na Vintur, sa Sarok Džesikom Parker uprvom redu na modnj reviji

Ana Vintur: bard modnog novinarstva i legendarna urednica

Ana Vintur (73), urednica američkog Voga i punih 35 godina suverena vladarka svetske modne scene, bila je ove godine po 28. put domaćica njujorške manifestacije Met gala. Na svečanosti se pojavila sa svojim novim partnerom, glumcem Bilom Najom.

Bila je bez naočara za sunce koje su zaštitni znak njenog stila, sa bob frizurom koju ne menja od 14. godine. Ana Vintur kaže da ona ne prati modu već krši pravila igre, a njen status u modnom novinarstvu nije uspeo da poljulja čak ni film Đavo nosi Pradu.

Saznajte sve o ženi čija reč gradi i uništava karijere u svetu mode i modnog novinarstva.

Ana Vintur – biografija

Jednom prilikom Ana Vintur je rekla da se opredelila za modno novinarstvo da se ne bi tematski preklopila s drugim članovima svoje novinarske porodice. Rođena je 3. novembra 1949. u elitnom delu Londona. Otac Čarls Vintur, Englez, bio je urednik političkih novina Ivning standard (Evening Standard), a majka Elenor Bejker, Amerikanka, bila je ćerka profesora prava sa Harvarda. Patrik, mlađi brat Ane Vintur, takođe je novinar, urednik za diplomatiju u Gardijanu, a drug brat Džejms i sestra Nora bavili su se novinarstvom, politikom, a sada su aktivni u vođenju nevladinih organizacija. Imala je i starijeg brata Džeralda, koji je kao dete poginuo u saobraćajnoj nesreći, što je prilično uzdrmalo porodicu, a roditelji su se konačno razveli kad je Ana već imala 30 godina.

Od detinjstva je pohađala ugledne londonske škole, ali se svuda bunila protiv uniformi i jednoobraznog oblačenja.

Rano se zainteresovala za modu jer joj je baba po majci iz Amerike slala modne časopise. Svoju čuvenu, besprekorno isfeniranu bob frizuru, počela je da nosi sa 14. godina i do danas je nije promenila.

Već sa 16 godina napustila je školu, a ubrzo i časove mode, tvrdeći: „Modu ili znaš ili ne znaš”.

Počela je da se zabavlja sa urednikom časopisa Oz, koji joj je dao prve novinarske tezge, a u 21. godini dobila je prvo zaposlenje kao pomoćna urednica u britanskom časopisu Harpers and Queen. Već tada je svim kolegama govorila da je njen cilj da postane glavna urednica Voga i stalno je dolazila u sukob sa svojom urednicom, koja je o tome rekla: „Toliko je želela u Vog, da je ovde svime bila nezadovoljna.”

Sa svojim tadašnjim partnerom Džonom Bredšoom Ana se odselila u Njujork, gde su je 1975. primili u njujoršku redakciju modnog magazina Harperʼs bazar, ali je toliko insistirala na promenama da su je posle devet meseci otpustili: „Svako treba ponekad da bude otpušten. To je dragoceno iskustvo”, govorila je kasnije.

Bredšo joj je pomogao da dobije mesto modnog urednika u časopisu Viva, a kad je časopis posle tri godine ugašen, ona je odlučila da napravi pauzu, raskinula je s Bredšoom i našla novog dečka, muzičkog producenta Mišela Estebana.

Sećajući se Ane iz tog perioda, Vera Vong je rekla: „Kad je došla u Njujork, nije bila kao sad, prvosveštenica Voga. Bile smo dve devojke koje su pokušavale da nešto pokrenu u modnom biznisu.”

Posle dve godine pauze, Ana je dobila mesto modne urednice u ženskom časopisu Savi, a već sledeće godine prešla na istu poziciju u časopisu Njujork.

Od kada je Ana na čelu Voga? 

Znajući za njenu opsesiju Vogom, jedna prijateljica joj je organizovala razgovor sa tadašnjom glavnom urednicom Grejs Mirabelom. Na tom razgovoru Grejs je Ani postavila logično pitanje – koji posao u Vogu bi želela. Ana joj je odgovorila: „Vaš.”

Naravno, bio je to skandal i Grejs Mirabela nije htela ni da čuje da je zaposli, ali se to dopalo vlasnicima Voga, predstavnicima velike Conde Nast grupe, koja pored Voga izdaje Veniti fer, Njujorker i dr. i čija se vrednost procenjuje na 300 milijardi dolara.

Urednički direktor te grupe Aleks Liberman pozvao je Anu Vintur na razgovor. Ona ni tu nije imala defanzivni pristup i uspela je sebi da izdejstvuje dvostruko veću platu od ponuđene, a kako Liberman nije želeo da smeni Grejs Mirabelu, za Anu Vintur je izmišljena nova pozicija – kreativni direktor Voga. Tako je ona konačno ušla u Vog 1983.

Kako njene i Mirabeline ingerencije nisu bile jasno razgraničene, nastajali su mnogi problemi.

Godinu dana nakon što se zaposlila u njujorškoj redakciji Voga, Ana Vintur se 1984. udala za psihologa Dejvida Šafera. Već sledeće godine rodila je sina Čarlsa, a kad je Čarls imao tek nekoliko meseci, desilo se da je glavna urednica britanskog Voga otišla u penziju, a šefovi iz Conde Nast-a su Ani ponudili tu poziciju, znjući za njenu ambiciju. Prihvatila je ne trepnuvši, iako je to značilo da mora da se preseli u London i da će je od muža, koji je zbog posla morao da ostane u Njujorku, deliti Atlantski okean, a da će beba, zbog njene zahtevne radne satnice, uglavnom biti prepuštena dadiljama.

U naredne dve godine njen privatni život odvijao se tako što je dva puta mesečno putovala iz Londona u Njujork na produženi vikend sa mužem i detetom.

Potpuno se predala preuređenju britanskog Voga, mnoge zaposlene je otpustila, mnoge nove primila i koncepciju preusmerila na žene koje imaju profesionalne ambicije. Stvorila je mnogo neprijatelja i dobila nadimak Nuklearna Vintur.

Svaki detalj držala je pod kontrolom, znajući da od toga zavisi njeno dalje napredovanje.

I zaista, posle dve godine vratili su je u Njujork, da spasava časopis House and Garden. Pokušavajući da popravi svoj već ozbiljno uzdrman brak, 1987. rodila je drugo dete, ćerku Ketrin, poznatiju kao Bi. Ali period posvećenosti porodici trajao je veoma kratko jer je već sledeće, 1988. godine, konačno postavljena na mesto glavne i odgovorne urednice američkog Voga. Tako je u 38. godini dobila svoj posao iz snova.

Ana Vintur sa ćerkom Bi Safer

Ana Vintur sa ćerkom Ketrin Šafer © lev radin / Shutterstock.com

Ana Vintur odmah je preduzela korake da uređivačku koncepciju sa Mirabeline lajfstajl orijentacije fokusira prvenstveno na visoku modu. Moda ju je oduvek zanimala. Istovremeno, već u prvom broju koji je samostalno uredila, za novembar 1988, potpuno je izmenila naslovnu stranu, tako da su svi odmah mogli da primete zaokret.

Dok su Mirabelinim naslovnicama dominirala lica manekenki, Ana je izabrala celu figuru u pejzažu. Manekenka je bila Mihaela Berku, koja je na sebi imala farmerke od 50 dolara i blejzer francuskog dizajnera od 10.000 dolara. Bio je to prvi put u svemiru modnih časopisa da se kombinuje komad visoke mode sa konfekcijskim komadom, ali i prvi put da su se na naslovnoj strani Voga našle farmerke.

Tako je već na prvom koraku primenila princip koji je drži na čelu već 35 godina: „Vi ste lider, vi ne sledite, vi vodite. Ako počnete da gledate šta rade ljudi levo i desno, izgubićete jasnoću misli. Donosite svoje odluke, ali bez izvinjavanja. Uvek postoje trenuci u kojima morate da prekršite pravila.”

Kasnije je Ana Vintur na svom master klasu pričala da je ta naslovna strana nastala tako što je manekenka pre snimanja provela praznike kod roditelja, pa joj je suknja koja je deo originalnog kompleta bila previše zategnuta. Ana je tada odlučila da odu u robnu kuću i kupe farmerke koje su manekenki taman.

Kasnije, Ana Vintur je sve ređe za naslovne strane Voga slikala supermodele, a sve češće superstarove. Osim dama sa holivudske A-liste, našle su se i sve prve dame Amerike, osim Melanije Tramp.

Opri Vinfri je otvoreno rekla da ne može na naslovnu stranu Voga dok ne smrša.

Da li je Ana Vintur „Đavo koji nosi Pradu”? 

Prvi udarac na neprikosnovenu vladavinu Ane Vintur bilo je objavljivanje romana Đavo nosi Pradu, koji je napisala njena nekadašnja lična asistentkinja Lorin Vajsberger. Lik surove šefice gradila je na osnovu detalja rada za Anu Vintur. Prašina oko romana bi se nekako i zataškala, da on nije poslužio za snimanje istoimenog megapopularnog holivudskog filma u kome kapricioznu šeficu igra Meril Strip.

Taj film ohrabrio je mnoge bivše zaposlene da iznesu svoja, uglavnom stresna iskustva u radu sa Anom Vintur.

Vođeno je i nekoliko sudskih procesa, gde su zaposleni tvrdili da su se razboleli ili povredili radeći po njenim zahtevima.

S početka, Ana Vintur se nije oglašavala u vezi sa filmom, držeći se dotadašnjeg pravila da ne govori za medije. Njen odgovor bio je septembarski broj Voga iz 2004. koji je imao, u tom trenutku rekordne, 832 strane.

Preuzela je i kontrolu nad drugim izdanjima svoje kompanije kao što su Teen Vogue, Vogue Living i Menʼs Vogue, i postizala neverovatne rezultate.

Uz profesionalna priznaja došle su i plemićke titule koje joj je britanska kraljica Elizabeta dodelila za doprinos modi i novinarstvu.

Drugi udarac stigao je sa svetskom ekonomskom krizom 2008. Broj reklamnih strana i ukupan prihod su se ozbiljno smanjili, a počeli su napadi na Anu lično, od ekoloških aktivista zbog promovisanja prirodnog krzna do optužbi za rasne stereotipe. Pojavile su se glasine da joj se sprema penzija. A kao šlag na gorkoj torti te godine, haljina Karla Lagerfelda koju je nosila na Met gali proglašena je najgorim pogrešnim modnim korakom 2008.

Tek tada je Ana Vintur počela da radi na svom javnom imidžu, da daje intervjue i da gostuje po televizijama.

Stil Ane Vintur i sve njegove specifičnosti

Kad je počela da radi u Vogu, Ana Vintur je prestala da nosi majice i farmerke i počela da se oblači u Šanel odela ili kostime sa mini-suknjom.

Kasnije je tvrdila da žena od stila nosi suknju ispod ili do kolena, nikako iznad.

Ana Vintur je bila veliki ljubitelj i prijatelj Karla Lagerfelda, kome je posvetila ovogodišnju Met gala svečanost. Oduvek je najviše volela njegove crno-bele kombinacije, kao i kombinacije sa svim nijansama sive, ali za izdanje „sve u crnom” Ana kaže da je apsolutno zabranjeno. Smatra da crnoj uvek treba dodati malo boje, na primer u vidu crvenog krzna.

Ana Vintur rado nosi atraktivne i maštovite ogrlice, a na prošlogodišnjoj Met gali prvi put je, uprkos upozorenjima da će to biti promašaj, na glavi imala dijamantsku tijaru, kojom je htela da podvuče da je i dalje kraljica mode. Iako je uzdržana elegancija odlika njenog stila, na ovogodišnoj dodeli Tomi nagrade pojavila se u haljini od zlatnih šljokica.

Njena omiljena obuća su čizme do kolena sa suknjom koja obvezno pokriva rub ili drap sandale koje idu uz sve. Poznata je i po tome da se gotovo nikada u zatvorenom ne pojavljuje bez velikih tamnih naočara za sunce, zbog kojih na revijama niko ne može da pogodi šta joj se svidelo, a šta ne. Ipak, ponekad se na velikim svečanostima pojavi bez njih. Jedino se nikada u javnosti ne pojavljuje bez savršeno isfenirane bob frizure. Njen lični frizer dolazi u njenu kuću svakog jutra u šest sati i 30 minuta da joj sredi kosu pre nego što započne radni dan.

Ana Vintur, sa crnim naočarima, dolazi na gala događaj okružena fotoreporterima

Ana Vintur, uvek okružena kamerama © FFFILMS.IT / shutterstock.com

Zanimljivosti o najpoznatijoj urednici ženskog časopisa u istoriji

Ana Vintur ima pravilo da kada izlazi uveče na svečanost, ne ostaje duže od 25 minuta. Nikada ne pije alkohol i u krevet odlazi u 22 i 15, u čemu leži tajna njene radne energije, vitalnosti i besprekorne linije i u 73. godini života. Karijera je još davno postala jedina biografija Ane Vintur. 

Njoj je prilagodila i karakter, kažu oni koji je poznaju.

Još je bila u braku sa ocem svoje dece kad su tabloidi 1999. objavili da je u vezi sa oženjenim biznismenom Šelbijem Brajanom. Iako je tada već imala veliki uticaj u medijima, nije reagovala na ove napise, ali se posle četiri godine udala za njega, nakon što su se oboje razveli.

Brajan je u mladosti bio bokser i najmlađi osvajač Zlatne rukavice, završio je Harvard, bio pionir u biznisu telekomunikacija, a finansijski pomaže kulturne institucije kao što su Metropoliten opera i muzej. Iz prethodna dva braka, Brajan ima četvoro dece. Samo tri godine je stariji od Ane, koja je u trenutku kad su se venčali imala 55.

„Treba vam neko ko će da vas gura, a ne neko ko će vas vući nazad”, rekla je Ana na svom master klasu.

Ipak se i od njega razvela 2020. i sada je u vezi sa glumcem Bilom Najom, koga publika zna po ulozi starog rokera u filmu U stvari ljubav (Love Actually). Bil je Anin vršnjak. Zlobnici su primetili da je ona u ranoj mladosti ulazila u veze sa mnogo starijim muškarcima, koji su mogli da je podrže dok se probijala, a da je s vremenom tu razliku u godinama smanjivala, pa je tako sa 73 godine stigla do vršnjaka.

Tokom 35 godina koliko je na čelu Voga bilo je više bezuspešnih pokušaja da se ona diskredituje i smeni. Posle onih iz 2013, ne samo da nije poslata u penziju, već je unapređena u umetničkog direktora cele Conde Nast grupe.Kao što je rekao jedan njen saradnik: Ona se ne ljuti, ona uzvraća.

Naslovna fotografija Ane Vintur © FashionStock.com / Shutterstock.com