Andželina Džoli

Andželina Džoli i misterija francuskog vinograda

Andželina Džoli (48), dobitnica Oskara i nepobediva Lara Kroft u istoimenim blokbasterima, ispod svog imena na Instagram profilu o sebi je napisala „mama, filmski autor, zastupnica izbeglica, humanitarka”.

Jedna od najlepših i najplaćenijih gumica Holivuda ne prestaje da privlači pažnju privatnim životom. Ima šestoro dece, troje usvojene i troje koje je rodila u braku s Bredom Pitom. Džoli-Pit ljubavna priča završila se formalnim razvodom 2019, ali potom su se razvlačili sudski procesi oko starateljstva i navodnog nasilja u porodici. Najlepši par Holivuda najduže se sudio oko vinograda u Francuskoj.

U čemu je tajna?

Porodična idila uz francuski roze

Imanje s vinogradom i vinarijom Šato Miraval Andželina Džoli i Bred Pit kupili su kao zajedničko dobro 2006. godine, ubrzo pošto je njihova ljubav buknula na snimanju filma Gospodin i gospođa Smit. Imanje su platili 21,5 miliona dolara (procenjuje se da danas košta 164 miliona). Imanje ima 1.300 jutara pod vinogradom, ima čitavu borovu šumu, svoje jezero, ali i romaničku kapelu u kojoj su se Andželina Džoli i Bred Pit venčali 2014. godine.

Glavna zgrada zamka ima 35 soba, a opremljena je salom za vežbanje, kućnim bioskopom, spa centrom, dva bazena i heliodromom. Oboje su ovo imanje smatrali domom, a njihova najmlađa deca, blizanci Noks i Vivijan, rođeni su u Nici. Par je 2014. na imanju pokrenuo biznis proizvodnje vina sa svojim brendom. Posebno je bio cenjen njihov roze.

Vinograd i zalazak sunca.

Kraj rata bivših supružnika

Andželinu Džoli za Šato Miraval vezuju najlepši, ali i najgori trenuci te ljubavne priče. Dok su se sa svo šestoro dece vraćali privatnim avionom iz Francuske u Ameriku, desila se scena, posle koje je Andželina podnela zahtev za razvod braka i zbog koje je Breda Pita optužila za nasilje prema njoj i deci. Bred je priznao da je bio pijan i odmah otišao na odvikavanje od alkohola.

Da bi presekla vezu s tim periodom života, a verovatno i da bi kaznila Breda, Andželina je svoju polovinu imanja prodala firmi čiji je vlasnik ruski tajkun. Smatrajući to neprijateljskom prodajom, Bred je podneo tužbu protiv Andželine i ponudio da on otkupi njenu polovinu.

U ovom slučaju, novac nije bio problem. Ove godine bogatstvo Andželine Džoli procenjuje se na 120 miliona dolara, a Breda Pita čak na 420 miliona. Bivši supružnici sudili su se zbog emotivne vrednosti koju Šato Miraval ima za njih. Vreme je ipak donelo smirivanje strasti i oni su se konačno ove godine nagodili.

Andželina Džoli – pravo dete Holivuda

Andželina Džoli poznata je u Holivudu po smeni mirnih i burnih reakcija, po ekscentričnom i hirovitom ponašanju. Ona je pravo dete Holivuda. Rođena je u Los Anđelesu 4. juna 1975. godine.

Majka joj je bila glumica Marsija Bertrand, od koje je, kažu, nasledila lepotu. Otac Džon Vojt, glumac nemačko-slovačkog porekla, koji se proslavio ulogom u Ponoćnom kauboju, a Oskara dobio za glavnu ulogu u filmu Povratak kući iz 1978. (poslednji put nominovan za Oskara 2001. za ulogu u filmu Ali), napustio je porodicu godinu dana po Andželininom rođenju, a majka se s njom i njenim starijim bratom preselila u Njujork, odustala od glume i sama odgajala decu. Više godina deca nisu imala kontakt sa ocem, a kad su odrasli oboje su odbacili njegovo prezime i kao svoje zvanično ime zadržali svoja prva dva imena.

U nekoliko navrata Andželina je pokušavala da se pomiri sa ocem, ali nakon što je usvojila Medoksa i očeve izjave da „njegova ćerka ima ozbiljne psihičke probleme”, definitivno su prekinuli kontakt. Majka joj je umrla u 57. godini od raka jajnika, što ju je ozbiljno uzdrmalo.

Odrastanje pankerke s tetovažama

Kad je Andželina imala 11 godina, s majkom i bratom vratila se u Los Anđeles. Odlučila je da će se baviti glumom, ali kako je sama izjavila, ne zbog oca već zato što je u detinjstvu s majkom stalno išla u bioskop. Upisala se na Li Strazberg institut. Zadirkivali su je zbog mršavosti i naočara, pa se oprobala u manekenstvu, ali tu nije bila naročito uspešna.

Počeli su psihički problemi, samopovređivala se „da bi se osećala živom”, posle dve godine se ispisala i sa glume, oblačila se u crno, išla na koncerte, koristila droge i ponašala se divlje. Taj period je trajao dve godine, ali je ona kasnije za sebe govorila da je uvek ostala pankerka s tetovažama.

Andželina i njen brat zajedno su počeli karijeru. Ona se pojavila u pet njegovih studentskih filmova dok je studirao filmsku umetnost na Univerzitetu Kalifornija, a kasnije su glumili u nekoliko filmova. Danas, Džejms Hejven vodi producentsku kuću i sarađuje sa sestrom u njenim humanitarnim aktivnostima. Andželina je napravila skandal kad je primajući Oskara na svečanosti izjavila da je zaljubljena u svog brata i poljubila ga u usta. Novine su bile pune priča o incestuoznoj vezi, ali se ipak tu radilo samo o ideji pankerke s tetovažama.

Od niskobudžetnih filmova do Oskara i blokbastera

Početak profesionalne filmske karijere označila je uloga u niskobudžetnom filmu Kiborg 2 iz 1993, a njen prvi holivudski film bio je Hakeri, iz 1995. Film nije mnogo zaradio, ali je na snimanju upoznala engleskog glumca Džona Li Milera (koji se kasnije proslavio ulogama u filmu Trejnspoting i seriji Elementarno u kojoj igra modernog Šerloka Homsa), i ubrzo se udala za njega.

Prve nagrade

Kratki brak s Milerom bio je period kada je Andželina Džoli doživela bum u karijeri. Za ulogu u filmu Džordž Volas iz 1997. osvojila je Zlatni globus i nominaciju za Emi. Sledeće godine igrala je naslovnu ulogu u HBO filmu Džija, o manekenki čiju su karijeru uništili seks, droge i na kraju AIDS. Ponovo osvaja Zlatni globus, ali i SAGA nagradu i nominaciju za Emi. Život lika koji je igrala suočio ju je s načinom života kojim je živela, i doveo je do katarze. Posle tog filma napravila je pauzu, preselila se u Njujork, gde je upisala režiju na njujorškom univerzitetu i pohađala časove pisanja. Ova pauza pomogla joj je da se sabere, ali je označila kraj njenog braka.

Oskar za Neprilagođenu

Nastavlja da radi, ide iz uloge u ulogu, ali većina kritika liči na onu iz Vašington posta: „Džolijeva, koju je uvek divno gledati, jednostavno je loš izbor za ovu ulogu”.

Ali je zato sporedna uloga u filmu Neprilagođena bila nočekivano dobar izbor. Za nju je osvojila još jedan Zlatni globus, još jednu SAGA nagradu i, konačno, Oskara za sporednu žensku ulogu. Već sledeća uloga u blokbasteru Minut za beg ozbiljno je iskritikovana, ali je od nje prvi put u karijeri odlično zaradila.

Svetska slava Lare Kroft i gospođe Smit

Već sledeće godine došla je Lara Kroft: Pljačkaš grobnica, a 2001. je postala godina njene svetske slave. Mnogo snima, od SF filmova do uloge majke Aleksandra Velikog u filmu Aleksandar iz 2004. Za sudbinsku ulogu u filmu Gospodin i gospođa Smit zatražila je i dobila honorar od 20 miliona dolara, čime je postala treća glumica kojoj je to pošlo za rukom.

Od novijih Andželininih projekata, posebnu popularnost ima serijal filmova o Grdani.

Andželina Džoli – brakovi i deca

Osim u poslovnom smislu, film Gospodin i gospođa Smit važan je i za njen privatni život. Gospodina Smita igrao je Bred Pit, tada oženjen sa Dženifer Aniston. Na optužbe da je na snimanju između ovo dvoje holivudskih lepotana buknula strast, Andželina je odgovarala da je ona u detinjstvu pretrpela traume, jer je njen otac varao njenu majku, zbog čega nikada ne bi ušla u vezu sa oženjenim muškarcem. Ipak, ta veza nije mogla dugo da se krije u Holivudu. Njih dvoje, jednostavno, nisu mogli da se razdvoje i ubrzo su postali Brandželina.

Zvanično su se venčali tek nakon devet godina, nakon troje usvojene i troje biološke dece, u kapeli u francuskom vinogradu, da bi se samo dve godine posle venčanja razveli, opet uz skandale.

Bred Pit i Anđelina Džoli u svečanoj prilici.

Bred Pit i Andželina Džoli @ Featureflash Photo Agency/Shutterstock

Prvi brak – bili smo previše mladi

Brak sa Bredom Pitom Andželini Džoli je treći po redu. Prvi put se udala za Džona Li Milera, partnera iz filma Hakeri, kad joj je bilo 20 godina. Na venčanju Andželina je nosila crne kožne pantalone i belu majicu s njegovim imenom, ispisanim njenom krvlju. Posle godinu dana su se razišli, a posle tri godine i zvanično razveli, jer ga je ona prevarila sa ženom. On se vratio u Englesku, gde je nastavio karijeru. Mileru je trebalo nekoliko godina da je preboli. Oženio se ponovo 2008. i još uvek je u braku. „On je najbolji muškrac za koga devojka može da se uda. Jednostavno, bili smo suviše mladi”, rekla je Andželina o svom bivšem mužu. Nedavno, posle razvoda od Breda Pita, Andželina je viđena kako ulazi u zgradu u kojoj živi Miler. Nagađanja da se možda veza obnovila posle tri decenije do sada nisu potvrđena.

Drugi brak – zavet krvlju

Zavet krvlju Andželina je pokušala da ostvari i sa svojim drugim mužem Bilijem Bobom Torntonom. Na venčanju su umesto burmi razmenili epruvete napunjene svojom krvlju i svako je oko vrata na lancu nosio krv onog drugog. Dvadeset godina starijem Torntonu Andželina je bila peta žena. Kad su mu postavili pitanje o tolikim brakovima, Tornton je rekao da je bolje i to nego ono što njegove kolege rade, menjaju desetine neobaveznih partnerki godišnje. „Ja bar pokušavam”, rekao je Tornton.

Tornton je u mladosti želeo da bude glumac, ali su mu producenti rekli da je suviše ružan za to, i uputili ga da se usavršava u pisanju scenarija. On je to i učinio, i zaista dobio Oskara za scenario, ali je takođe i glumio u tom filmu i bio nominovan za Oskara. Iako zapečaćen krvlju, ovaj brak je potrajao samo tri godine, a Tornton se kasnije oženio i šesti put, i šesti pokušaj mu je za sada uspešan. Sa Andželinom nije imao dece, ali dok su se razvodili, Andželina je pokrenula postupak za usvajanje dečaka iz Kambodže, Medoksa. Postupak je završen 2002.

Usvojena i biološka deca u braku sa Bredom Pitom

Kad je 2005. Andželina uplovila u vezu sa Bredom Pitom, i on je zvanično usvojio Medoksa. Odmah potom, Andželina je usvojila devojčicu Zaharu iz etiopijskog sirotišta, a onda ju je usvojio i Bred, pa su prezimena oboje dece promenjena u Džoli-Pit. Andželina je 27. maja 2006. rodila njihovo prvo biološko dete, ćerku Šajlo. Porođaj je bio u Namibiji, a Bred je bio tu da preseče pupčanu vrpcu. Prve fotografije devojčice par je prodao američkom magazinu People za 4,1 milion dolara, a britanskom Hello za 3,5 miliona. Novac su donirali u dobrotvorne svrhe. Muzej voštanih figura Madam Tiso napravio je i izložio figuru dvomesečne Šajlo. To je prva beba čija se figura našla u tom muzeju. Šajlo je zaisita bila izuzetno lepa beba. Sada je veoma lepa tinejdžerka, koja eksperimentiše sa izborom rodne orijentacije.

Andjelina Džoli sa decom.

Andželina Džoli sa decom, Pax, Shiloh Jolie-Pitt, Vivienn, Angelina Jolie, Zahar and Knox Jolie-Pitt dolaze na svetsku premijeru ‘Maleficent: Mistress of Evil’ @ DFree/Shutterstock

Već 2007. par je usvojio Paksa, trogodišnjeg dečaka iz Vijetnama, a 12. jula 2008. Andželina je u Nici rodila blizance, dečaka Noksa i devojčicu Vivijan. Posle razvoda deca su pripala majci i duže vreme čak nisu smela da se viđaju sa Bredom, jer ga je Andželina optužila za alkoholizam i nasilništvo. Vremenom, Bred je uspostavio odnose s nekom od dece, dok su neka ostala nepokolebljivo na Andželininoj strani.

Humanitarni rad

Na poriv da usvaja decu iz ratom i ekstremnim siromaštvom pogođenih zemalja, Andželina je došla kad je snimala film Lara Kroft: Pljačkaš grobnica u Kambodži. U toj zemlji, punoj mina zaostalih iz rata, videla je kampove osakaćene i gladne dece bez roditelja. Andželina je bila toliko pogođena onim što je videla, da je po povratku u Afriku otišla u UNHCR i izrazila želju da pomogne. Od 2001. posećuje ugrožena područja i izbegličke kampove, a postala je i ambasador dobre volje. Na pitanje kako troši svoj novac, Andželina odgovara: „Trećinu trošim, trećinu ostavljam na stranu, a trećinu dajem u humanitarne svrhe”.

Otvorila je 2006. fondaciju Džoli-Pit, preko koje pomaže, naročito deci izbeglicama i siročićima zaraženim sidom, i izbeglicama iz ratom zahvaćenih područja. Za svoj humanitarni rad dobila je brojne nagrade.

Andjelina Džoli u Pakistanu - humanitarni rad.

Nowshera – Pakistan, UNHCR ambasador dobre volje u razgovoru sa ženama pogođenim polavom @ Asianet-Pakistan

Tetovaže i operacije

Andželina Džoli na telu ima brojne tetovaže koje za scene u filmovima mora da pokriva šminkom. One sve imaju za nju važna značenja. Jedna od njih u prevodu glasi: „Što me hrani, to me ubija”. Njen odnos prema hrani ogleda se i u njenoj mršavosti, za koju mnogi kažu da je na granici anoreksije.

Andjelina Džoli - tetovaža na leđima

@Kathy Hutchins/Shutterstock

pak, ona brine o svom zdravlju. Kad joj je majka umrla od raka jajnika, uradila je genetski test koji je pokazao da ima 87 odsto predispozicija da dobije rak dojke i jajnika. Zato se podvrgla preventivnim operacijama. Ipak, nju kao osobu najbolje opisuje tetovaža stiha Tensija Vilijamsa, koji u prevodu glasi: „Molitva za divlje u srcu, a zatvorene u kavezu”.

Naslovna fotografija, Andželina Džoli @ Vahan Stepanyan/Shutterstock