Izabel Iper glumica

Izabel Iper: život u mirnoj ravnoteži

Najbolja glumica 21. veka na listi Njujork tajmsa, poznata po ulogama žena na ivici kolapsa, igrala je i Dafinu Isakovič u filmskoj adaptaciji Seoba

Kad je ona u pitanju, može samo da se raspravlja o tome da li je jedna od najboljih ili najbolja aktivna glumica na svetu, napisao je jedan od članova žirija Njujork tajmsa, koji je prošle godine rangirao glumce prema onome što su uradili u 21. veku.

Na toj listi, francuska glumica Izabel Iper našla se na drugom mestu, ali kako je na prvom muškarac, ona se može smatrati najboljom glumicom 21. veka. Izabel Iper, koja je u martu napunila 68 godina, do sada je odigrala oko 150 uloga, od čega oko 50 u poslednje dve decenije, kada je bila starija od 45 godina.

Do sada je odigrala oko 150 uloga, od čega oko 50 u poslednje dve decenije, kada je bila starija od 45 godina

„Nikada ne bi mogla da ostvari takvu karijeru u Americi, gde su likovi retko višeznačni”, napisao je drugi član žirija. „Izabel Iper je totalni umetnik”, rekla je Suzan Sontag i tvrdila da nikada nije srela intelektualniju osobu među glumcima.

Alabasterski ten i hladna harizma

Osim intelekta, Izabel ima figuru tipične Parižanke: visoka je 159 santimetara, a riđa kosa, zelene oči i alabasterski ten sa prirodnim pegama, zajedno sa njenom „hladnom harizmom”, preporučivali su je za uloge žena na ivici kolapsa. Jedna od takvih žena bila je i Dafina Isakovič, ključni ženski lik iz romana Seobe Miloša Crnjanskog.

Kad se upustio u veliki projekat ekranizacije Seoba, režiser Aleksandar Saša Petrović (proslavio se Skupljačima perja) ulogu Dafine poverio je Izabel Iper i ona je odigrala tako da bi se i Crnjanskom svidelo.

Krajem septembra prošle godine trebalo je da Izabel Iper gostuje na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu sa trupom pariskog Théâtre de la Ville. Izabel Iper celog života je ostala verna pozorištu, iako je svetsku slavu postigla filmskim ulogama. Za film Ona bila je nominovana za Oskara za najbolju žensku ulogu, iako je ta uloga ostvarena u francuskom filmu.

Od troje Izabeline dece, dvoje se posvetilo filmskoj umetnosti

Denis Makarenko © / Shutterstock.com

Oskara joj nisu dali, ali je zato dobila Zlatni globus i nagradu američke filmske kritike. Kad su evropske nagrade u pitanju, Izabel Iper drži nekoliko rekorda. Najviše, čak 16 puta, nominovana je za nagradu Cezar, a dobila ju je dva puta, šest puta je nominovana za Limijer, koju je dobila četiri puta. Izabel Iper, koja je jedno vreme uz glumu studirala i ruski jezik, dobila je i nagradu Stanislavski, kao i titulu oficira Legije časti.

Turista u sopstvenom gradu

Kad je odigrala naslovnu ulogu u filmu Profesorka klavira, žiri Kanskog festivala rešio je da prekrši svoje pravilo i po drugi put joj dodeli glavnu nagradu. Taj film je rađen prema romanu književnice Elfride Jelinek, koja je nekoliko godina kasnije dobila Nobelovu nagradu za književnost.

Kad su evropske nagrade u pitanju, Izabel Iper drži nekoliko rekorda

Film Ona, u kome Izabel igra silovanu ženu koja odlučuje da se zbliži sa silovateljem da bi mu se osvetila, uglavnom je sniman na ulicama Pariza, u kome je Izabel rođena i živi celog života. „Kad snimaš u delovima kao što su Latinski kvart ili Jelisejska polja, postaješ kao stranac u sopstvenom gradu, turista. Te oblasti odjednom pripadaju svetu filma, pripadaju svima”, objasnila je glumica.

Porodični umetnički geni

Detinjstvo je provela u 16. arondismanu, u lepom delu Pariza. Majka joj je bila profesorka engleskog jezika, a otac biznismen jevrejskog porekla. Porodica je bila podsticajna za četiri ćerke i jednog sina. Izabel se seća da su je roditelji sa 14 godina poslali u Dablin da usavršava engleski jezik; pre podne je pohađala časove, a popodne išla da uči jahanje jer je obožavala konje.

To znanje engleskog joj je kasnije pomoglo da sasvim uspešno glumi i na tom jeziku, u šest filmova. Jedan od njih, Nebeska kapija iz 1980, u vreme kad je snimljen smatran je najvećim promašajem jer je napravio gubitak od 37 miliona dolara i dobio loše ocene američke kritike, ali se danas smatra remek-delom filmske umetnosti.

Izabel ima tri godine stariju sestru Karolin, koja je priznata scenaristkinja. Umetnički dar sestre su verovatno nasledile od svoje praprabake, jedne od čuvene četiri Kalo sestre, koje su bile modne kreatorke u prvim decenijama 20. veka i čiji su modeli stigli i do Metropoliten opere.

Vlasnica dva bioskopa u Parizu

Od troje Izabeline dece, dvoje se posvetilo filmskoj umetnosti. Sa ćerkom Lolitom Šamah Izabel je glumila u pet filmova. Sa sinom deli ljubav prema umetničkim filmovima. „Stari klasični francuski filmovi čine deo jedinstvene dubine Pariza koja nigde drugde ne postoji.

Jedan poznavalac prilika napisao je da ona sa mužem živi u „mirnoj ravnoteži, za koju su, izgleda, samo francuske zvezde sposobne”

Denis Makarenko © / Shutterstock.com

Moj sin i ja posedujemo dva stara nezavisna bioskopa u Parizu, Kristin 21 i Ecoles 21. Ova dva bioskopa uvek prikazuju autorske filmove, a sada ih vodi moj sin – ja pomažem tako što sam lojalna publika. Postoji pravi apetit za takvim filmovima i ljudi dolaze da ih iskuse u originalnom ambijentu”, kaže Izabel, a navodi Ajriš tajms.

Sve troje dece Izabel je dobila u braku sa rediteljem Ronaldom Šamahom, libanskim Jevrejinom, sa kojim se upoznala na snimanju jednog filma Kloda Šabrola.

Poslednjih godina, uprkos tome što Izabel o svojoj intimi gotovo uopšte ne govori, pojavili su se novinski napisi da je u vezi sa jednim atraktivnim i sedam godina mlađim producentom, kao i naznake da je sada singl. Međutim, jedan poznavalac prilika napisao je da ona sa mužem živi u „mirnoj ravnoteži, za koju su, izgleda, samo francuske zvezde sposobne”.