovi dubleri su svetlosnim godinama daleko. Kao reper može da posluži podatak koji je procureo sa snimanja filma Svetski rat 3 (World War Z), za koji je Bred Pit dobio 14 miliona dolara, dok je njegov stalni dubler, koji i dosta liči na njega, dobijao sedam dolara na sat, što je u Americi malo više od minimalca.