Emili Blant

Emili Blant – od devojčice koja muca do simbola jake žene

Emili Blant ovoga leta dobija samo pozitivne kritike za ulogu Kiti koju je ostvarila u filmu Krisa Nolana Openhajmer. Nije bilo lako zablistati u biografskom filmu o „ocu atomske bombe” pored glavnog glumca Kilijana Marfija, niti uz druge sporedne likove koje igraju zvezde kao što su Kenet Brana, Robert Dauni ili Met Dejmon. Pa ipak, Emili Blant je uspela da skrene pažnju na lik koji tumači, Ketrin Kiti Openhajmer, suprugu glavnog junaka.

Pročitajte zašto Emili Blant gradi karijeru na likovima žena koje se ne trude da se dopadaju, kako je savladala govornu manu i kako je ljubav čini nepobedivom.

Kiti Openhajmer – kako se definišu ženski životi

Glumačko majstorstvo Emili Blant posebno je vidljivo u scenama u kojima ona samo mirno sedi u pozadini dok, u prvom planu, njenog muža isleđuju. Izrazom lica i držanjem tela Emili Blant u tim scenama prikazuje pravilo (koje je važilo u epohi u kojoj se odigrava radnja filma Openhajmer) da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena.

U životu svog četvrtog i poslednjeg muža, zanesenog naučnika, Kiti Openhajmer je bila glas istine, ali je ona i sama bila komplikovana ličnost. Diplomirala je botaniku na UCLA univerzitetu, putovala, bila član američke Komunističke partije.

Emili Blant je u intervjuu Džošu Horovicu rekla da je Kiti „nekonformista, nepredvidiva, da se bori sa svojim demonima i deli sudbinu mnogih žena iz tog vremena koje nisu htele da budu definisane samo kao domaćice, supruge i majke”.

Kad uloga supruge i majke nije dovoljna

„Znam tako mnogo žena izvesnih godina koje se toliko ljute kad se njihovi životi definišu time što su nečije majke ili supruge. Saosećam sa njima. OK je što im to nije dovoljno”, kaže Emili Blant.

Emili smatra da Kiti zaslužuje da se napravi ceo film o njenom životu, dok kritičari smatraju da Emili može da očekuje visoka priznanja za ulogu koju je ostvarila u filmu Openhajmer.

Za razliku od Kiti, koja je bila užasna majka, nije imala osećaj za decu i svoju je ostavljala kod prijatelja mesecima, Emili Blant obožava bebe i decu. Posvećena je majka svojim ćerkama Hejzel (9) i Vajolet (7). U zenitu karijere, u vreme premijere Openhajmera, objavila je da će u poslu napraviti godinu dana pauze da bi bila više s decom. „Ona tako brzo odrastu”, objašnjavala je.

Emili Blant – filmovi i uloge

Emili Blant je u svojoj 40. godini zrela glumica. Smatraju je najboljom birtanskom glumicom svoje generacije, naslednicom Džudi Denč i Helen Miren. „Uvek osetim istinsko strahopoštovanje prema ljudima kojima je tako udobno u sopstvenoj koži i koji beskompromisno prihvataju to ko su”, rekla je Emili Blant. Tokom karijere najviše je igrala baš takve likove, jake žene sa oštrim jezikom, kakva je FBI agentkinja u ostvarenju Sikario (2015), ili trener Toma Kruza u filmu Na rubu vremena (The Edge of Tomorrow, 2014), u kome nosi kostim težak četrdesetak kilograma.

Nekoliko meseci provela je u Australiji snimajući film Neodoljiva (2006), na poziv Suzan Sarandon, koja ju je videla u filmu Moje leto ljubavi (2004). Sličan je i lik u britanskom televizijskom ostvarenju Gideonova ćerka, za koji je 2007. dobila Zlatni globus za sporednu ulogu, kao i osvetoljubiva majka koju igra u TV seriji Englezi (The English, 2022).

Najširu popularnost Emili Blant stekla je ulogom otrovne službenice Emili u Đavo nosi pradu (2006).

Glumica koja se ne trudi da se dopadne

Samo su na prvi pogled nešto mekši likovi koje igra u filmovima Devojka iz voza (The Girl on the Train, 2016), Mlada Viktorija (The Young Victoria) ili u Netfliksovom Pain Hustlers (2023). Izborom ovakvih uloga Emili Blant se opire standardima za koje kaže da važe samo za glumice i koje definiše kao – potreba da se dopadneš. „Niko ne brine o tome da li je Leonardo Dikaprio dopadljiv u Vuku sa Volstrita”, kaže Emili.

Emili Blant, poluprofil i podignuta kosa

Emili Blant © aspen rock / Shutterstock.com

Ipak, Emili je pobrala simpatije gledalaca u The Jane Austen Book Club (2007), kao nekonvencionalna dadilja u Povratak Meri Popins (2018) ili kao balerina u Agenti sudbine (2011). Prvi internacionalni uspeh postigla je ulogom u filmu Budika (Boudica: Warrior Queen, 2003).

Sestra – najveća podrška

Emili Olivija Laura Blant rođena je 23. februara 1983. u Rohamptonu, predgrađu južnog Londona. Ima 17 meseci stariju sestru Felisiti, a njihovi roditelji, advokat Oliver Blant i glumica Džoana Maki, tek deceniju kasnije dobili su još dvoje dece. Zato su sestre Emili i Felisiti oduvek bile vrlo bliske.

Išle su u istu školu u kojoj se primenjivalo učenje kroz igru. Zajedno su prolazile prve ljubavi, razočaranja, prve poslove, uspehe i neuspehe. U govoru koji je Felisiti održala za Emilin 40. rođendan rekla je: „Ne bih znala da budem ja bez tebe”. Felisti je udata za glumca Stenlija Tučija, koga je upoznala na Emilinom venčanju 2001. u vili Džordža Klunija, na jezeru Komo u Italiji.

Felisiti Blant i Stenli Tuči

Sestra Felisiti Blant sa suprugom Stenlijem Tučijem © Denis Makarenko / Shutterstock.com

Od devojčice koja muca do mlade glumačke nade

Felisiti je bila podrška i kad je Emili u osmoj godini počela da muca. Roditelji su pokušali više različitih terapija koje nisu davale rezultata. Kad joj je bilo 12 godina, nastavnik drame joj je dao tekst i tražio da ga pročita izmenjenim glasom i sa severnjačkim akcentom. „Verujem u tebe”, rekao joj je. Emili je to uradila odlično i bez mucanja.

„To je nasledni neurološki problem koji sam oduvek imala, nisam ni bila svesna verbalne gimnastike koju sam izvodila dok sam govorila. Ali sam možda baš zbog toga više posmatrala i slušala ljude. Naravno da tada nisam želela da budem glumica jer bi s takvim govorom to bilo apsurdno”, ispričala je nedavno Emili.

Kad je trebalo da pođu u srednju školu, sestre su se zajedno odselile u Edinburg, gde je Emili dobila ulogu u predstavi koja je 2000. došla na čuveni festival u ovom gradu. Zapazio ju je agent pa je odigrala nekoliko uloga na televiziji i u pozorištu, između ostalih i ulogu u predstavi na Vest Endu uz Džudi Denč. Naravno, igrala je i Šekspirovu Juliju, za koju je dobila svoju prvu nagradu kao mlada glumačka nada. Potom su došle TV i filmske uloge, pa se sa 19 godina Emili sama preselila u Los Anđeles.

Emili BLant i Majkl Buble

Majkl Buble i Emili Blant 2006. godine © s_buckley / Shuterstock.com

Privatni život, brak i deca

Danas ima američko državljanstvo, mada često za sebe kaže da je britanska glumica. Iako sama nije na društvenim mrežama i pokušava da čuva privatnost, popularnost je i njen privatni život donela u žižu interesovanja fanova i medija. 

Imala je trogodišnju vezu sa kanadskim pop pevačem Majklom Bubleom, koji joj je posvetio neke svoje pesme, a na jednoj peva zajedno s njim. Emili ima odličan glas, a svira i čelo.

Par je u vreme veze kupio kuću u Vankuveru.

Nekoliko meseci nakon što se ta veza raspala, Emilina najbolja prijateljica En Hatavej odlučila je da je upozna sa kolegom Džonom Krasinskim. Dve godine kasnije, u julu 2010. Emili Blant i Džon Krasinski su se venčali. Prva ćerka Hejzel rodila im se 2014, a druga Vajolet 2016. Porodica je do 2016. živela u Los Anđelesu, a onda se preselila u Njujork. Imaju zlatnog labradora.

Džon Krasinski i Emili Blant

Sa suprugom Džonom Krasinskim © Tinseltown / Shutterstock.com

Džon Krasinski – životni i umetnički partner

Krasinski je režirao film Tiho mesto (2018) u kome igraju i on i Emili. Tiho mesto 2 snimili su 2020.

„Svi su mislili da ćemo se razvesti na kraju filma. A kad su videli da snimamo još jedan, pitali su: Može li vaš brak to da izdrži”, priča Emili.

Ali, ona takođe ističe da je susret s njim promenio njen život.

„Kad osećam podršku koju mi pruža, osećam se nepobedivo. Neko je pored mene kad su dobri dani, neko je ipsred mene kad su loši dani”, kaže Emili.

Za ulogu u tom filmu dobila je SAGA nagradu i u govoru se obratila mužu: „Toliko sam srećna što sam s tobom i što sam radila ovaj film s tobom.” Otkrila je i da je najlepši poklon koji je dobila od njega starinski čelo, instrument koji je ona nekada dobro svirala.

Sam Krasinski je 2022. iskreno priznao: „Bez nje, nigde u životu ne bih bio. Na dnevnom nivou, ali svakako i što se tiče karijere, i kao otac… ona me motiviše da svakog dana budem bolji u svemu što radim.

Naslovna fotografija © Tinseltown / Shutterstock.com