Ukrašavanje farmerki vezom.

Hendmejd – novi glamur

Održivost, reciklaža, modna i društvena osvešćenost, kriza ili nešto savim drugo, donelo nam je neki novi pogled na sve ono što već posedujemo i što se nalazi u mnoštvu naših zaturenih, upotrebljenih, a nikada prežaljenih komada odeće.

Dobra stvar je da ako imate neki odevni predmet koji već dugo skuplja prašinu i čeka svojih pet minuta (bilo zato što ste ga preskupo platili ili se nadate onoj savršenoj cifri na vagi), sada je trenutak da mu date sasvim novi izgled i od njega napravite samo vaš, autentičan i nikada viđeni komad.

Drugim rečima, stari komad džinsa može biti vaša karta za red bliže pisti visoke mode.

Rukotvorine za nove generacije

Redizajniranje, prerada i prilagođavanje odevnih predmeta među mladima je popularnije no ikada. Kreativni i individualni potencijal modne dorade ili prepravljanja odeće, a zatim i preprodaje, najpre su primetili pripadnici generacije Z.

Iako ih, paradoksalno, često optužuju za uniformisanost, vreme će pokazati (već i pokazuje) da često cene individualnost, etičke teme i dostupnost određenim resursima više nego posedovanje istih. Ono što je zanimljivo jeste da je prema istraživanjima oko trideset odsto pripadnika ove generacije razvilo nove hobije tokom lokdauna, što ih čini apsolutnim liderima na ovom planu u odnosu na ostale starosne grupe (prema GlobalWebIndex-u).

Kao generacija koja ima najviše obzira prema planeti i okruženju, oni smatraju da na taj način potpomažu održivi pristup modi i svojoj budućnosti. Naime, čak i oni među njima koji se bave nekom vrstom dizajna i trgovinom odevnih komada smatraju da ako kupe komad u radnjama polovne robe i na njemu izvrše doradu ili intervenciju, učiniće ih jedinstvenima.

Nakon toga, komad će se ponovo naći u prodaji, bez uticaja na prirodnu sredinu i bez bacanja na način na koji brendovi brze mode to čine i promovišu.

Van kruga trendova

Rođeni informisani uz svakodnevni svet digitalne realnosti, oni su odrasli u hiperpovezanom svetu. Mladi ljudi danas imaju potrebe koje nisu zadovoljene samo tradicionalnim modnim ciklusom. Pritom, iskreno ne vole otpad koji hiperprodukcija stvara. Shvatili su ono što je već dugo očigledno, a starijim generacijama sujeta ili navike nisu dozvoljavale da se osveste.

Naime, mogu nešto obući nekoliko puta, prodati, iskoristiti novac da kupe nešto drugo, prilagoditi to i koristiti na sasvim nov i svež način.

Oni nama, koji kao da se budimo iz sna ili začaranosti, kažu: „Zašto bi kupovali nove stvari kada postoji ogromna hrpa resursa, nalik okeanu tekstila i odeće koji su već napravljeni? Izađite iz kruga trendova i pogledajte šta se već nalazi oko vas i kako vas to inspiriše”.

Ručna dorada i budućnost modne industrije

Kako bi modna industrija mogla da se uključi u tokove za koje, čini se, rade protiv njenih interesa? Ako zaključimo da mlada publika ne želi samo da kupuje i poseduje više odeće, jasno je da oni žele priliku za stvaranje jedinstvenih komada, reciklirajući ih iz vlastitih ormara i dajući im novu svrhu i život.

Robne marke mogle bi se uključiti u to pružanjem tutorijala ili prodajom praktičnih alata koji im pomažu u izradi odeće.

Romantično i utopističko viđenje, reći će mnogi, ili možda ipak nije.

Uradi sam moda nije sasvim van interesa brendova. Prativši šta rade mladi potrošači, brendovi bi se mogli nadahnuti za lansiranje proizvoda koji se njima i dopadaju. S druge strane, pokret Uradi sam predstavlja priliku za brendove da se pozabave mrtvim zalihama. Partnerstvo s mladim ljudima u doradi, nadogradnji i prodaji neprodatog inventara moglo bi pomoći robnim markama i trgovinama da ožive robu na održiv i kreativan način.

Ono što nas raduje u ovoj priči, mimo teme o brendovima i novim generacijama, društvenim kretanjima i globalnim modnim tendencijama, jeste činjenica da je ovo prilika da uposlimo svoje ruke i kreativnost, i da stvorimo neke posebne i lepe stvari sa ličnim pečatom. Mi krećemo u to već danas! Pozivamo vas da se priključite.