Elvis | To sam ja

Kako je Elvis postao i ostao modna ikona

Rukavi košulje bili su nonšalantno zavrnuti do bicepsa, polo majice su bile ružičaste, sakoi su bili crveni, ljubičasti i karirani, a rub dezenirane sokne razmetljvo bi mu virio na spoju cipela i pantalona

Dok je kraj prethodnog meseca obeležio novi film o Elvisu Baza Lurmana, mi smo odlučili, pre nego što pogledamo film, da osvetlimo značaj ovog velikog umetnika, ne samo za istoriju muzike već i njegov značajan doprinos promeni modnih kretanja od šezdesetih naovamo.

Iako je možda poznatiji po svojoj ekscentričnoj scenskoj odeći s kraja karijere, nama je još zanimljivije ono što se događalo 1950-ih, pre nego što je postao kralj rokenrola. Mogli bismo reći da je u tom periodu Elvisov stil bio stil klasične elegancije i suzdržanosti.

U njegovom ranom pristupu ličnom imidžu, njegov stav je bio ono što mu je davalo izvesnu prednost i jedinstven izgled, kontra scenskoj avangardnosti njegovog kasnijeg izgleda i u suprotnosti s trezvenošću posleratnog života ranih 1950-ih. Sasvim konzervativnu, svakodnevnu odeću, od belih košulja na kopčanje, naboranih pantalona sa visokim strukom i širokih nogavica, blejzera i penny loafer mokasina, Elvis je nosio na način koji je bio potpuno njegov. Rukavi košulje bili su nonšalantno zavrnuti do bicepsa, polo majice su bile ružičaste (izuzetno neočekivan izbor za muškarce polovinom dvadesetog veka), sakoi su bili crveni, ljubičasti i karirani, a rub dezenirane sokne razmetljivo bi mu virio na spoju cipela i pantalona.  

Frizura pačji rep

Tu je bio i jednostavan nakit, uključujući prstenje i srebrne narukvice – možda rani nagoveštaj blještavila koje će doći u kasnijim godinama.

Međutim, ultimativni stilski potez mladog Elvisa došao je u obliku košulje kratkih rukava s kubanskom kragnom, koju su do tada imale samo majice za kuglanje, stila koji koji krasi njegove brojne fotografije iz ovog perioda. Havajske košulje bile su u modi u SAD-u 1950-ih, ali Elvis je voleo kubanske košulje, koje su postale obavezna muška odeća nakon što ih je on poneo na specifičan i nonšalantan način.

Svi ovi stilovi bili su dopunjeni legendarnim pompadurom ili pačji rep (ducktail) frizurom, koja će se kasnije u našim krajevima odomaćiti pod imenom rokabili.

Pre nego što je postao kralj rokenrola, Elvisov stil bio je stil klasične elegancije i suzdržanosti

Elvis iz pedesetih, utelovljen u filmu Jailhouse Rock iz 1957, doneće onaj stil koji je najkarakterističniji za njega i baš taj koji je zapravo menjao istoriju mode. Nakon ovoga ništa više neće biti isto. Dečaci širom sveta pokušavaće da postignu taj nivo nonšalancije, zauvek odvajajući modu tinejdž generacije od svojih starijih savremenika.

Međutim, istini za volju, Elvis nije sasvim sam razvio svoj lični stil. Bernard Lanski, trgovac odećom i suvlasnik firme Lansky Brothers iz Memfisa, pomogao mu je da formira svoj prepoznatljivi pečat u odevanju koji je bio sastavljen od dubokih pantalona sa faltom, dvobojnih cipela i drugih upadljivih komada koji su mu pomogli da se istakne među svojim vršnjacima.

Elvis je voleo kubanske košulje koje su postale obavezna muška odeća nakon što ih je on poneo na specifičan i nonšalantan način

Ono što povezuje Elvisa i najosvešćenije modne poslenike jeste činjenica da je jedan komad odeće uporno odbijao da nosi, ma koliko njihova popularnost rasla. U pitanju su farmerke.

Prisli je ovu autentično radnu uniformu povezivao sa siromaštvom svoje mladosti.

Ako premotamo skoro dve dekade unapred, dolazimo do još jednog prelomnog momenta, ne samo za modnu scenu već i za percepciju rok izvođača na sceni. U pitanju je legendarni koncert ’68 Comeback Special. Nakon godina provedenih na snimanju sve mekših filmova u Holivudu, Prisli je bio pod pritiskom da pokaže svetu da je i dalje relevantan.

Nekako se čudno oblačiš

Čim je stupio na pozornicu, više nije bio onaj ko je bio samo trenutak ranije. Vratio se i bio je opasan. Crna koža od glave do pete govorila je to u njegovo ime, a od tog trenutka brojni muzičari će koristiti ovakav izgled kako bi pojačali snagu svog stava.

Bernard Lanski, trgovac odećom i suvlasnik firme Lansky Brothers iz Memfisa, pomogao mu je da formira svoj prepoznatljivi pečat u odevanju

Čak i kada je pred kraj karijere ponovo izmislio svoj stil i došao do omiljene odeće svih imitatora ovog izvođača, bogato vezenih kombinezona, uspeo je da takvoj odeći da oštrinu i učini je muževnom, iako ona to ne bi bila na prvi pogled. Sa ovim poslednjim modnim dahom dao je pečat nadolazećem stilu glam-roka sedamdesetih, koji će ponosno svetlucati sve do trenutka kada postane parodija sebi samom.

Iako Elvisa nema već skoro pola veka, njegov modni šou i dalje odjekuje

Legenda kaže da je u prilici kada se zvanično susreo sa konzervativnim Niksonom, predsednik prokomentarisao: „Nekako se čudno oblačiš”, na šta mu je Elvis odgovorio: „Pa, gospodine predsedniče, vi imate svoj šou, a ja svoj.”

Iako Elvisa nema već skoro pola veka, njegov modni šou i dalje odjekuje. Kraljevski.