Plakat za predstavu.

Doktor filosofije u Akademiji 28: Nušićeva komedija aktuelna i danas

Premijera predstave Doktor filosofije održaće se 19. marta u Akademiji 28, sa početkom u 20 časova. Predstava je rađena po tekstu Branislava Nušića, u produkciji Teatra Ulica, dok režiju potpisuje Nikola Dragašević.

Protagonista, Nikola Masal, dočaraće lik Živote Cvijovića, za koga bi se moglo reći da se „lepo snašao u životu”. Međutim, u svojoj „snalažljivosti” materijalne prirode – ne ume da stane. Gonjen bolesnom ambicijom, kuje plan da od lenjog i bahatog sina napravi profesora univerziteta koji će oženiti ćerku ministra.

Ova komedija, kako se navodi u najavi, razoružava one slojeve mentaliteta čija su najjača oružja „bolesne ambicije, gramzivost, bahatost, zatupljenost…”

„Aktuelnost ove teme govori nam da je Branislav Nušić, jedan od najvećih srpskih komediografa, nepogrešivo pronikao u mentalitet našeg naroda još pre više od 80 godina kada je ovo delo i napisano”, rekao je Dragašević.

Predstavom je, zajedno sa glumačkim ansamblom, pokušao da pronađe odgovor na pitanje šta je to u mentalitetu, na lokalnom i globalnom nivou, što ne dozvoljava ljudima da se popravljaju, uče iz grešaka prethodnih generacija i usavršavaju se u vrlini.

„Nasuprot tome – uzrastaju u manama, bahatosti, bolesnim ambicijama, koristi i beskrupuloznosti koja više čak nije ni uvijena u slojeve stida, već svojom transparentnošću vređa, ponižava, pa na kraju i izaziva povod za ismevanje kao jedini mehanizam odbrane koji čuva mentalnu higijenu”, navodi Dragašević.

Na pozornici Akademije 28, u predstavi Doktor filosofije, igraće i Srećko Janićijević, Jelena Milojević, Pavle Stefanović, Olivera Nikolić, Danica Marinković, Katarina Jezdić, Milica Demić, Aleksa Suzić, Petar Petrović, Jovana Savić, Mateja Pjanović, Sara Habaš i Matija Hajdin.

Naslovna fotografija: Jovana Savić