Prešla sam 40. a želim vantelesnu oplodnju – kod koga po savet?

U ovom periodu jako je važno proceniti da li je stimulacija kontraproduktivna za zdravlje žene i da li je treba izlagati postupku koji medicinski nije opravdan

Vantelesno oplođenje radi se već četrdeset godina. To je dovoljno vremena da se uoče detalji procedure i dejstvo stimulacije hormonima. Sama stimulacija rada jajnika radi se hormonima koje naš organizam inače luči, samo se daju velike količine da bi jajnik umesto jedne jajne ćelije, kao što je to uobičajeno, dao nekoliko ćelija. Znači da svaka vantelesna oplodnja pomalo iscrpljuje jajnik.

Ako se IVF procedura radi dva ili tri puta godišnje, ne ostaje dovoljno vremena da se organizam i jajnici oporave

Svaki jajnik ima određen broj jajnih ćelija koje tokom reproduktivnog perioda emituje u svakoj ovulaciji. Vantelesna oplodnja imitira prirodan proces, samo ga pojačava.

Postoje dve grupe žena. Jedne koje se boje da urade samo jedan postupak, i druga grupa žena koja radi vantelesnu oplodnju i dvocifren broj puta.

Najspornije su vantelesne oplodnje koje se rade posle 43. godine. Tu je veoma mala šansa za uspeh sopstvenom jajnom ćelijom

Naravno da procedura nije štetna i da ne ostavlja posledice po zdravlje, ali ako se radi dva ili tri puta godišnje ne ostaje dovoljno vremena da se organizam i jajnici oporave, a posebno je to i psihički i emotivno naporno.

Savet je da se plan i procedura sprovode u dogovoru sa ginekologom.

Savet je da se plan i IVF procedura sprovodi u dogovoru sa ginekologom

Najspornije su vantelesne oplodnje koje se rade posle 43. godine. Tu je veoma mala šansa za uspeh sopstvenom jajnom ćelijom i skoro je nemoguće uraditi stimulaciju, zbog povišenih hormona koji su u tom periodu fiziološki povišeni. U ovoj fazi jako je važno proceniti da li je stimulacija kontraproduktivna za zdravlje žene i da li je treba izlagati postupku koji medicinski nije opravdan ili joj treba objasniti mogućnost donacije ćelije, i posvetiti se pacijentkinji na najiskreniji način.

Klinike za vantelesnu oplodnju obično su pod pritiskom velikog broja pacijenata i ponekad nedostaje individualni pristup. Zbog toga je savet da pacijentkinja uvek porazgovara i sa svojim ordinirajućim ginekologom koji je upućen u stanje njenog organizma i koji bi svakako trebalo da bude podrška i u postupku vantelesne oplodnje.