devojka naplju okrenuta ledjima

Život na otvorenom – obučeni za osvajanje vrhova

S obzirom na to da nas očekuju barem tri godišnja doba u prirodi, odlučili smo da malo popričamo o pravilima odevanja za izlet iz snova

Praznici za nama preplavili su društvene mreže fotografijama prelepih predela Srbije. Otkrili smo sve one sakrivene kutke za koje nismo ni maštali da postoje. Trebalo je da nam se desi jedna ovakva godina kako bismo shvatili da u prirodi postoji mnogo više od planski formiranih izletišta i da se, što dublje zađemo u divljinu i dalje od ljudi, naši izgledi da vidimo nešto nesvakidašnje mnogostruko uvećavaju.

Ipak, većina nas se susrela i sa činjenicom da za prirodu i istraživanje prepreka na putu, bilo klimatskih, bilo u obliku stena, vode i uspona, nismo odgovarajuće opremljeni. Neki su krenuli u mondenskim patikama, neki u čizmama za gradske ravne trotoare, a neki u pamučnim majicama, koje su nakon prvog napornijeg uspona tražile potpuno sušenje, a to nije ni lako ni brzo.

Birajte odeću prema tipu aktivnosti, a ne prema sopstvenim afinitetima

S obzirom da nas očekuju, po svemu sudeći, barem tri godišnja doba u prirodi, a nadamo se da će nam ovakav život postati i dugoročna navika, odlučili smo da malo popričamo o pravilima odevanja za aktivnosti na otvorenom.

Veštački materijali

Pravilo broj jedan: ne želimo vlažnu odeću blizu svoje kože. Šta to praktično znači? Kako bi se smanjilo hlađenje, dugo donje rublje i ostali donji odevni predmeti sada se izrađuju od poliesterskih materijala za uklanjanje vlage s kože. Isto tako, ako potražite majice za planinarenje ili džoging u prirodi, i u sportskim radnjama će vam uvek preporučiti odeću sintetičkog porekla. Možda se vaše čelo instinktivno mršti na samu pomisao o veštačkim materijalima, ali verujte da će vam telo biti beskrajno zahvalno.

Naš savet je da u rancu uvek imate i jednostavnu, a laganu kabanicu

Razlog je jednostavan – prirodni materijali vlagu brzo apsorbuju, a sporo se suše. To vas dovodi do situacije u kojoj, mokri od napora koji ste prošli, dok se odmarate na proplanku do koga ste stigli, na prvi znak blagog vertića počinjete da se tresete od hladnoće.

Vaši saputnici u majicama veštačkog porekla, u tom trenutku sasvim suvi, protežu se i radosno uživaju u povetarcu koji ih hladi i osvežava. Ukratko – birajte odeću prema tipu aktivnosti, a ne prema sopstvenim afinitetima.

Pravilo broj dva: na planinama se vreme brzo menja i slojevi u odevanju biće vam prijatelji. Iako ste u podnožju brda pomislili kako će ovaj divan letnji dan proći uz jednostavnu majicu sa kratkim rukavima, moguće je da na različitim nadmorskim visinama vaša potreba za dodavanjem i uklanjanjem slojeva varira i po nekoliko puta.

Pogrešan odabir čarapa može da pokvari dan u prirodi, iznenadićete se kako jedan šav može da izazove probleme kada hodate satima

I dok broj majica i dukserica ne mora da bude obiman, uvek imajte u vidu one slojeve koji vas štite od vetra i vode. Naš vam je savet da uvek u rancu imate i jednostavnu, a laganu kabanicu.

Ne zaboravite čarape. Deluje kao nevažan detalj, ali verovali ili ne – pogrešan odabir sokni ili dokolenica može vam pokvariti dan u prirodi. Kao prvo, izbegavajte one sa bilo kakvim vidljivim šavovima. Iznenadićete se kako jedan običan trag konca može da izazove brojne probleme i ranice kada hodate satima.

Zatim, i odabir materijala igra veoma važnu ulogu. Kao i kod donjeg veša i majica, birajte materijale koji se lako suše, ali ovoga puta i nisu previše glatki. Noga koja klizi u cipeli napraviće niz problema sa žuljevima, koji vam neće pokvariti samo taj dan u prirodi, već i one koji za njim slede.

Kvalitetna obuća

Kvalitetna obuća važna je za svaku aktivnost. Potrebne su vam cipele koje pružaju stabilnost, toplotu i udobnost. I obavezno razmislite o vodootpornosti. Ako vas noge bole ili su mokre, nećete uživati i tu nema pogovora. Takođe, klizav ili pretežak đon će vas usporiti i pešačenje će delovati iscrpljujuće i nemoguće na deonicama koje bi vam sa odgovarajućom opremom predstavljale izuzetno zadovoljstvo.

Možda se vaše čelo instinktivno mršti na samu pomisao o veštačkim materijalima, ali verujte da će vam telo biti beskrajno zahvalno

I na kraju kape – tople zimi, a kao odbrana od sunca leti – neophodne su, kao i adekvatne naočare. Šta pod tim podrazumevamo?

Pre svega, kada izađemo iz smogom zagađenih sredina, sunce i boje uvek su intenzivniji, pa nam je zaštita za oči neophodna. Zatim, ako nam naočare ne stoje čvrsto i stabilno ili nam prelamaju svetlost na način koji nam zamućuje vid, verujte da u prirodi to može izazvati mnogo više neprilika nego u opuštenoj, poslepodnevnoj šetnji gradom.

Ako vas je ovaj spisak zaplašio i razmišljate o finansijskom aspektu situacije, imamo i dobrih vesti. Pre svega, ove komade kupujete jednom za duži period i možete ići korak po korak, od najbitnijeg ka sporednom. Naš vam je savet da se pre svega pozabavite obućom.

Potrebne su vam cipele koje pružaju stabilnost, toplotu i udobnost. Klizav ili pretežak đon će vas usporiti i pešačenje će delovati iscrpljujuće

Sa druge strane, kvalitetna oprema postala je dostupnija nego nekada. Uz pojavu sportskih lanaca sa opremom specijalizovanom za svaku vrstu aktivnosti i uz onlajn kupovinu sa inostranih sajtova, samo ste na korak od svog izleta iz snova.

Dišite punim plućima!