Lov na dragulje kao antistres terapija

Verovatno ne postoji žena koja nije razmišljala da onlajn kupila bar jednu sitnicu kao buster za dobro raspoloženje tokom izolacije. A bilo je i onih koje su se oslobađale stresa nadmetanjem na skupocenim, juvelirskim aukcijama

Pisali smo o šoping listi praktičnih stvari tokom epidemije i o famoznom toalet papiru… Nismo pisali o stresnom onlajn šopingu koji je generisala dosada, anksioznost, ali u svetskim razmerama i – strasna predanost kupovini luksuznog nakita. Naime, činjenica je da su čak i vrlo rafinirane i osetljive kupovne aktivnosti bez problema prešle u virtuelnu sferu.

Verovatno je retkost žena koja nije kupila ili razmišljala da li da kupi onlajn bar jednu stvar kao buster za dobro raspoloženje tokom višenedeljne izolacije.  To je obično izgledalo tako što se nanišani neki predmet iz onlajn prezentacije. Onda bi počeo duži unutrašnji monolog promenljivog ishoda na temu – da li mi ovo zaista treba. Epilog je mogao da bude nestrpljivo iščekivanje naše realizovane kupovine, pošiljke kojoj bismo se po prispeću radovale, kao da nam je nenadano stigao poklon. Uz malo sreće, to je to, izabrale smo i pravu veličinu!

Epilog onlajn kupovine najčešće je bilo dugo čekanje pošiljke kojoj smo se po prispeću radovale kao da nam je nenadano stigao poklon

Strast ili dobra investicija

Pored žena, verovato širom planete, koje su obradovale sebe sitnicama, svetski mediji navode da je bilo i onih koje su ozbiljno ulagale, jer je poraslo interesovanje za kupovinu skupocenih, umetnički dizajniranih komada nakita na onlajn aukcijama najpoznatijih svetskih aukcijskih kuća organizovanih tokom izolacije. Reč je o juvelirskom, skupocenom nakitu, ekskluzivnim komadima najluksuznijih svetskih brendova, koji pripadaju kategoriji umetničkih predmeta.

Tokom izolacije poraslo je interesovanje za kupovinu skupocenih, umetnički dizajniranih komada nakita na onlajn aukcijama najpoznatijih svetskih aukcijskih kuća

Na ovim top-aukcijama kupuju imućne žene koje su tokom pandemije postale zavisne od ove vrste kupovine, poznavaoci, ali i svi oni koje to vide kao odličnu investiciju u nesigurnim vremenim.

Svetski mediji kao primer navode jedan od takvih umetnički izrađenih predmeta – prefinjenu, jedinstvenu Kartijeovu narukvicu tutti-frutti, prodatu na Sotbijevoj aukciji za čak 1.340 000 dolara, koja je tokom nadmetanja gotovo udvostručila vrednost. A izgleda tako da joj ne može odoleti nijedna žena. Prema pisanju Forbsa, reč je o najvišoj ceni za neki komad nakita koji je u 2020. godini aukcijski prodat onlajn. Narukvica je napravljena oko 1930. godine u Art deco maniru, a tekstura, forma i boja čine je ikoničkim predstavnikom ove umetničke ere. Suvišno je isticati savršenstvo izrade narukvice od smaragda, safira, rubina i drugog dragog kamenja u boji, kao i dijamanata, koja nikada ranije nije bila na javnoj licitaciji, a više od tri decenije bila je u privatnom vlasništvu. U nadmetanju je učestvovalo pet ponuđača.

Interesovanje za juvelirske, luksuzne predmete, dovedene do savršenstva, ne jenjava aposlutno nikada

Ima još sličnih luksuznih, draguljarskih komada za koje su kolekcionari u ovom periodu pokazali interesovanje, što je višestruko uvećavalo cenu. Sve to pokazuje da interesovanje za ovu vrstu luksuznih predmeta, dovedenih do savršenstva, ne jenjava aposlutno nikada. Novost je samo elektronska aukcijska prodaja. U prošloj godini više od polovine učesnika ekskluzivnih aukcija postavljalo je svoju ponudu onlajn.

Kupci vole da kupuju nakit sa „pedigreom”, pa su ponuđačima tokom pandemije, pošto su stopirane žive aukcije, omogućene konsultacije telefonom ili onlajn, uz mogućnost privatnih pregleda najvrednijih komada nakita na Zoom platformi, kako bi se kupci osećali komotnije.

Kartijeova jedinstvena narukvica tutti-frutti tokom onlajn nadmetanja gotovo je udvostručila vrednost – prodata je za 1.340.000 dolara

Ljubitelji nakita brzo su se adaptirali na onlajn aukcije, prihvatili su da se nadmeću za svoje basnoslovne investicione i estetske „ljubimce” (što je gotovo ista stvar u svetu juvelirskih zadovoljstava), čak i kada ne mogu da ih vide golim okom.

Postoje i drugačije vrste elektronskih, aukcijskih potraga, ništa manje uzbudljiva nadmetanja za vintidž komade autentičnog nakita s potpisom, koja prate i vrebaju dame, pasionirane ljibiteljke koje u toj meri poznaju ovaj umetnički zanat i čuvene kolekcije da mogu, recimo, u ponudi na Ebay-u da pronađu „pravu stvar”. Dovoljno verzirana dama po ceni od nekoliko hiljada dolara može doći do ekskluzivnog komada nakita iz snova, koji se više ne može naći u prodaji.

Pošto su stopirane žive aukcije, kupcima su omogućeni pregledi najvrednijih komada nakita na Zoom platformi

Ipak, taj sport svakako većinu nas, koje smo kupovinom haljina ili modnih detalja neutralisale stres ili dosadu tokom poslednjih meseci izolacije, sigurno ne bi relaksirao kao dotične velike „igračice”.

Uostalom, već nas je relaksirala ona nova tunika, koja je izazvala oduševljenje kad je stigla kurirskom dostavom u poznatoj kutiji, zavijena u svileni papir.