Mladi krompirići – kuvani, prženi, pečeni – savršeni!

Krompirići nekoliko dana mogu da se čuvaju u papirnoj kesi na tamnom i hladnom mestu. Nikako ih ne treba stavljati u frižider, jer se na temperaturama ispod 7 stepeni Celzijusovih skrob pretvara u šećer, pa dobijaju neobičan ukus

Krompir (Solanum tuberosum) je podzemna krtola koja se razvija na korenu krompira. Potiče iz južne Amerike, u Evropu je prenet u 16. veku, a danas se gaji u celom svetu, u bezbroj varijeteta.

Na pijacama su se pojavili mladi krompirići – a ima li nekoga da ih ne voli? Mladi krompiri, crveni, beli ili ljubičasti, beru se pre nego što dostignu svoju pravu veličinu. Oni nisu neki poseban varijetet ili određena sorta, već su samo mladi. Inače, osim što su sitniji i imaju vrlo tanku koru, nisu predviđeni za skladištenje.

Ako se peku, kuvaju na pari ili u mikrotalasnoj rerni, mladi krompiri zadržaće maksimum hranljivih sastojaka

Slatkast ukus i kremasta struktura

Mladi krompirići nekoliko dana mogu da se čuvaju u papirnoj kesi, na tamnom i hladnom mestu. Nikako ih ne treba stavljati u frižider, jer se na temperaturama ispod 7 stepeni Celzijusovih skrob pretvara u šećer i oni tada dobijaju neobičan ukus. S obzirom da im je koža vrlo tanka i pošto nisu očvrsli, brže se kvare od krompira.

Veličina mladih krompira varira od dimenzija oraha do pingpong loptice. S obzirom na to da se rano beru, njihova površina vrlo je nežna i guli se na pojedinim delovima, tako da ne moraju da se ljušte pre kuvanja. Ako se seku pre kuvanja, promeniće boju, a da bi se to sprečilo stavljaju se u hladnu vodu sa sirćetom ili sokom od limuna.

Mladi krompir sadrži vitamine C, B6, tiamin i folnu kiselinu, vlakna, kalijum, magnezijum, male količine gvožđa, antioksidanasa i proteina

Krompirići imaju delikatan, blago slatkast ukus i kremastu strukturu. Veoma su ekonomična i zasitna hrana. Odlični su kuvani na pari, prženi, pečeni ili kao dodatak salatama. Dobro se slažu sa mesom, piletinom i ribom.

Prženi – kalorijska bomba

Ako se peku, kuvaju na pari ili u mikrotalasnoj rerni, zadržaće maksimum hranljivih sastojaka. U slučaju da ih barimo, treba koristiti što manje vode i poklopiti sud, jer se u procesu kuvanja gube hranljivi sastojci, naročito vitamin C. Voda u kojoj su se kuvali može se dodati u supe, da bi se iskoristili izgubljeni sastojci.

Krompir je bogat skrobom i ima visok glikemijski indeks, a zanimljivo je da se mladi krompirići sporije vare od krompira

Krompirići ne sadrže masnoće, natrijum ili holesterol. Bogati su vitaminom C, a imaju više kalijuma od banana. Dobar su izvor vitamina B6, tiamina, folne kiseline, vlakana, magnezijuma, imaju male količine gvožđa, antioksidanasa i proteina. Bogati su skrobom i imaju visok glikemijski indeks (GI), tako da nisu dobri za ishranu dijabetičara. Ako se ohlade pre jela, GI se smanjuje i do 25%. Takođe, glikemijski indeks se umanjuje ako se krompirići kombinuju sa drugom vrstom hrane koja ima niži GI. Interesantno je da se mladi krompirići sporije vare od krompira. Ako se prže, imaće mnogo veću kalorijsku vrednost u odnosu na pečene i kuvane krompiriće.