Some picture

Izlet

Na izletu ne otkrivamo samo lepote Srbije, nego i neki mali dečji deo sebe bez koga nema ni čuda, ni ushićenja

Išla sam ovih dana na jedan divan izlet u okolinu Despotovca, da vidim sve te lepote, izvor reke Lisine i spektakularni vodopad Veliki Buk. I Manasiju, i Resavsku pećinu, i lepote Beljanice. Ali, ne govorim sad o svim tim lepotama Srbije koju tek sada otkrivam sa ushićenjem, strašću i ljubavlju, hoću da govorim o nečem drugom.

Ušla sam usput u jednu malu prodavnicu, i desilo se nešto neobično, i nešto divno.

Unutra je mirisalo na detinjstvo. Mirisalo je na one kutije sa napolitankama Soko Nada Štark, mirisalo je na malo omekšali ratluk, na olajisan patos, na sveće polegle u kutijama na dnu police, mirisalo je na stare paklice duvana i na štamparsku boju novina, tek pristiglih iz velikog grada. Mirisalo je na radnju mešovite robe kakva je postojala u malom selu  u koje smo išli na rekreativnu nastavu. Mirisalo je na plavi radion i sapun za pranje veša, velik kao cigla. Mirisalo je na plastične kutije za sapune, sa nalepljenom ružom odozgo. Na hygia pastu za zube, i cigaret žvake marke camel, koje su bile slatke i od kojih su se pravili najveći baloni. Mirisalo je na čokoladice u obliku velikih dukata, upakovanih u zlatnu i srebrnu foliju. Mirisalo je na mastiljavu olovku kojom je pisao prodavac, obučen u platneni mantil u boji mastila, mirisalo je na lepak na poštanskim markama, i na razglednice zavičaja na kojima se nalazila neka bronzana statua koja je predstavljala pobedu nad fašizmom. Mirisalo je na plastične češljeve, i minijaturne plastične bebice, ne veće od vrapca, koje su se sasvim ugodno mogle smestiti u mala roze kolica, koja su izgledala kao prava. Mirisalo je na teglu, na tezgi, iz koje su nas posmatrale mnoge šarene i mutne oči klikera. Mirisalo je na izgužvanu kutiju „Čoveče, ne ljuti se” ili na domine, mirisalo je na kiki i na karamel bombone koje su na šuškavom smeđem papiru imale nacrtani lešnik. Mirisalo je na čokoladu galeb, i na batu i seku.

Uvek sam govorila da uspomene mirišu. Divne uspomene, divno mirišu

Srbija je velika tajna. Uvek sam govorila da uspomene mirišu. Divne uspomene, divno mirišu.

Mirisala je na malu, običnu, musavu, zaboravljenu sreću. Na doba naše kolektivne nevinosti. Na naše, jedino poznato „prohujalo s vihorom”.

A onda, posle, mirisalo je nebo, i trava, i potok, i noć je mirisala na nešto poznato i divno, napušteno i ponovo otkriveno.

Možda, u stvari, na izletu ne otkrivamo samo lepote Srbije, nego i neki mali dečiji deo sebe bez koga nema ni čuda, ni ushićenja.

Comments Icon 10

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


 1. Smilja Šaponja kaže:

  Da..mirisalo je..baš tako kako je opisala draga naša Mirjana..i pogodi nas u dušu!Bravooo!

 2. Vesna Trkulja kaže:

  Divno napisano. Malo se osetih nostalgicno I tuzno zbog prohujale mladosti I vremena koji se nece nikad vratiti. Uspevate uvek da recima probudite takve osecaje…

 3. Ljilja kaže:

  Divna spolja i iznutra,draga Mojsilovićka.

 4. Snežana Todorovic kaže:

  Ako nemamo secanja na sta se naslonoti?!Iznenadis se sta sve u dusi stane,kao ja sada.Mirjana piše za sve nas

 5. Vera Pavlovic kaže:

  Hvala ti na mirisu koji ja i u ovom trenutku neproživljavanja osećam. Hvala ti na emociji tvojih kolumni, volim dete u sebi.

 6. Sladjana kaže:

  Draga Miro,
  Čitajuči tekstove koje pišete, često poželim da se vratim u detinjstvo i vreme nevinosti koje nam nedostaje. . Hvala puno, od srca ♥️

 7. Spomenka kaže:

  Podsetiste me na mnoge stvari koje su bile deo i mog detinjstva… Beše, skromno, ali sa mnogo više duše… Baš sam se nedavno u razgovoru sa bratom prisetila tih malih prodavnica našeg detinjstva u koje smo ulazili sa pozdravom dobro znanoj prodavačici ili prodavcu, za razliku od ovih savremenih, hladnih i bezličnih prodajnih hala u koje uđeš, uzmeš korpu, napuniš je i onda ti na kasi kasirka kaže “Dobar dan!”! Čisto mi dođe čudno što mi se uopšte javlja… A čokoladu GALEB i danas kupujem…

 8. Smiljka Stanković kaže:

  Hvala Miro što si nas ovim opisom mirisa vratila u lepa, stara vremena….

 9. Dijana kaže:

  Ovih dana sam svoj godišnji odmor provela u svom rodnom mestu (Sokobanja) i moram priznati da je prelepo.
  Svaki deo i kutak podseća i miriše na detinjstvo.
  Vaša koluma me je vratila u to doba. Hvala.

 10. Nebojsa Marjanovic kaže:

  Mirjana ,uvek sam pratio i obozavao vase kolumne i komentare , da ,treba osetiti zivot ,ja sam despotovčanin i to “baš” iz grada sam ..ne zivim tamo trenutno ali kad odem isto osecam sve kao i Vi ili ti …e zaboravila si pivo ispred prodavnice 😉😉😉