Demi Mur, u večernjoj haljini

Demi Mur – viđena za ekstremne situacije i spremna za ulogu bake

Demi Mur, zvezda filmova Striptiz i Duh, spremna je da uđe u novu fazu života, u eru bake, kako je sama napisala na Instagramu kad je objavljena vest o trudnoći njene ćerke Rumer iz braka sa Brusom Vilisom.

Godina 2022. u kojoj je Demi Mur napunila 60, sasvim je u skladu sa onim što potvrđuje cela njena životna priča – da je ova holivudska glumica predodređena za ekstremne situacije.

Demi Mur – prijateljsko roditeljstvo i posle razvoda

Rumer Vilis, 34-godišnja pevačica i glumica, najstarija je od tri ćerke koje Demi Mur ima iz braka sa Brusom Vilisom. Srednja Skaut ima 31, a Talula 28 godina.

Da će dobiti svoje prvo unuče Demi Mur je saznala krajem vrlo teške godine, u kojoj je ocu njenih ćerki i bivšem mužu Brusu Vilisu dijagnostikovana afazija, retka i neizlečiva bolest koja se ispoljava gubitkom sposobnosti govora, uz mnoge druge probleme zbog kojih se zvezda filma Umri muški definitivno penzionisao.

Iako se udavala tri puta, Demi samo sa Brusom Vilisom ima decu. Bili su u braku od 1987. do 2000. Posle razvoda delili su prijateljsko zajedničko roditeljstvo, što je podrazumevalo zajedničke proslave i letovanja, a kad se Demi ponovo udavala, Brus Vilis je sa ćerkama došao na svadbu.

Brus Vilis i Demi Mur 1991. © Bart Sherkow / Shutterstock.com

Demi u svojoj autobiografiji piše da se na početku Brus plašio da će ona zagorčati njihov razvod i svoju ljutnju izražavati tako što će mu otežavati pristup deci i da će primenjivati sve ono što parovi koji se razvode koriste kao oružje. „Ali ja nisam, a nije ni on”, piše Demi. Priznaje da razvod na početku nije bio lak, ali „mi smo uspeli da pomerimo srce svog odnosa, srce onoga što je stvorilo našu porodicu, u nešto novo što je našim devojčicama dalo podsticajan ambijent, pun ljubavi i sa oba roditelja”.

Demi Mur i Brus Vilis – mešovita porodica

Prošle godine, u martu, Demi Mur je Brusu Vilisu čestitala rođendan uz poruku da mu je zahvalna za „njihovu mešovitu porodicu”. Mislila je na dobre odnose koje su nastavili da gaje i kada se Brus ponovo oženio Emom Heming Vilis, sa kojom ima ćerke Mejbl od jedanaest i Evelin od devet godina.

Demi Mur je nedavno objavila fotografiju na kojoj su ona, Brus, Ema i svih pet njegovih ćerki i ispod te fotografije napisala: „Mi smo porodica.”

Tom fotografijom Demi Mur je želela da odgovori na nagađanja o tome kako će njene ćerke reagovati na informaciju po kojoj će od bogatstva njihovog oca, procenjenog na 250 miliona dolara, njima pripasti samo po milion.

Lično bogatstvo Demi Mur ne zaostaje mnogo i procenjuje se na 200 miliona dolara, od čega je 90 miliona dobila od Brusa Vilisa na ime razvoda.

On je imao 25, ona 40

Razlog razvoda od Brusa Vilisa nije obelodanjen, ali možda odgovor treba tražiti u njenoj konstataciji: „ Možeš imat odličan brak, ali to još uvek nije garancija.”

Tri godine posle razvoda od Brusa Vilisa Demi Mur je počela da se zabavlja sa 15 godina mlađim Eštonom Kučerom, što je bilo prilično radikalno za to vreme. Upoznali su se u Njujorku, na večeri priređenoj u čast njenog povratka filmu ulogom u ostvarenju Čarlijevi anđeli: totalno zagušenje iz 2003. Posle večere otišli su kod nje, pričali cele noći i zajedno zaspali.

Ešton Kučer i Demi Mur 2009. © vipflash / Shutterstock.com

O tome je u svojim memoarima Inside Out (Lice i naličje) iz 2019, koji su bili bestseler Njujork tajmsa, Demi Mur napisala: „On je imao 25. Ja sam imala 40. Ali kažem vam: mi to nismo osećali. Od prvog razgovora smo bili totalno sinhronizovani.”

Demi je govorila da je konačno našla srodnu dušu. Novi brak Demi Mur, koji su tabloidi od početka nazivali divljim, potrajao je šest godina, a razišli su se kad je obelodanjeno Kučerovo neverstvo.

Najveća greška – biti zaslepljena, izgubiti sebe

Kad je ona imala 25 godina, postala je majka i osećala da je upala u brak i majčinstvo suviše rano: „Kad sam srela Eštona, izgledalo je kao da on popravlja stvar, kao da mogu da se vratim kroz vreme i s njim iskusim kako je to biti mlad – mnogo bolje nego što sam ikada mogla kad sam ja imala 25.”

Na početku veze Demi je govorila da je Kučer njena srodna duša, a u knjizi je iznela i da je tokom tog braka imala spontani pobačaj, za koji je krivila sebe, jer je tada suviše pila i nije prestala da puši. „Bila sam slomljena osećanjem krivice i uverena da je ono što se desilo moja krivica”, piše u knjizi.

Takođe, kaže da je pogrešila što je udovoljila njegovoj fantaziji da dovedu u krevet treću osobu. Ipak, kao najveću grešku navodi to što je bila zaslepljena i izgubila sebe. Dve godine posle razvoda Kučer se oženio glumicom Milom Kunis. 

Demi se do sada nije udavala, mada je bila u emotivnim vezama i pre i posle brakova sa brojnim poznatim muškarcima.

Skuplja lutke jer ih nije imala u detinjstvu

Iz prvog braka sa rok muzičarem Fredijem Murom Demi nije ostalo samo prezime, već i tantijeme koje i danas dobija za pesme koje je u to vreme pisala i komponovala. Udala se kad je imala samo 18 godina, a on je bio osam godina stariji. Veče pred venčanje otišla je u krevet drugog momka. „Nisam mogla da odustanem od udaje, ali sam htela to da sabotiram”, piše Demi. Brak je potrajao pet godina. Shvatila je da se udala samo da bi zavarala bol zbog smrti oca.

Radilo se zapravo o šoku, pošto je čovek koga je Demi zvala ocem, izvršio samoubistvo. Demin biološki otac napustio je njenu majku pre nego što se ona rodila i Demi ga je srela samo jednom u životu.

Majka se tada udala za čoveka čije prezime je Demi nosila do svoje udaje. I on i majka bili su alkoholičari. Porodica se tokom njenog odrastanja stalno selila, pa je Demi do 16. godine promenila više od 30 škola.

Možda baš zbog tako stresnog detinjstva, Demi Mur godinama skuplja porcelanske i barbi lutke. Ima ih preko 2000 i drži ih u jednoj od svojih brojnih kuća, gde namerava jednog dana da otvori muzej lutaka.

Početak karijere – Nastasja Kinski, droga i odvikavanje

Demi je napustila školu sa 16 godina i radila razne poslove. Njen izgled, porcelanski ten, zelene oči i baršunasti glas svuda su privlačili pažnju i ona je rešila da sreću potraži u Holivudu. Stanovala je pored Nastasje Kinski, koja tada još nije dobro znala engleski, pa joj je Demi pomagala oko scenarija. O tom prijateljstvu je Demi rekla: „Mi znamo jedna drugu na način na koji niko drugi ne bi mogao.”

Već je bila udata za Fredija kad je počela da dobija prve uloge u sapunicama. Međutim, sav novac koji bi zaradila trošila je na alkohol i kokain, sve dok joj režiser nije zapretio da će je otpustiti. Otišla je na odvikavanje, prestala da se drogira i razvela se od Fredija. Režiser je ipak tražio da potpiše ugovor da do kraja snimanja neće koristiti alkohol i droge.

U 56. godini gola na naslovnoj strani

Iako je i kasnije povremeno podlegala alkoholu, svu energiju je usmerila u karijeru i sticanje. Postala je prva glumica koja je za jednu ulogu dobila honorar veći od 10 miliona dolara (12,5 miliona za glavnu ulogu u filmu Striptiz iz 1996). Njen prvi veliki komercijalni uspeh bio je film Duh iz 1990, sledila je kontroverzna Nepristojna ponuda iz 1993, a posle Razotkrivanja iz 1994. postala je jedna od najskupljih holivudskih glumica.

Uvek zanosna Demi Mur 2021. © Fred Duval / Shutterstock.com

Umela je sa medijima. Bila je jedna od prvih glumica koja se slikala za naslovnu stranu Veniti fera gola u poodmakloj trudnoći. Imala je 56 godina kad se naga, samo sa roze šeširom, slikala za naslovnu stranu Harpers bazara.

Te slike su pokazale njenu besprekornu liniju, ali i njen osećaj za biznis. Naime, ta naslovnica je vratila njeno ime u žižu interesovanja javnosti, što je bila dobra medijska priprema za izlazak njene autobiografske knjige Inside Out.

Naslovna fotografija © Music4mix / Shutterstock.com