Kupus – megacar u svakom obliku

Što češće konzumiramo kupus, brokoli, kelj, prokelj, to je bolje za naše zdravlje. Treba da nam postane prioritet da se što češće nađe na trpezi

Kupus nije hranljiv kao brokoli, prokelj i karfiol, koji spadaju u istu familiju, ali ih prevazilazi kada se radi o konzumiranju. U nekim delovima sveta korišćenje kupusa dostiže krompir. Takođe je vrlo dostupan i ekonomičan.

Postoji više vrsta kupusa, a najpoznatiji je zeleni kupus koji ima blag ukus i može se konzumirati svež ili kuvan. Ljubičasti kupus sličan je zelenom, bogat antioksidansom antocijanom. Zatim, postoji savojski kupus koji ima naborano, razbarušeno lišće i više beta karotena u odnosu na druge varijetete.

Postoji više vrsta kupusa, a najpoznatiji je zeleni kupus koji ima blag ukus i može se konzumirati svež ili kuvan

Bok čoj ili kineski kupus, manji je i podseća na celer, ima belu stabljiku s koje se šire manji zeleni listovi.

Teško je reći da li je neko povrće zdravije od drugog, jer svako je po nečemu odlično za naše zdravlje.

Zašto je kupus zdrav?

Ljubičasti kupus sličan je zelenom kupusu, bogat antioksidansom antocijanom

Poseduje 20 različitih flavonoida i 15 fenola, i svi imaju antioksidativna dejstva. Ljubičasti kupus sadrži antocianin koji štiti od oksidativnog stresa i hroničnih zapaljenja, jača imunitet i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa. Možda se pitamo o kojim količinama se radi da bi se postigla ova dejstva. Dovoljna je 1,5 šolja dnevno ili 10 šolja nedeljno.

Ima vrlo visok nivo vlakana, a pri tome je niskokaloričan. Jedna šolja sadrži 22 kalorije, ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne diže nivo šećera u krvi i pogodan je za dijabetičare. Poseduje visok nivo vitamina C (50 mg po šolji), kao i vitamin K i mangan.

Poseduje 20 različitih flavonoida i 15 fenola, i svi imaju antioksidativna dejstva

Ljubičasti kupus poseduje još viši nivo vitamina C od zelenog kupusa, ali zeleni kupus sadrži duplo više folne kiseline. Obe vrste poseduju kalijum. Ljubičasti kupus sadrži duplo više gvožđa od zelenog, kao i deset puta više vitamina A, ali duplo manje vitamina K. Savojski kupus je dobar izvor beta karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Konzumiranjem kupusa unosimo razne sastojke koji sprečavaju oštećenja DNK koja mogu voditi ka formiranju kancera.

Već dugo se zna da ljudi koji konzumiraju kupus manje oboljevaju od raka debelog creva. Ova zaštitna karakteristika potiče od bioflavonoida, indola, monoterpena i drugih biljnih hemijskih jedinjenja koja sprečavaju rast tumora i štite ćelije od slobodnih radikala koji su nestabilni molekuli koji se oslobađaju kada telo koristi kiseonik. Neke od ovih hemikalija ubrzavaju metabolizam estrogena, što objašnjava zašto žene koje konzumiraju kupus i ostalo povrće iz te familije imaju manji procenat raka dojke, kao i materice i jajnika.

Specifičan miris dok se kuva

Da bi se umanjio sumporasti miris, pre kuvanja treba kupus poprskati sokom od limuna ili sirćetom

Kupus otpušta specifičan miris dok se kuva. To je zbog sumpornih jedinjenja koja se aktiviraju u procesu kuvanja. Da bi se taj miris umanjio, kupus treba prethodno poprskati sokom od limuna ili sirćetom. Sirće ili limunov sok, imaju još jednu funkciju, kod ljubičastog kupusa sprečavaju da on postane plav tokom kuvanja. Može se konzumirati svež, hrskav u salatama, kuvan ili fermentisan – kiseli kupus. Zahvaljujući upravo kiselom kupusu, dostupan je tokom cele godine. Kuvanjem se blago snižava količina vitamina u kupusu. Salate začinjene majonezom su visoko kalorične, savetuje se da se majonez zameni jogurtom sa manje masnoća ili uljem i sirćetom. Kiseli kupus je prilično slan i treba ga oprati pre kuvanja, ili konzumiranja u obliku salate. Blender se može iskoristiti za pravljenje soka koji pomaže kod gorušice. Listovi kupusa mogu se koristiti kao obloge kod povreda.

Što češće konzumiramo kupus, brokoli, kelj, prokelj, to je bolje za naše zdravlje. Treba da nam postane prioritet da se što češće nađe na trpezi. Svako povrće ima jedinstvenu kombinaciju hranljivih sastojaka, tako da svakako treba kombinovati razne vrsta povrća.