Zemlja i Mars

Zvezdane staze Dajane Truhiljo

Misija mlade snage iz NASA ne odvija se samo na Marsu već i na Zemlji, gde motiviše žene da slede svoje ideje i pokažu da su važne

Životna priča inženjera svemirskih tehnologija Dajane Truhiljo liči na holivudski film. Rođena je u Kolumbiji, u Ameriku je stigla sa 17 godina i 300 dolara, a da bi se školovala radila je kao spremačica. Njeni snovi počeli su da se ostvaruju kada je ušla u NASA gde je radila u timu koji je dizajnirao robotsku ruku za istraživanje Marsa, odnosno na projektu zahvaljujući kojem ćemo možda dobiti odgovor na pitanje za kojim tragamo vekovima – da li smo sami u kosmosu.

Zahvaljujući neumornom radu, najzad možda dobijemo odgovor na pitanje – da li smo sami u kosmosu

Njena misija ne odvija se samo u svemiru već i na Zemlji, gde motiviše žene da slede svoje ideje i pokažu da su važne.

Istrajnost i blistav um

Dajana Truhiljo vodi inženjerski tim odgovoran za robotsku ruku rovera Perseverance (Istrajnost), koji sakuplja uzorke sa Marsa u potrazi za eventualnim znakovima života na Crvenoj planeti pre više milijardi godina.

Postala je jedno od najpoznatijih lica NASA, kao domaćin prenosa sletanja rovera Perseverance na Mars na španskom jeziku.

Život Dajane Truhiljo liči na film. Sa 17 godina i 300 dolara, stigla je iz Kolumbije u Ameriku, a da bi se školovala radila je kao spremačica

Dajana Truhiljo © / @FromCaliToMars – Twitter.com

Zahvaljujući blistavim umovima, mogli smo da vidimo spektakularne video-zapise sa Marsa, pa i nekoliko sekundi audio-materijala na kojem se čuju zvuci sa te planete.

Sada uspešna mlada žena, a nekada siromašna kolumbijska imigrantkinja, Dajana Truhiljo vinula se među zvezde zahvaljujući čvrstoj volji. Njena priča da je „sve videla kao priliku” inspirativna je za mnoge koji tragaju za boljim životom. Naučnica je navela da nije bila rezignirana dok je radila kao spremačica, već je razmišljala da je dobro što ima posao zahvaljujući kojem može da plati stan i hranu.

Svemirsko inženjerstvo, prema navodima nekih medija, odabrala je nakon što je videla astronautkinje u nekom časopisu. Od tada se njena karijera penje ka nebu u koje je, u Kolumbiji, kao devojčica gledala širom otvorenih očiju. Ušla je u NASA laboratoriju za mlazni pogon, a zatim se pridružila timu koji je radio na misiji Curiosity i najzad Perseverance.

Dajana Truhiljo je u timu koji je napravio robotsku ruku za prikupljanje uzoraka sa Marsa

Doprinoseći pokušajima ljudi da razumeju svemir, Dajana Truhiljo je istovremeno istrajna u nastojanju da motiviše devojčice i žene da ne robuju stereotipima i okrenu se nauci.