Dve žene koje šetaju

Rukavice „vrištećih” boja bolje se ističu i čuvaju

Umesto luksuznih damskih rukavica, danas uglavnom biramo tople i funkcionalne, koje nisu prepreka između prsta i mobilnog telefona

Kao stilski dodatak, zimi su hit. Modno pravilo da se upare sa cipelama i tašnom odavno je otišlo u istoriju, pa kad minus osvoji ulice možemo da izaberemo „vrišteće” – da se bolje istaknu i sačuvaju. Na vrhuncu slave bile su odraz društvenog statusa, njima se mahalo ispred nosa da se zakaže dvoboj, a delikatne razgovore do danas vodimo „u rukavicama”.

Modno pravilo da se rukavice upare sa cipelama i tašnom odavno je otišlo u istoriju

Pre nekoliko meseci istom merom smo ih mrzeli i želeli zbog virusa. Voleli ih ili ne, bez rukavica su nezamislivi mnogi poslovi, sportovi, pa čak i kratki izlazak iz toplog doma u ledenim oblastima naše planete.

Dvorski život

Najuzbudljivije razdoblje ovog asesoara počelo je među zidovima srednjovekovnih palata, mada istorija rukavica može da se prati do antike. Nosile su se u lovu, na ceremonijama, a svakako najelegantnije bile su one koje su krasile ruke plemkinja. Pošto u prošlosti koža nakon štavljenja i bojenja nije mirisala baš prijatno, vešte zanatlije lansirale su naparfimisane rukavice, a upravo takvima se, navodno, ponosila francuska kraljica Katarina Mediči.

Delikatne razgovore danas vodimo „u rukavicama”, a nekada se njima mahalo ispred nosa da se zakaže dvoboj

Markize, princeze i carice naručivale su kod čuvenih majstora ove modne dodatke od najfinijih materijala, često vezene, a nekada, kažu, i ukrašene draguljima. Luksuzni asesoar koji su nosile po ceo dan, kao drugu kožu, služio je za pokazivanje društvenog ranga u salonima, operi, ali i za koketiranje na promenadi. Dužina damskih rukavica s vremenom je varirala, od zgloba do iznad lakta, u zavisnosti od mode, no najčešće su bile veoma uzane i teško se navlačile, pa je to možda razlog što ih žene, po bontonu, ni danas ne skidaju kad se pozdravljaju.

Nekoliko vekova, rukavicama od kože, svile, čipke, za dan ili za veče, bile su očarane dame, a izgleda da su u 19. veku sličan utisak ostavile i na neke romanopisce.

Modni kaprici

Tehnološki napredak doneo je nove materijale, modele i jeftinije rukavice. Zahvaljujući tome, danas ih, između ostalog, kupujemo po broju. To jeste pomalo komplikovana radnja i možda nam ne stoje kao salivene, ali dovoljno je da izmerimo obim šake na najširem delu i zatim uporedimo sa tablicama (za ženske modele), od S do XL.

Stotinama godina dame su očaravale rukavice od najfinijih materijala, a u 19. veku slične impresije imali su i romanopisci

Osim inovacija, 20. vek doneo je i sasvim nove modne kaprice. Rukavice su počele da gube počasno mesto među damama koje žele da rade, da upotrebe ili pokažu gole ruke. Uprkos tome, do polovine prošlog veka mnoge žene nisu odustale od nošenja damskih rukavica, a čak i u ovom, fimske i muzičke zvezde, poput Bijonse, nostalgično pokušavaju da udahnu novi život modelima koji se penju iznad laktova.

Iako uglavnom ne gajimo strast prema ovom retro asesoaru, zimi jesmo poklonici funkcionalnih rukavica, toplih kožnih, vunenih, sa prstima ili bez, plavih, bordo, žutih, svedenih, sa „dodatkom” koji omogućava šaranje po mobilnom telefonu. Dobro nam dođu i bajkerske, vodootporne, termootporne, baštenske, a svakako smo zahvalni lekaru Vilijamu Halstedu koji je zbog zaštite zdravlja uveo medicinske rukavice.