digitron u ruke-devojačka težina i zlatni standard

Digitron u ruke-devojačka težina i zlatni standard

Pravilo za zrelo doba je devojačka težina u dvadesetim plus najviše pet kilograma – vodite računa o ishrani i budite veoma, veoma aktivne

Kada se postavi pitanje optimalne težine u odraslom dobu, žene često pomisle na sebe iz ranih devojačkih dana, a posebno ako je to bilo najmanje što su imale. Pa, da li je to baš tako, šta kaže nauka?

Indeks uhranjenosti kao univerzalno merilo važi od 20. godine nadalje, ja bih rekla da je ono što dostignemo u 25. godini neki naš maksimum rasta i razvoja. Znači, nije to težina koju imate u 15. godini, a sigurno ne neka najmanja. Samo kao primer, ako je ta težina u 21. godini bila 55 kg, u nekoj tamo 60. godini ne treba da pređe 60 kg.

Ovo pravilo se odnosi na osobe koje su u tim godinama, oko 25, bile u rasponu normalne uhranjenosti. To znači da njihov indeks uhranjenosti nije prelazio 25 kg/m2. Skraćeno ga označavamo kao BMI od engleskih reči body /telo/ mass /masa/ index /indeks/. Da se kratko podsetimo, on se izračunava tako što se težina podeli kvadratom visine (kg/m2). Zlatni standard je inače indeks od 22!

Poželjna težina

Zlatni standard za svakog pojedinca je težina pri kojoj se svako najbolje oseća u svojoj koži

Poželjna težina

Težina poželjna sa stanovišta dobrog zdravlja i dobrog doživljaja sopstvenog tela jeste taj neki zlatni standard za svakog pojedinca. On u sebi uključuje i nešto što zovemo metabolički profil, pa su neki ljudi povlašćeni dobrom genetikom, a drugi nisu. Ali nije nam to tema sada.

Opisno – to je težina pri kojoj se svako najbolje oseća u svojoj koži. Najkraće može da se definiše kao „izgledam dobro, osećam se dobro”. U svakom slučaju, po našim merilima, ona je tu negde u okvirima kriterijuma normalne uhranjenosti, ali za žene još jedan dobar/loš pokazatelj uključuje i odnos obima struka i kukova!

Tako na primer, žena koja ima obim struka od 60 cm i obim kukova od 100 cm imaće odnos 0,6! Apsolutno odličan. Isti odnos imaće i osoba čiji su kukovi 93 cm a struk 56 cm inače mere Merilin Monro – ali i ona čiji su kukovi 120 cm i struk 72 cm i tako dalje.

I sasvim kratko, ako vam je struk takav da kad se podeli sa obimom kukova, daje broj manji od 0.80 – nema razloga da brinete o svojoj težini. Priroda se izdašno postarala za vas, i u smislu estetike i u smislu zdravstvenog rizika!

Ako vam je struk takav da kad se podeli sa obimom kukova daje broj manji od 0,80 – nema razloga da brinete o svojoj težini

Za nas druge, koje baš i ne spadamo u strukaste, pravilo je: devojačka težina u dvadesetim plus najviše pet kilograma – vodite računa o ishrani i budite veoma, veoma aktivne.

izgledam dobro, osećam se dobro