ana tomovic privatna arhiva

Ritam krug – isceljenje bubnjem

Terapija bubnjevima je drevni pristup koji koristi ritam kao „energetsku podršku” za lečenje i samoizražavanje

Da li ste čuli za grupnu terapiju bubnjem, tzv. Ritam krug, blagotvorni proces u kome svaki od učesnika kreira „sopstveni ritmički izraz” svirajući bubanj?

Terapija bubnjevima je drevni pristup koji koristi ritam kao „energetsku podršku” za lečenje i samoizražavanje. Tehnike terapijskog ritma se koriste hiljadama godina, od šamana Mongolije do iscelitelja Minianke iz zapadne Afrike, za stvaranje i održavanje fizičkog, mentalnog, emotivnog i duhovnog zdravlja.

Naučna istraživanja sada potvrđuju terapeutske efekte drevnih tehnika ritma – bubnjanje ubrzava fizičko zaceljivanje, jača imuni sistem i proizvodi osećaj blagostanja, oslobađa od emocionalnih trauma i dovodi do reintegracije sopstva.

Druge studije su pokazale smirujuće, fokusirajuće i isceliteljske efekte bubnjanja na pacijente obolele od Alchajmerove bolesti, autističnu decu, osobe sa emocionalnim poremećajima, oporavljene zavisnike…

Naučna istraživanja sada potvrđuju terapeutske efekte drevnih tehnika ritmom

Ana Tomović © / Privatna arhiva

Rezultati studije pokazuju da je bubnjanje dragocen lek za stres, umor, anksioznost, hipertenziju, astmu, hronični bol, artritis, mentalne bolesti, migrenu, rak, multiplu sklerozu, Parkinsonovu bolest, moždani udar, paralizu, emocionalne poremećaje i širok spektar fizičkih smetnji.

Prema trenutnim medicinskim istraživanjima, stres doprinosi skoro svim bolestima i primarni je uzrok mnogih bolesti, poput srčanog i moždanog udara i poremećaja imunološkog sistema.

Blagodeti bubnjanja

1. Bubnjanje pomaže u kontroli hroničnog bola.

Hronični bol progresivno narušava kvalitet života. Istraživači sugerišu da bubnjanje služi za odvraćanje pažnje od bola i tuge. Štaviše, bubnjanje pospešuje proizvodnju endorfina i endogenih opijata (slični su morfijumu) koji se nalaze u našem telu i mogu da pomognu u redukciji bola.

2. Bubnjanje proizvodi dublju samosvesnost izazivanjem sinhrone aktivnosti mozga.

Istraživanja su pokazala da fizički prenos ritmičke energije u mozak sinhronizuje dve moždane hemisfere. Kada logična, leva hemisfera i intuitivna, desna hemisfera počnu da pulsiraju u harmoniji, unutrašnje vođstvo intuitivnog znanja može tada nesmetano da se uliva u svesnu svest.

Sposobnost pristupa nesvesnim informacijama, putem simbola i slika, olakšava psihološku integraciju i reintegraciju sopstva. Praktično, lakše pristupamo unutrašnjoj mudrosti i višem znanju, umesto da smo zbunjeni i pitamo druge za savet. Ulazimo u zonu „Ja znam”.

Tehnike terapijskog ritma koriste se hiljadama godina, od šamana Mongolije do iscelitelja Minianke iz zapadne Afrike

Ana Tomović © / Privatna arhiva

Bubnjanje, takođe, sinhronizuje frontalni i donji deo mozga, integrišući neverbalne informacije iz nižih moždanih struktura u frontalni korteks, proizvodeći osećaje uvida, razumevanja, integracije, izvesnosti, uverenja i istine, koji prevazilaze uobičajena shvatanja i imaju tendenciju da traju dugo nakon iskustva, često pružajući temeljne uvide blagotvorne za život u harmoniji.

3. Bubnjanje pristupa čitavom mozgu.

Razlog što je ritam tako moćno sredstvo je taj što prožima čitav mozak. Na primer, vid je u jednom delu mozga, govor u drugom, ali bubnjanje pristupa celom mozgu. Zvuk bubnja stvara dinamične neuronske veze u svim delovima mozga, čak i tamo gde postoje značajna oštećenja ili oštećenja poput poremećaja pažnje (ADD).

Prema Majklu Tautu, direktoru Centra za biomedicinska istraživanja muzike na Univerzitetu Kolorado: „Ritmički signali mogu pomoći u regeneraciji mozga nakon moždanog udara ili drugog neurološkog oštećenja, na primer kod pacijenata obolelih od Parkinsonove bolesti…”

U sledećoj kolumni nastavljamo sa pričom o još pet važnih blagotvornih uticaja korišćenja zvuka i ritma bubnjeva.

Do tada, poslušajte „ritam vitamine” na linku:

Hronični bol progresivno narušava kvalitet života. Istraživači sugerišu da bubnjanje služi za odvraćanje pažnje od bola i tuge

Ukoliko poželite pravo iskustvo – dobrodošli ste na Ritam krug u Alhemiju komunikacije, www.alhemijakomunikacije.com

Grlim vas glasom i ritmom,

Ana