Mali tegovi – zakon za podsmešljive nazive

Žene se češće sreću sa problemom opuštene kože na nadlakticama, jer nije vezan samo za genetiku i proces starenja već i za manju mišićnu masu i gubitak elastičnosti kože

Mnogim ženama ne smetaju ni bore, ni starenje, ali ipak postoji nešto što bi želele da promene. Neke su osetljive na predeo oko struka, koji može da bude problem čak i kada ne postoji višak kilograma, ili ako se nabora koža oko kolena, a opuštena koža na nadlakticama takođe nije popularna.

Prof. dr Nenad Dikić, specijalista sportske medicine, kaže da koža nadlaktica kod žena u godinama može da visi, bez obzira na uhranjenost, ali da se tome može doskočiti vežbanjem i zdravim načinom života.

Koža nadlaktica kod žena u godinama može da se opusti, bez obzira na uhranjenost

Suštinski, starenjem se povećava procenat masti u celom organizmu, pa i pojedinim delovima tela. Ekstremiteti se različito menjaju u zavisnosti od pola, godina i bavljenja fizičkom aktivnošću. Lekari su svedoci toga prilikom segmentnog merenja bioimpedancom. Činjenica, taj problem značajniji je kod žena, nije vezan samo za genetiku i sam proces starenja već i za manju mišićnu masu i gubitak elastičnosti kože. Zbog toga, od mnogobrojnih saveta izdvajamo neophodnost vežbanja. Najbolje sa malim tegovima fleksija bicepsa (Biceps Curl) ili ekstenzija tricepsa (Tricep Extensions), a odlični su i sklekovi (Push ups) i takozvani triceps dip – kaže Dikić.

Ekstremiteti se različito menjaju u zavisnosti od pola, godina i bavljenja fizičkom aktivnošću

Pored fizičke neaktivnosti, ovom problemu doprinosi i gojaznost, pa je jedan od saveta smanjenje telesne težine, dodaje on.

U svakom slučaju, ovaj problem, sarkastično nazvan krila šišmiša, nije takav bauk kako izgleda, jer potrebna je samo mala posvećenost vežbanju i zdravom načinu života – kaže dr Nenad Dikić.

Malo veća posvećenost vežbanju i zdravom načinu života rešava ovaj problem

Skoro pola godine ostalo je do sezone kratkih rukava. To je sasvim dovoljno da se eliminišu namreškane nadlaktice koje lelujaju pri svakom pokretu. Protiv krila šišmiša mogu da posluže i obične flašice napunjene peskom. Dakle, nema izgovora!