odeca

Kapsularna kolekcija iz tvog ormara

U suštini, to su kolekcije koje brendovi koriste kako bi sa malom, vizuelno zaokruženom pričom od najviše desetak modela, osvežili svoju sezonsku prodaju

Ovog proleća, dan za danom, a evo već polako i mesec za mesecom, svedočimo kako vreme odbija da postane adekvatno za sezonu u kojoj se prema kalendaru nalazimo.

Ono što su nam iz medija godinama predlagali kao slojevito oblačenje, ovog proleća dobilo je dodatni smisao. To je, verovatno, razlog i što mnogi nisu u svojim ormarima izvršili smenu zimske i letnje garderobe, jer zaista nisu sigurni da li će sledeći dan doneti i neki lagani sneg.

Ipak, mi ćemo ovoga puta pričati o situaciji u kojoj je proleće, ili bilo koje naredno doba, sasvim prepoznatljivo i neupitno. Predstavićemo vam koncept lične mini ili kapsularne kolekcije. Možda ste u poslednjih pet-šest godila čuli za nešto što se zove kapsularna kolekcija (capsule collection).

Lična mini-kolekcija je mali, dobro promišljen koncept odabranih odevnih predmeta koje ćete lako mešati i kombinovati međusobno

U suštini, to su kolekcije koje brendovi koriste kako bi sa malom, vizuelno zaokruženom pričom od najviše desetak modela, osvežili svoju sezonsku prodaju. One su često usko specijalizovane i praćene zasebnom marketinškom kampanjom.

Lična mini-kolekcija

Sada se vi pitate kakve veze ima ovaj koncept sa vašim ormarom u predstojećoj sezoni. Zapravo, mi ćemo vam predstaviti koncept u kome možete da kreirate svoju kapsularnu kolekciju od stvari koje posedujete i par dodatnih komada i na taj način rasteretite sopstveni ormar.

Lična mini-kolekcija je mali, dobro promišljen koncept odabranih odevnih predmeta koje ćete lako mešati i kombinovati međusobno. Izgledaćete dobro sa manje truda, što znači da štedite vreme, novac i energiju.

To će prijati i vama i svima u vašem okruženju. Čini nam se da je proleće savršena sezona za početak ovakvog eksperimenta.

Imamo mnogo trendi pojedinačnih komada koji se ne kombinuju sa onim što već posedujemo

Iskreno govoreći, nismo zagovornici kupovine nove garderobe, često i bespotrebno. Umesto toga, podstičemo vas da pregledate ono što već posedujete i istražite nove načine da kombinujete stare delove. Pri tome posebno uzmite u obzir ono što nazivamo bazični odevni predmeti, koji će uz dodatak zanimljivog asesosara ili neke sitnice iz ovosezonske ponude zasijati punim sjajem.

Stavite u fokus i gornje odevne predmete, što je izvrsna minimalistička strategija. Ako živite negde gde je dovoljno hladno da vam trebaju slojevi ili se susretnete sa prolećem kao što je ovo, potrebni su vam samo dobar mantil i lagana jakna.

Uz njih ćete lako dodavati sve ostale komade zanimljive po kroju ili boji, a nećete dodatno trošiti vreme na traganje za novim idealnim mantilom svake sezone. Uostalom, to je odevni predmet koji se najmanje nosi tokom tokom godine i njegov se životni vek može meriti godinama.

Ako živite negde gde je dovoljno hladno da vam trebaju slojevi ili se susretnete sa prolećem kao što je ovo, potrebni su vam samo dobar mantil i lagana jakna

Postoji nekoliko ključnih formula za odeću koju ćete zavoleti i često nositi. To mogu biti osnovni odevni komadi u neutralnim bojama, poput crne, braon, bele i sive. Iako vam ova gama ne deluje previše prolećno, ovaj izbor boja biće vam dobra osnova u svim sezonama i njima ćete sebi „kupiti” slobodu da se igrate sa najluđim ekstremima u koloritu, a da pritom nikada mnogo ne pogrešite.

Mali saveti

Evo nekoliko jednostavnih i vrlo konkretnih saveta za formiranje svoje male grupe odevnih predmeta za ovu, ali i predstojeće sezone.

Čini nam se da je proleće savršena sezona za početak ovakvog eksperimenta

– Ne počinjite od nule. Pogledajte šta već posedujete. Upotrebite svoje omiljene komade kao temelj svog novog koncepta u odevanju.

– Razmislite o stvaranju ličnog stila. Odaberite nekoliko kombinacija za koje znate da ih volite i da vam dobro stoje. Neka one budu osnova vašeg odevanja.

– Zapamtite, ne morate svaki dan iznova otkrivati rupu na saksiji. Stvari možete učiniti zanimljivim menjanjem cipela, dodataka ili igranjem različitim slojevima.

– Oslobodite svoj ormar. Što je preglednije ono što posedujete, bolje će biti iskorišćeno.

– Zanemarite trendove ili barem budite vrlo selektivni u pogledu onoga što ćete prihvatiti. To je jedan od glavnih razloga zašto imamo toliko odeće koju nikada ne nosimo. Imamo mnogo trendi pojedinačnih komada koji se ne kombinuju sa onim što već posedujemo.

Na kraju, imajte na umu da se ne radi o tačnom broju predmeta koje bi trebalo uvrstiti u ličnu kapsularnu kolekciju, niti o tvrdim pravilima o NIKADA kupovini i SAMO kupovini određenih komada.

Stvarna poenta je kreiranje novih, zdravijih navika koje će dugoročno koristiti i našim ormarima i novčanicima.