Iskoristite sezonu – trešnje i višnje za zdravu užinu

U svetu postoji više stotina sorti trešanja, a kod nas su poznate burlat tamnocrvena, okrugla, čvrsta, sočna, aromatična i prijatnog ukusa, kao i srcolike herc i kordia

Trešnje i višnje pripadaju familiji koja obuhvata šljive, kajsije, breskve i nektarine. Latinski naziv trešnje je Prunus avium – njihovo ime ukazuje na plodove koje vole da jedu i ptice, a ne samo ljudi. Naziv višnje, Prunus cerasus, potiče od imena turskog grada Cerasus gde su se trešnje i višnje gajile još 300 godina p.n.e.

Trešnje i višnje uglavnom imaju manje vitamina i minerala od krupnijih „rođaka”, a specifičan ukus i niska kalorijska vrednost čine ih odličnom užinom ili desertom tokom kratkotrajne sezone. Međutim, nedavno su se na tržištu pojavile kese proizvedene po principu nanotehnologije u kojima se trešnje mogu čuvati i do dva meseca na niskim temperaturama.

Trešnje i višnje iz iste su familije kao i šljive, kajsije, breskve i nektarine

Ukusne i hranljive

Višnje su hranljivije od trešanja i više se koriste za konzerviranje nego za jelo. Od njih se prave džemovi, kompoti, sokovi i slatko, a koriste se i u raznim kolačima i tortama. Maraskino varijetet (trešnje) priprema se izbeljivanjem u tečnosti sumpor-dioksida i potapanjem u soli kalcijuma. Posle tog procesa, trešnje se boje svetlocrveno, zaslađuju i čuvaju u tegli do korišćenja – za ukrašavanje koktela.

Istraživanja su pokazala da 200 grama trešanja ima oko 100 kalorija, da su dobar rezervoar vitamina C, kalijuma, kao i pektina, rastvorljivog vlakna koje pomaže u kontroli nivoa holesterola u krvi. Takođe su izuzetan izvor kvercetina, flavonoida koji može imati antikancerogena i antioksidativna dejstva. U nekim studijama se pokazalo da umanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Sezona trešanja i višanja traje kratko, pa su napravljene kese, po principu nanotehnologije, u kojima ostaju sveže i do dva meseca

U narodnoj medicini važi uverenje da višnje i sok od njih blagotvorno deluju na giht. Prema istraživanjima, cijanidin koji se može izdvojiti iz koštica trešnje i višnje ima antizapaljensko dejstvo, a umanjuje bol i otoke kod gihta. Manji broj istraživačkih radova ukazuje da konzumiranje višanja može ublažiti simptome artritisa.

Najbolje iz Ritopeka

Osobe koje su alergične na kajsije i ostale članove ove familije mogu imati alergijsku reakciju i na trešnje i višnje, u obliku kijavice ili peckanja u ustima i oko njih.

U svetu postoji više od 1000 varijeteta trešanja. Kod nas, najbolje trešnje gaje se u okolini Grocke, u Ritopeku, zbog specifične mikroklime. U Srbiji su poznate sorte burlat – tamnocrvena, okrugla, čvrsta, sočna, aromatična i jako prijatnog ukusa, kao i herc i kordia koje imaju srcoliki oblik i dobar balans slasti i kiseline. Jedna od sorti je i karmen, krupna trešnja bubrežastog oblika, svetlocrvena, sa delikatnim izbalansiranim ukusom.

Čuvena oblačinska višnja ima sitan plod i tamnobordo boju

Od višanja je poznata sorta oblačinska koja ima sitan plod, tamnobordo boju i uglavnom se koristi za industrijsku preradu, zatim čačanski rubin – srednje krupna, tamnocrvena, kao i eva i šumadinka.

Kada se kupuju sveže, trešnje i višnje moraju biti čvrste, sočne i sa zelenim peteljkama. I trešnje i višnje se brzo kvare i imaju relativno kratku sezonu. Najukusnije su trešnje i višnje koje se lokalno beru kada su optimalno zrele.