Madrid

Preporod turizma u Madridu – a i De Niro je svakako doprineo

Španska prestonica beleži ogroman porast turističke posete (500 odsto!), a impresivnoj ponudi ove godine mogli su da dodaju i ime oskarovca koji je bio lice 20. Madrid Fusiona

Madrid je jedan od najposećenijih gradova na svetu, ali broj turista je prethodne dve godine bio u značajnom padu zbog pandemije, što je imalo ogromne posledice na turizam glavnog grada Španije. Gradsko veće Madrida zato je pokrenulo razne akcije i kampanje da se turizam ponovo oživi, kako bi španska prestonica ponovo privukla turiste iz celog sveta.

Podaci iz februara svedoče da su kampanje postigle uspeh, što je dovelo do velikog rasta poseta, i to čak za 500 odsto (!) u odnosu na isti period 2021, posebno kada je reč o inostranim turistima.

Generalno, Španiju je posetilo oko četiri miliona turista u martu s tim što je to još uvek manji broj od proseka iz 2019. godine.

Španska prestonica ponovo postaje turistička meka. Kako i ne bi kada obiluje impresivnim istorijskim spomenicima, umetničkim muzejima (Prado, Muzej kraljice Sofije…), predivnim parkovima (npr. Retiro), trgovima (Trg Sibeles – Plaza de Cibeles, na kojem su istoimena fontana i palata, Trg Španije na kojem je spomenik Servantesu…), a dovoljan užitak je i samo lutanje po predivnim ulicama centra.

Španiju je u martu posetilo oko četiri miliona turista

Gastronomska meka

S obzirom da ga neki smatraju epicentrom gastronomije, Madrid turiste sigurno privlači i izuzetnom hranom. Da nabrojimo samo neke neodoljive specijalitete. Kako odoleti slatkišu kao što je čuros sa čokoladom (churros con chocolate), poslastici od testa, naročito popularnoj u kasnim večernjim satima (nalik je našim mekikama, ali mnogo tanji). Tu su čuvena mala predjela – tapas, iberijska pršuta (koja se dobija od čuvene crne iberijske svinje – Pata negra), čorizo (chorizo) kobasica, razne tortilje, španski omlet, raznovrsni sirevi, masline, paelja, jela sa pirinčem (arroces), a da ne govorimo o svetski popularnim vinima iz Rioha područja.

Tome svakako treba dodati i internacionalnu kulinarsku manifestaciju sa mogućnošću degustacije svetskih specijaliteta, događaj Madrid Fusion Alimentos de España 2022. Akcenat je na specifičnim sastojcima i njihovoj sezonskoj upotrebi. Posetioci ovogodišnje, jubilarne 20. manifestacije, mogli su da probaju neverovatne spojeve ukusa i sastojaka u jelima koja su pripremali svetski majstori kulinarstva.

Kako odoleti slatkišu kao što je čuros sa čokoladom

Učestvovali su, između ostalih, David Munjoz koji ima 3 Mišlenove zvezdice, Gaston Akurio, čuveni peruanski šef, Antonija Klugman, kulinarska zvezda severne Italije…

Šesnaest jela za oskarovca

Kruna tog specijalnog događaja, kao što smo već pisali, sigurno je bilo prisustvo čuvenog glumca Roberta de Nira, biznismena, velikog gurmana, koji je i sam vlasnik dela Tribeca Grill restorana u Njujorku, koji je odlučio da prisustvuje posle vrlo neobične pozivnice.

Kao što je bilo najavljeno, ove godine na Madrid Fusion-u za De Nira, lice ove manifestacije, u ekskluzivnom hotelu Mandarin Oriental Ritz kuvalo je pet šefova koji zajedno poseduju više od 20 Mišlenovih zvezdica.

Ovom prilikom pripremili su 16 jela: 6 predjela, 8 glavnih jela, kao i dva deserta. Na tanjirima su bili obrazi jegulje, cvekla sa sosom od kavijara, crni tartufi, Albufera patka, beli asparagus…

Kruna čuvenog jubilarnog Madrid Fusiona bilo je prisustvo Roberta de Nira i degustacija ekskluzivnog obeda, kreiranog samo za gosta

Tako je čuveni oskarovac i gurman imao čast da proba nebeske ukuse, kako je i obećano, od najboljih majstora kulinarstva. Njegov komentar je bio: „Ovo nije jelo, ovo je nešto neverovatno”, špekulišući, verovatno, da nikada na svetu niko ovako nešto nije doživeo ni okusio.

Jasno je da onima koji brinu o turističkoj poseti Madridu i atraktivnim sadržajima nije problem da osmisle ponudu koju je teško odbiti.