Margo Robi u beloj košulji, ravne kose.

Ko je Margo Robi – čudna Barbika, glumica i poslovna žena

Margo Robi, glumica koja je oživela Barbi lutku u ovogodišnjem filmskom mega-hitu, leto provodi radno, na promotivnoj turneji. Na svim javnim nastupima Margo Robi nosi modele u Barbi stilu.

Samo što su „haljinice i kompletići“ koje ovog leta nosi Mrgo Robi kreacije brendova kao što su Versaće, Šanel ili Valentino. Glumica Margo Robi fizički zaista izgleda kao slavna Barbika, od očiju i kose, do torza i stopala, ali je po karakteru i interesovanjima sasvim drugačija.

U 33.  godini već ima ozbiljnu glumačku karijeru, 2022. bila je najbolje plaćena glumica Holivuda, uz to je poslovna žena – ima svoju producentsku kuću. Takođe je tatu majstor i ljubiteljka hokeja na ledu. Između ostalog.

Margo Robi i Rajan Gosling na evropskoj premijeri filma Barbi.

Rajan Gosling i Margo Robi na evropskoj premijeri film Barbi @ Fred Duval/Shutterstock

Margo Robi – od australijske farme do Holivuda

Margo Robi nije bila Barbi tip devojčice dok je odrastala. „Moje sestre i rođake igrale su se Barbikama, a ja sam više volela da se igram sa braćom i rođacima u blatu. Moje Barbike bile su uvek čudne, verovatno što ih nisam dobro negovala“, rekla je Margo za People portal.

Ali baš ta nemirna i kompleksna priroda dovela je Margo Robi do uspeha sa filmom Barbi, u kome ona igra glavnu ulogu, ali je i njegov glavni producent.

Oduvek talentovana za glumu i biznis

Margo Robi je rođena 2. jula 1990. godine u gradiću Delbi u australijskoj pokrajini Kvinislend. Ima dva brata i jednu sestru. Otac ih je rano napustio, pa je o deci brinula majka Sari Kesler, koja se bavila psihoterapijom, a oprobala se i u filmu, modelingu i snimala reklame.

Margo je u detinjstvu dosta vremena provodila kod majčinih roditelja na farmi, u prirodi.

„Kao dete bila sam vrlo dramatična – moja porodica bi tako rekla – stalno sam izvodila predstave i sve sam terala da dođu da me gledaju i da plate kartu. Još kao dete sam bila talentovana za biznis“, kaže Margo.

Prva uloga u Australiji – pun pogodak

Čim je završila srednju školu, Margo se iz Kvinslenda preselila u Melburn da bi počela da gradi karijeru glumice. Dobila je gostujuću ulogu u jednoj epizodi tada vrlo popularne australijske serije Komšije, ali se njen lik toliko dopao publici, da je u seriji ostala cele tri godine, od svoje 17. do 20. godine. Jednom prilikom otišla je na hevi metal koncert i ljudi su je prepoznavali, što joj je bilo čudno jer nije očkivala da metalci gledaju Komšije.

Taj uspeh bio je za neustrašivu Margo samo početak. Pet dana nakon što joj je istekao ugovor za seriju otputovala je u Ameriku „jer su tamo veće šanse“.  Producentima Komšija je rekla da njen lik ubiju jer se ona neće vraćati, ali su oni, za svaki slučaj, taj lik poslali u instranstvo, ako Margo ne uspe u Americi i vrati se. „Kao da sam ostavila sve za sobom u Australiji – sve svoje prijatelje, svoju porodicu, morala sam čak i da raskinem sa dečkom“, pričala je kasnije.

Karijera u Americi – filmovi i uspesi

Margo je imala 20 godina kad je stigla u Njujork. Grad joj se svideo jer nikad ne spava, što je odgovaralo njenom hiperaktivnom temperamentu. Išla je na časove glume, ispravljala australijski akcenat, uvek stanovala sa cimerkama da bi uštedela. Sama sebi je bila agent. Uspela je da dobije prvu ulogu u seriji Pan Am iz 2011, ali serija nije potrajala. Prvu filmsku ulogu u Americi dobila je u filmu  2013. Vreme za ljubav (autora filmiva Ljubav, zapravo, Noting Hil i Četiri venčanja i sahrana).

Iste godine prikazan je i film  Martina Skorsezea Vuk sa vol strita, u kome igra uz Leonarda Dikaprija. U jednom intervjuu je rekla da je morala da drmne tri tekile da bi mogla da snimi scenu seksa sa Leom. Taj film ju je učinio poznatom u Holivudu. Ipak, ponudu da se slika gola za Plejboj odbila je sa obrazloženjem da to radi samo u svrhu umetnosti. 

Leonardo di Caprio, Margo Robi i Bred Pit u večanoj odeći.

Leonardo di Caprio, Margo Robi i Bred Pit @ Feature flash/Shutterstock

Uloga majke u prevazilaženju krize

Margo je tek tada otkrila šta sve podrazumeva bavljenje šou biznisom. Uplašila se i poželela da odustane. Majka joj je  pomogla da prevaziđe tu krizu, došla je u Ameriku da bude uz nju i ohrabrila je.

Od uloge u filmu Vuk sa Vol strita Margo Robi je prvi put zaradila dovoljno para da bi mogla da uradi ono što je od početka želela – da otplati majčin kredit za kuću. 

Posle toga, Margo Robi se ozbiljno posvetila karijeri. Na snimnju filma Suite Francais upoznala je Toma Akerlija, trećeg asistenta režisera, i sa njim i još dvoje prijatelja osnovala producentsku kuću 2014.

H3: Blokbasteri, nominacije za Oskara i planovi

Neumorno radi, pa tokom 2015. i 2016. izlazi čak šest filma u kojima je igrala. Među njima su blokbasteri Legenda o Tarzanu u kome je igrala Džejn, i Odred otpisanih, rađen na osnovu stripa, u kome igrala složeni lik Harli Kvin. Lik Harli Kvin igrala je i u filmovima Ptice grabljivice iz 2020. i Odred otpisanih iz 2021. 

Pohvale je dobila za to kako je iznela lik kraljice Elizabete I u Marija Stjuart, kraljica Škotske ili lik Šeron Tejt u Bilo jednom u Holivudu.

Za ulogu slavne klizačice u filmu Ja, Tonja nominovana je za Oskara za glavnu žensku ulogu, a za ulogu novinarke Kajle Pospisil u filmu Foks nominovana je za Oskara za sporednu ulogu.

Sa ovakvom karijerom iza sebe, zatražila je i dobila 12,5 miliona dolara honorar za ulogu Barbi, čime je postala prva na listi najplaćenijih glumaca 2022, a 15. na listi najplaćenijih uopšte. Kad se tome doda uspeh filma u bioskopima, procenjuje se da će od njega Margo zaraditi 50 miliona.

I inače hiperaktivna (tu dijagnozu ima od detinjstva), Margo Robi neće smanjiti brzinu u 33 godini. Najavljeno je da radi film čija priča će prikazati događaje koji prethode onima iz filma Okeanskih 11, a partner će joj opet biti Rajan Gosling.

Tom Akerli – kolega, prijatelj, poslovni partner i muž

Osim filmske, Margo Robi nastavlja i svoju producentsku karijeru sa timom sa kojim je i počela. Razlika je samo u tome što se za Toma Akerlija, koji je bio prijatelj u vreme kad su kuću osnivali, krajem 2016. i udala.

O tome Margo priča: „Bila sam pravi vuk samotnja. Povraćalo mi se kad pomislim na vezu. A onda mi se to polako prikradalo. Dugo smo bili prijatelji. Uvek sam bila zaljubljena u njega, ali sam mislila: Ne voli on mene. Margo, ne budi glupa, nemoj slučajno da mu kažeš da ti se sviđa. A onda se desilo. I ja sam se osećala, kao, naravno da smo zajedno. To je toliko imalo smisla, više nego što je išta pre toga imalo smisla.“

Margo Robi sa mužem Tom Akerlijem.

Margo Robi i muž Tom Akerli @ Lev Radin/Shutterstock

Na venčanju joj je sestra bila deveruša, a do oltara ju je dovela majka. Otac već dugo nije bio deo njenog života, a htela je tim gestom da oda majci priznanje što je uspela da sama odgaji četvoro dece.

Okružena porodicom i prijateljima

Naravno, i braća su bila na venčanju. Obojica sada žive u Americi, jedan pomalo glumi i radi u njenoj produkcijskoj kući, a drugi je televizijski novinar, pa se nekoliko puta dešavalo da je baš on pravio intervjue s njom.

U njenoj produkcijskoj kući našla je mesto i njena najbolja drugarica sa kojom se družila još u detinjstvu u Australiji. Ona je i njen lični asistent. Tako je Margo Robi u Holivudu oko sebe okupila većinu onih koji su joj nedostajali kad je otišla iz Australije.

Zajedno vole Hari Potera

O njenom mužu malo se zna, iako radi u šou biznisu. Margo je jednom priliko ispričala da je u filmu Hari Poter i zatvorenik iz Askobana bio statista i zaključila: „Da sam to ranije saznala, pre bih se udala za njega“. Margo je obožavalac knjiga i filmova o Hariju Poteru.

Tom Akerli je rođen u Engleskoj, pa je par jedno vreme imao kuću u Londonu, ali sada su definitivno nastanjeni u Holivudu. Akerlija nema na društvenim mrežama, a par ima veoma malo zajedničkih fotografija sa javnih svečanosti. Ipak, oni rade zajedno, a zajedno su potpisani i kao producenti filma Barbi.

Još nemaju dece.

Margo Robi – interesovanja, hobiji, veštine

Margo Robi je oduvek imala mnogo različitih interesovanja. Od tinejdžerskih dana voli da čita i obožava hevi metal muziku. Uspešno radi tetovaže, uradila ih je preko sto drugim ljudima, prijateljima, kolegama na snimanjima. Aparat za tetoviranje kupila je preko ibeja.

Zbog lika pingvina iz crtanog filma od detinjstva je želela da igra hokej na ledu. Kako tamo gde je živela nije bilo leda, trenirala je hokej na travi. Ali čim je došla u Ameriku, otišla je da nauči hokej na ledu i danas strastveno navija za hokejaški klub Njujork Rendžers. To što je u Njujorku naučila dok je trenirala hokej bilo je osnova na kojoj je za tri meseca savladala umetničko klizanje za ulogu klizačice Tonje Hartvig u filmu Ja, Tonja. Jedino nije uspela da izvede trostruki aksl, koji je izvelo samo osam žena do sad.

Veoma je brza i vešta, pa u filmu Odred otpisanih nije htela dublerku u rizičnim scenama. Tu joj je dobro došlo i ono što je naučila na časovima cirkuskih veština, koje je pohađala u Australiji kad joj je bilo osam godina.

Za film Fokus naučila je džeparoške trikove tako dobro, da su tražili da uspori jer kamera nije mogla da uhvati scenu.

Naslovna fotografija Margo Robi @ DFree/shutterstock