zena ljubi robota

Robot koga ćemo poželeti da poljubimo

Mehaničke ruke u našim kuhinjama više nisu naučna fantastika potvrđuje paelja koju je skuvao robot na ovogodišnjem svetskom sajmu ugostiteljstva

Jedno je kad uzmemo da napravimo onu našu čuvenu pogaču ili neki egzotični specijalitet za posebnu priliku ili posebnu osobu, a nešto sasvim drugo kad kuvamo svakodnevno za gladna usta sa kojima živimo. Da se ne zovu isto, ova dva kuvanja ne bi imala ništa zajedničko.

Dok je ovo prvo uzbudljiv kreativni proces, ovo drugo je zamoran rad na traci. Nije uopšte potrebno sprovoditi nikakvu anketu da bi se s punim uverenjem ustvrdilo kako većina žena uživa u ovom prvom, a stenje pod teretom ovog drugog.

Roboti će uskoro u restoranima zameniti ljude u pripremanju pomfrita, burgera, pice, u baratanju vrelom tečnošću

Marš robota na naše kuhinje

Izgleda, ipak, da je rešenje na vidiku. Marš robota na naše kuhinje je neizbežan, tvrde znalci. Na prošlogodišnjem CES-u, najvećem svetskom sajmu tehnike, bio je izložen robot koji je tako konstruisan da uspešno obavlja kompleksne poslove oko kuvanja u profesionalnim kuhinjama restorana i hotela, a ove godine učesnici svetskog sajma ugostiteljstva imali su prilike da probaju prvu paelju koju je od početka do kraja pripremio robot.

Nakon što su probali španski specijalitet, za robota koji ga je skuvao zainteresovali su se neki lanci restorana i hotela, kao i jedna japanska kompanija, navodi Gardijan. „Robotu pirinač neće zagoreti niti će se zalepiti za dno, a on će uvek biti tu i kad neko ima slobodan dan ili kad vaš kuvar prebegne u drugi restoran”, kaže industrijski inženjer Enrike Liljo iz firme Br5 (Be a Robot 5) koja je, u saradnji sa proizvođačem peći za paelju, „skuvala” veštog robota.

Šefovi upozoravaju da robot ne može da proba hranu, čime se gubi lični kontakt i ono nešto, posebno, što svaki kuvar čuva kao tajnu

Osim u pripremanju paelje, roboti će uskoro u restoranima zameniti ljude u pripremanju pomfrita, burgera, pice, u baratanju vrelom tečnošću, a pekarima će pružiti barem dva sata sna više, jer će sami zamesiti testo za bagete ili kroasane. Neće proći mnogo vremena, a vešte ruke robota useliće se i u pejzaže naših porodičnih kuhinja.

Mehaničke ruke u svakom domu

Iako je prva paelja koju je skuvao robot ispala odlično, mnogi su skeptični prema ulasku robota u naše kuhinje i pitaju se da li je to dobra ili opasna stvar. U anketi sprovedenoj među kuvarima elitnih svetskih restorana bilo je mešanih odgovora. Dok se neki spremaju da robote uvedu čim budu dostupni, drugi upozoravaju da robot ne može da proba hranu, čime se gubi lični kontakt i ono nešto, posebno, što svaki kuvar čuva kao tajnu.

Sigurno će i među domaćicama biti onih koje će pokazivati nepoverenje prema mehaničkim rukama u svom domu, kad nam one, u ne tako dalekoj budućnosti, postanu dostupne. Ko se seća vremena kad su prve veš-mašine počele da ulaze u naše domove, seća se i primedbi koje su dolazile od samih domaćica.

Neke od njih su tvrdile da nikakva veš-mašina ne može da postigne belinu rublja kao kad ga one iskuvaju u svom loncu za veš, dok su druge upozoravale da veš-mašina oštećuje i cepa tekstil.

Koja od nas neće poželeti da poljubi u pametnu glavu robota koji je spremio ručak i pospremio sve za sobom

Poljubac u pametnu glavu

Danas, sve opraštamo svojim veš-mašinama, osim kad se pokvare, pa ćemo tako uskoro i sa svojim robotima koji kuvaju ući u bliske prijateljske odnose.

Koja od nas neće poželeti da poljubi u pametnu glavu robota koji je spremio ručak i pospremio sve za sobom!?

A šta ako njegova sarma ne bude baš onakva kakvu je kuvala naša mama? Pa, to mu se može oprostiti. Rado ćemo se ponekad, u specijalnim prilikama i za specijalne osobe, same upustiti u kuvanje kao kreativni izazov, a svom robotu dozvoliti da malo odahne i odmori svoje mehaničke ruke.