Kejt Blanšet glumica

Kejt Blančet: uvek za sebe kažem da sam glumac

Treba da kažemo da – jednakosti, raznovrsnosti, budućnosti, optimizmu i nadi. Niko nema sve odgovore, ali što više razgovaramo sa ljudima koji misle različito, to će veće i inkluzivnije biti to naše da, smatra filmska ikona

Jedina glumica koja je dobila Oskara igrajući drugu glumicu koja je dobila Oskara, Kejt Blančet, igraće Lilit u filmu koji se radi kao adaptacija kompjuterske igre Borderlands.

Tako je bar ovih dana na svom Instagram profilu najavila Džejmi Li Kertis, koja će se takođe pojaviti u tom filmu. Zapravo, zbog prirode filma, još nije jasno da li će se one pojaviti i stasom ili samo glasom.

U februaru ove godine dobila je i nagradu za životno delo od AAA – Asocijacije američkih i australijskih filmskih umetnika

Denis Makarenko © / Shutterstock.com

I mada na prvi pogled ovakva uloga izgleda kao radikalan manevar, Kejt Blančet je do sada već igrala u filmu na osnovu stripa, bila je partnerka Indijane Džonsa, Pepeljugina zla maćeha, ali srca najšire publike osvojila je kao vilenjakinja Galadrijel u Gospodaru prstenova. Istovremeno, Kejt su birali režiseri kao što su Vudi Alen i Skorseze, i za uloge u njihovim filmovima osvojila je svoja dva Oskara.

Ima još tri Zlatna globusa, tri BAFTA nagrade, a u februaru ove godine dobila je i nagradu za životno delo od AAA – Asocijacije američkih i australijskih filmskih umetnika. „Da nije bilo saradnje ove dve zemlje u oblasti filma, ne bi bilo ni moje karijere”, rekla je tim povodom ova rođena Australijanka, koja je svetsku slavu stekla radom u Holivudu.

Njeno bogatstvo procenjuje se na 93 miliona dolara, ali njeno detinjstvo i mladost u rodnom Melburnu nisu bili ružičasti

Nepoznata Australijanka u ulozi engleske ikone

Pa ipak, u poslednjih nekoliko godina, Kejt sa porodicom živi u Velikoj Britaniji. Jedan od motiva možda leži i u tome što je prvi ozbiljniji proboj u svetu filma ostvarila ulogom engleske kraljice Elizabete I u ostvarenju iz 1998. Tada za nju britanska štampa nije imala reči hvale.

„Bila sam mlada, „niko” iz Australije ko je došao da igra njihovu nacionalnu ikonu”, seća se Kejt. Ali to je nije obeshrabrilo. Kaže da kad film bude gotov, ni njoj samoj se ne sviđa ono što je uradila. „Zato nastavljam da radim, da popravim katastrofu iz prethodnog filma”, kaže. Ne čudi onda što je Kejt dobila novu priliku da odigra istu kraljicu u filmu iz 2007.

U 52. godini Kejt Blančet je i sama već stekla status filmske ikone. Njeno bogatstvo procenjuje se na 93 miliona dolara, ali njeno detinjstvo i mladost u rodnom Melburnu nisu bili ružičasti. Imala je deset godina kad je otac napustio porodicu, pa je nju, sestru i brata podizala majka učiteljica.

Kejt oduvek važi za jednu od najlepših i najelegantnijih plavuša u svetu filma, ali ona sebi dozvoli i da se obuče „kao banana”

Matteo Chinellato © / Shutterstock.com

Kejt je imala buntovno odrastanje, u pank fazi se ošišala do glave i oblačila se kao dečak. Studirala je umetnost i ekonomiju, ali s ekonomijom nije bila u najboljim odnosima. „Zato sam morala da manevrišem. Život je pun manevrisanja”, kaže danas Kejt. Napustila je fakultet da bi se pridružila pozorišnoj trupi, ali je kasnije ipak diplomirala umetnost.

Ja sam glumica, ja ne jedem

Kejt se 1997. udala za australijskog scenaristu i reditelja Endrua Aptona, s kojim se godinu dana ranije upoznala dok su zajedno radili pozorišnu predstavu, Čehovljevog Galeba. Dobili su tri sina, a onda su usvojili i devojčicu.

Kejt je o njihovom odnosu uvek pričala kao o „kreativnom partnerstvu”, ističući da su oni prvenstveno najbolji prijatelji. Ipak, 2016. u novinama su se pojavile fotografije Endrua kako se grli i drži za ruke sa drugom ženom, snimljene u Australiji, baš u vreme kad je par prodao svoju vilu u Sidneju u kojoj je živeo prethodnih desetak godina, da bi se preselio u kuću okruženu velikim imanjem u Saseksu u Velikoj Britaniji.

„Kad imaš četvoro dece, normalno je da se ponekad zaključaš u kupatilo”

Kejt oduvek važi za jednu od najlepših i najelegantnijih plavuša u svetu filma, ali ona sebi dozvoli i da se obuče „kao banana”, kako je sama opisala svoj izgled prilikom gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji, kada je nosila žuti komplet sa pantalonama.

Vrlo je duhovita, pa kad su je pitali kako se hrani,  odgovorila je: „Ja sam glumica, ja ne jedem.” Pokušala je da svoju decu nauči da budu vegetarijanci, ali su oni ostali verni sendviču sa slaninom. „Kad su deca mala, čini ti se da rastu tako sporo, a kad dođu u tinejdžerski period osećaš da rastu suviše brzo”, rekla je. O tome kako se borila sa onim težim stranama materinstva rekla je: „Kad imaš četvoro dece, normalno je da se ponekad zaključaš u kupatilo.”

Zahtevam drugačiji prostor

Njena besprekorna figura i porcelanski ten odveli su je i u svet mode. Radila je reklamne kampanje za prestižne brendove kao što su Šafhauzen ili Armani, ali je jedan Armanijev spot pretvorila u platformu da izrazi svoje socijalne stavove: „Ja sam 100 odsto feministkinja”, rekla je. „Treba da kažemo da – jednakosti, raznovrsnosti, budućnosti, optimizmu i nadi.

Niko nema sve odgovore, ali što više razgovaramo sa ljudima koji misle različito, to će veće i inkluzivnije biti to naše da.” Ipak, njen feminizam je specifičan. „Uvek o sebi kažem da sam glumac”, rekla je i objasnila: „Pripadam generaciji gde je reč glumica upotrebljavana gotovo uvek i svuda u pežorativnom smislu. Zato zahtevam drugačiji prostor. Mislim da je dobra gluma – dobra gluma, bez obzira na polnu orijentaciju onoga koji je ostvari.”

Već nekoliko godina, Kejt je ambasador dobre volje i bavi se pomaganjem izbeglicama i ljudima koji su zbog ratova i politike morali da napuste svoja ognjišta

Kathy Hutchins © / Shutterstock.com

Već nekoliko godina, Kejt je ambasador dobre volje i bavi se pomaganjem izbeglicama i ljudima koji su zbog ratova i politike morali da napuste svoja ognjišta. „Pandemija je samo još jasnije pokazala da u celom svetu imamo sistemsku nejednakost, ne samo rodnu, već i ekonomsku, društvenu, kulturnu.”

Ona smatra da zato što smo napravili tako veliki tehnološki napredak, ne uviđamo da nismo otišli daleko u drugim stvarima.