Monika Levinski

TV priča o najpoznatijem seks-skandalu u Beloj kući

Posle decenija ćutanja,Monika Levinski učestvuje u radu na seriji o onome što je preživela tokom afere i suđenja. Serija se radi po knjizi Džefrija Tubina, a glavna uloga poverena je Bini Feldstin

Među producentima serije „Američka krimi-priča” (American Crime Story), čije premijerno prikazivanje je najavljeno za septembar 2020, nalazi se i ime Monike Levinski, što nije slučajno. Serija, koja se radi po knjizi Džefrija Tubina, a glavna uloga poverena je Bini Feldstin, govori o najpoznatijem seks-skandalu u Beloj kući. Akteri nezapamćene afere bili su tadašnji predsednik SAD Bil Klinton, koji je posle procesa impičmenta ipak izgurao mandat do kraja, i Monika Levinski, tadašnja volonterka u predsednikovoj službi. Zbog svega što je preživela, Monika za sebe kaže da je verovatno jedina osoba na svetu koja ne bi želela da opet ima 22 godine.

Bini Feldstin

© DFree / Shutterstock.com

Smrtonosni atak na privatnost

U 46. godini, lepša nego onda kad je „zavela” američkog predsednika, Monika Levinski danas pruža podršku žrtvama javnog ponižavanja

Danas, u svojoj 46. godini, posle decenija ćutanja, Monika Levinski ponovo je prisutna u javnosti, ali ovoga puta ne kao žrtva i tema skandala, već kao master psihologije i stabilna i samouverena aktivistkinja za zaštitu privatnosti i borac protiv javnog sramoćenja. Učestvuje u radu na seriji o onome što je preživela tokom afere i suđenja, aktivna je u pokretu „Me2” i izgleda neuporedivo bolje nego kada je u 22. godini, sa smešnim šeširićem na glavi, punačko lice zadivljeno upirala u svog šefa, kako je tada govorila o američkom predsedniku Klintonu.

Monika Levinski

© Ron Adar / Shutterstock.com

Monika Levinski nedavno je osnovala „Fondaciju Tajler Klementi”, koja se bori, kako ona kaže, protiv „invazije na privatnost”. U septembru 2010. Monika i njena majka slušale su na radiju izveštaj o studentu Tajleru Klementiju, koga je cimer tajno snimao veb-kamerom dok se ljubio sa drugom osobom i taj snimak je bez odobrenja objavio na internetu. Nastala je takva lavina deljenja i širenja, takva poplava uvreda i komentara, da nesrećni osamnaestogodišnjak nije mogao da izdrži pritisak sramoćenja i ubio se skokom sa Bruklinskog mosta.

Ni reperi je nisu poštedeli

„To je za mene bila prekretnica”, kaže Monika Levinski, koja je i sama bila na pragu samoubistva u vreme afere. „Odlučila sam da više neću da ćutim, da hoću da se oduprem kulturi ponižavanja”.

Kada je reč o javnom ponižavanju, njeno ime pojavilo se u čak 40 pesama, jednu je pevala Bjonse, jednu Eminem, a nisu je preskočili ni reperi

Polovinom devedesetih, kad je ona bila tema globalnog skandala, glavni emiteri bili su novine, radio i televizija, ali je digitalna revolucija već počinjala, nije bilo Gugla, ali postojali su mejlovi. „Preko noći, postala sam globalno ponižena. Bila sam etiketirana kao…”, kaže Monika i navodi brojne reči koje se koriste za ženu lakog morala. „Tada nismo znali kuda će nas odvesti internet”, upozorava, podsećajući na tragediju Tajlera Klementija. 

U međuvremenu, ime Monike Levinski pojavilo se u čak 40 pesmama, jednu je pevala Bjonse, jednu Eminem, a nisu je preskočili ni reperi.

Objašnjavajući zašto je pokrenula fondaciju sa imenom javno progonjene osobe, Monika Levinski kaže: „Sramoćenje je industrija, javno ponižavanje je roba. Kako dolazi novac? Klikom. Više sramote, više klikova, više dolara od reklama. Neko zarađuje na tuđoj patnji. U kulturi javnog sramoćenja, profit ide onima koji gone.”

Zaokret počinje saosećanjem

Nakon što je skupo platila to što se u 22. godini zaljubila u „svog šefa”, Monika danas kaže da bi još volela da se izvini Hilari Klinton

Ona koja je bila toliko javno osramoćena da su joj neki savetovali da promeni ime, koja je bila deo dvogodišnjeg sudskog procesa „Sjedinjene Američke Države protiv Levinski”, kojoj je prećeno kaznom od 27 godina zatvora za lažno svedočenje, mada je dokazano da govori istinu, danas tvrdi da je optimista i da veruje kako „zaokret počinje saosećanjem”.

Monika Levinski napunila je 46 godina 23. jula ove godine, a samo dan pre toga Bil Klinton dobio je svoje treće unuče. Nakon što je skupo platila to što se u 22. godini zaljubila u „svog šefa”, Monika danas kaže da bi još volela da se izvini Hilari Klinton.

I da poruči svima koji su izloženi javnom sramoćenju: „Može se preživeti”.

Hilari Klinton

© JStone / Shutterstock.com