Naš novi modni svet u oku deteta

Novi broj italijanskog izdanja Voga posvećen je deci i njihovom novom svetu, uzimajući u obzir da su ona žrtve na koje se najmanje obraća pažnja tokom pandemije

Novi modni početak viđen dečjim očima još jedan je svež pristup novonastaloj situaciji iz radionice uredništva italijanskog Voga.

Nakon što su u jeku najsnažnijeg udara na zdravstveni sistem Italije, ali u isto vreme i pogubne dane za modnu industriju širom sveta, najavili revoluciju u razmišljanju, objavivši belu naslovnu stranu, uređivački tim ovog magazina nam je priredio novo iznenađenje. Ovoga puta, u junskom izdanju, odlučili su da se obrate direktno deci, stavljajući u drugi plan modne editorijale i vesti.

„Ovaj broj našeg časopisa posvećen je deci, najmanje očiglednim žrtvama pandemije i prepun je bajki, vekovnog oruđa za obradu straha. Iskoristili smo priče u kojima odeća često igra presudnu ulogu, kako bismo pokušali da objasnimo pomalo bizaran, često nelogičan, a opet na svoj način neverovatan – svet mode”, piše u uvodnom tekstu novog broja, koji je objavljen 8. juna.

Kako navode, postoji jednostavan, a dubok razlog zašto je ovo izdanje Voga Italija posvećeno deci i njihovom novom svetu, uzimajući u obzir da su ona žrtve na koje se najmanje obraća pažnja tokom pandemije. Bez razmatranja kršenja njihovog prava na igru i druženje, oni smatraju da je neverovatno i neprihvatljivo da se u mnogim zemljama, uključujući i Italiju, još ne zna hoće li i kako će se škole ponovno otvoriti tokom juna ili jula. Prema proceni Uneska, jednoj i po milijardi mladih širom sveta uskraćeno je pravo na obrazovanje. Sem toga, nemoguće je predvideti posledice priča i slika nastalih u njihovoj podsvesti tokom perioda uznemirenosti i teskobe, za koje ni odrasli nisu uvek uspevali da pronađu obrazloženja, a koja će se neminovno odraziti na njihove živote u danima koji dolaze.

Zmajevi i imaginarni prijatelji

Nemoguće je predvideti posledice priča i slika nastalih u dečjoj podsvesti tokom perioda uznemirenosti i teskobe, koje će se neminovno odraziti na njihove živote u danima koji dolaze

Pod parolom Naš novi svet, pozvana su deca uzrasta od tri do deset godina da nacrtaju i reinterpretiraju prepoznatljive naslovne strane čuvenog magazina i da crtajući odeću, a kroz crtanje i zabavljajući se, prođu kroz neku vrstu interaktivne terapije. Kako urednik italijanskog Voga, Emanuele Ferneti, navodi: „U ovom broju ćete naići na zmajeve i imaginarne prijatelje, crteže koji oživljavaju. Devojke koje se bore kako ne bi bile zarobljene u kulama i kojima ionako ne treba princ da ih spase.”

Tim Voga Italija na ovo novo iskustvo gleda kao na priliku da deci objasni ovaj neobični, često nelogičan, ali još uvek jedinstveno divan svet mode koji će, kao u bajci, u mesecima koji dolaze morati da podnese ozbiljan ispit izdržljivosti, dovodeći sebe u pitanje, kako bi zaslužio svoje adekvatno mesto u budućnosti.

Gotovo stotinu dece iz celog sveta uzelo je bojice u ruke kako bi „redizajnirali” ovosezonski izgled, dajući nove i originalne ideje za odeću i aksesoare. Njihova umetnička dela, osim osam odabranih za naslovne strane, biće objavljena u časopisu i na sajtu Vogue.it.

Stotinu dece iz celog sveta uzelo je bojice u ruke kako bi „redizajnirali” ovosezonski izgled, dajući nove i originalne ideje za odeću i aksesoare

Lukina prepiska sa Đorđom Armanijem

Neke od radova prate i audio-zapisi njihovih priča o odeći koju su prikazali na svojim crtežima, a u pojedinim slučajevima deca i dizajneri uspostavljali su direktnu komunikaciju, kao u slučaju prepiske osmogodišnjeg Luke i Đorđa Armanija, u kojoj dečak predlaže kolekciju džempera sa superherojima, a kreator mu odgovara.

Ovim se kreativno animiranje dece ovog prestižnog magazina ne završava. Na Instagram stranici Vog Italija, koja broji 7,6 miliona pratilaca, deca iz celog sveta biće pozvana da dizajniraju odeću budućnosti, a niz mama i dece iz modnog sveta predstaviće se kroz odeću osmišljenu namenski za tu priliku.

Iako su meseci za nama, ali i mnogi pred nama, bili i biće komplikovani i puni neizvesnosti, ne možemo prenebregnuti činjenicu da su se iz datih okolnosti izrodile i neke pozitivne situacije. Svetao primer u sazvežđu kovida svakako je Vog italija i njegova uređivačka politika, koja iz meseca u mesec uspeva da da nov i svež pogled na situaciju koja ne deluje preterano ružičasto. Sa nestrpljenjem očekujemo njihove nove akcije i pozivamo vas da sa svojom decom uzmete i vi udela u nekima od njih.

„Trebalo mi je četiri godine da počnem da slikam kao Rafael i ceo život da počnem da slikam kao dete.” Pablo Pikaso