Sjaj iskustva – Jasmina Juras, legenda među košarkaškim sudijama

Dobro je kada u sportu imamo ljude koji su prethodno sticali iskustvo i peli se u sportskoj karijeri stepenik po stepenik. A još bolje je kada to radi neko ko je prošao sve, uključujući i Olimpijske igre

Sreo sam, posle dužeg vremena, Jasminu Juras. Išla je na takmičenje u košarci 3×3. Rekla mi je da sada samo sudi 3×3 i da se od „velike” košarke oprostila.

Odmah sam poželeo da proverim da li je bilo zvaničnog oproštaja i pronašao sam tvit Košarkaške lige. Iako sam mišljenja da naš odnos prema ljudima koji su postigli značajne međunarodne rezultate nije uvek za pohvalu, primetio sam nešto o čemu sam skoro pisao .

Nakon svega što je prošla, lako se može videti da joj košarka i suđenje nisu bili samo profesija nego su postali i način života.

Ispred sudija stajalo je ženski, što je potpuno nepotrebno, jer ako sam morao da dokazujem da žene igraju fudbal, a ne ženski fudbal, ovde mi se čini nepotrebno da bilo šta kažem.

Ženski je nepotrebno određenje, pošto se slobodno može reći da je Jasmina jedna od najboljih košarkaških sudija. Koliko je samo finala sudila i na koliko je takmičenja učestvovala, i još učestvuje, jer je za razliku od drugih videla značaj 3×3 košarke.

Ženski je nepotrebno određenje, pošto se slobodno može reći da je Jasmina jedna od najboljih košarkaških sudija.

Dobro je kada u sportu imamo ljude koji su prethodno sticali iskustvo i peli se u sportskoj karijeri stepenik po stepenik. A još bolje je kada to radi neko ko je prošao sve, uključujući i Olimpijske igre, i to ne tek tako, nego kao sudija finala u košarci 3×3 u Tokiju 2021.

Ako se tome doda da je u pitanju žena, onda ispada sve kontroverznije, pogotovo u našem konzervativnom društvu. Konačno, da bi sve bilo interesantnije, ona je jedan od retkih košarkaških sudija koji je sudio na Olimpijskim igrama i 5×5 i i 3×3.

Sada je na poziciji predsednika Sportskog saveza Vojvodine, a po svemu što je završila i radila verovatno bi mogla da bude više angažovana i u košarci.

I to ne samo zato što ima neverovatnu karijeru, i što je postala instruktor u FIBA, već i zato što je završila Fakultet sporta i ima znanje koji drugi tako lako potcenjuju.

Jasmina Juras © Privatna arhiva

Sada je na poziciji predsednika Sportskog saveza Vojvodine, a po svemu što je završila i radila verovatno bi mogla da bude više angažovana i u košarci.

Siguran sam da bi njen angažman u Košarkaškom savezu bio isto tako uspešan kao i suđenje 3×3 gde, praktično, danas jedino sudi, jer se sa velikog terena povukla nakon više od dvadeset godina suđenja.

Možda bi joj baš zbog toga trebalo dati da stečeno iskustvo pokaže i preuredi naš 3×3 basket, jer je to neophodno nakon neverovatnih uspeha koje postižu naši momci.

Nakon svega što je prošla, lako se može videti da joj košarka i suđenje nisu bili samo profesija nego su postali i način života.

*Naslovna fotografija Sudije Ademir Zurapović, Jasmina Juras i Zdenko Tomasović, Kijev, Ukrajina 2018.  © Oleksandr Osipov / Shutterstock.com