Devojka u prirodi

Slobodan izbor je blagoslov, sloboda je neograničena

Uvek, baš uvek kada smo prisutni u sadašnjem trenutku, možemo doneti svestan izbor i napraviti najuzvišeniji, najhumaniji, najljubavniji, najčovečanskiji izbor

Davno sam pročitala u jednoj od Heraklitovih mudrosti da je sadržaj našeg karaktera naš izbor. Kako? Tako što iz dana u dan ono što biramo, ono što mislimo i ono što radimo – to i postajemo. Koliko god da zvuči lagano i moćno da se primeni, istovremeno je teško da potpuno preuzmemo 100 odsto odgovornosti za svaku reč, svaku misao, svaku emociju, svaku reakciju…

Mi smo, kao ljudska bića, dobili blagoslov da imamo SLOBODU IZBORA i šta god da se dešava, zaista je najveća lična sloboda da imamo izbor kako ćemo reagovati. Drvo je drvo, pas je pas, reka je reka, ali mi – mi imamo izbor. Možda nećemo moći u spoljašnjosti da realizujemo sve te izbore, ali jedno je sigurno – naša unutrašnja Sloboda je neograničena. Uvek, baš uvek kada smo prisutni u sadašnjem trenutku, možemo doneti svestan izbor i napraviti najuzvišeniji, najhumaniji, najljubavniji, najčovečanskiji izbor. Ali… Kada nismo prisutni u preseku vremena i prostora, kada smo nesvesni, češće se desi da nas stara reaktivnost i genetsko nasleđe sećanja povuče u energetski vrtlog reaktivnosti koji je daleko od najuzvišenijeg.

Kada sebe zapitate šta želite, to vas automatski podiže ka vašoj uzvišenijoj prirodi

Nezdrave vibracije

Hajde da zamislimo da je vaš partner uradio nešto što nije po vašoj meri i vi recimo odaberete da budete hladni prema njemu kako biste mu stavili do znanja da vam njegovo ponašanje smeta. I tako, recimo, sedite nekoliko sati, sažaljevate sebe, zatim razmišljate šta još nije dobro uradio prema vama u poslednje vreme, možda se setite i nečega od pre par godina. Zatim krenete da ga osuđujete i dokazujete sebi da ste u pravu, birajući da ga još više kaznite i udaljite se od njega dok on napokon ne shvati!? I ako je sve ovo o čemu razmišljate vaša jedinstvena istina, vi zapravo bivate uvučeni u energetski vrtlog koji spušta vašu frekvenciju. Taj vrtlog proizvodi veoma niske i nezdrave vibracije emocija i osećaja koji nisu za vaše najviše dobro i udaljavaju vas od vaše uzvišene prirode.

Evo jedne moćne tehnike za unutrašnju promenu i izlazak iz energetskog vrtloga, kad god osetite neprijatnu, nepoželjnu emociju, nespokoj, nejasnoću ili neku drugu vrstu neravnoteže.Tehnika se sastoji iz dva koraka kroz dva pitanja, koja je potrebno ponavljati dok god ne osetimo da smo potpuno iskreni sa sobom.

Blagotvorna pitanja

Prvo pitanje: ŠTA BIRAM U OVOM TRENUTKU?

Pitajte sebe šta birate u odnosu na situaciju – zameranje ili prihvatanje, optuživanje ili praštanje, povezivanje ili razdvajanje, osuđivanje ili saosećanje… Ne bavite se time šta vam je neko uradio, kako se ta osoba ponaša, već se samo fokusirajte na ono što vi birate u toj situaciji. Postanite svesni toga da umesto trošenja energije i pažnje na drugu osobu, zapravo treba da prebacite pažnju na vaš izbor. Možda u početku bude teško, besmisleno, ali posle par pokušaja uvidećete da su vaši izbori zapravo vrlo „oštećujući” za vas. Nije važno da li se vaš partner poneo loše prema vama (ne bavimo se njegovom energijom), nego se u ovom koraku bavimo osvešćivanjem sopstvene moći i osvešćivanjem naših izbora i odgovora na određenu situaciju. Bez osude, samo se prebacite u neutralnu vibraciju i iskreno odgovorite sebi šta birate kao odgovor na spoljašnju okolnost. OK, neka su to bes, ljutnja, zameranje, ignorisanje, samosažaljenje… samo osvestite šta sve „sebi radite” svojim izborom. Samo taj jedan korak će vas osnažiti i podsetiti da je zapravo moć izbora u vama.

Vežba čini majstora i zato vežbajte da primećujete svoje reakcije uz blagotvorna pitanja

Drugo pitanje: ŠTA ŽELIM DA ODABEREM U OVOM TRENUTKU? Ili ŠTA JE DRUGI, UZVIŠENIJI IZBOR U OVOM TRENUTKU?

Nakon prvog pitanja, kada ste postali svesni svog izbora, otvorite se za veće osnaživanje i kretanje ka uzvišenijoj vibraciji sa drugim pitanjem – šta ŽELITE da odaberete? Možda ste i dalje besni na svog partnera, možda i dalje ne možete da pobedite bujicu svojih emocija, ali pitajte se i odgovarajte korak po korak. Videćete da što idete dublje sa pitanjem, dobijate sve jasnije odgovore, da umesto besa, zameranja, kažnjavanja, razočaranja…, svako ljudsko biće zapravo želi samo da se oseća dobro, bolje i još bolje. Za takve osećaje svakako nam trebaju blagotvornije vibracije saosećanja, ljubavi, opraštanja, prihvatanja, otvorenosti… Kada sebe zapitate šta želite, to vas automatski podiže ka vašoj uzvišenijoj prirodi. I čim počnete o tome da razmišljate vi počinjete i da vibrirate na uzvišenijoj frekvenciji. Možda se desi da na kraju pitanja želite da odaberete ljubav kao odgovor na partnerovo ponašanje. Samim tim uvidom sigurno ćete početi da se otvarate i za novo ponašanje npr. za iskreniji razgovor i povezivanje sa partnerom, umesto početne hladne reakcije.

Vežba čini majstora i zato vežbajte da primećujete svoje reakcije uz blagotvorna pitanja! Ukoliko želite da vas podrže fini zvučni talasi, evo linka:

Grlim vas glasom,

Ana