Zimsko cveće koje podnosi niske temperature

Hladno vreme predstavlja izazov za strastvene uzgajivače cveća jer moraju da sačuvaju biljke iz svoje bašte od mraza i loših vremenskih uslova.

Međutim, to nije razlog da pauzirate sa svojim hobijem jer postoje zimske biljke koje su otporne na niske temperature. Neka vam nastavak teksta posluži kao vodič za zimsko cveće – otkrićemo vam kako da izaberete neke od najboljih vrsta koje će sigurno preživeti i procvetati u hladnim uslovima.

Borci koji prkose hladnoći

Za vreme prolećnih i letnjih meseci više vremena boravimo napolju: sređujemo naše dvorište koristeći profi kosilice za travu, čupkamo korov u bašti, a uveče redovno zalivamo svoje cveće.

To su obaveze na koje svaki baštovan ili baštovanka dobrovoljno pristaju. A ukoliko ste zaljubljenik u različite oblasti poljoprivrede – to može biti samo dodatni plus!

A šta se dešava zimi?

Čini se da se svi ovi poslovi tada zaustavljaju jer trava žuti i postepeno biva prekivena snegom i blatom, postaje hladno sedeti na terasi, pa nas takvi uslovi primoravaju da od vrtlarskog poziva privremeno odustanemo. Takođe, u zimskim mesecima mnoge biljke se premeštaju u zatvoren porstor kako bi opstale.

Međutim, da li ste znali da postoji zimsko cveće koje se može držati u dvorištu, na terasi i na prozoru? Podsećamo vas koje su to zimske biljke koje će svojim stoičkim i hrabrim držanjem ugrejati vaše dvorište i razbiti snežno belilo svojim šarenilom.

Zimski jasmin 

Zimski jasmin je predivna zimska biljka koja cveta tokom hladnih meseci; ne smeta joj ni sneg na tlu i veoma je otporna. Naziva se još i žuti i zimzeleni jasmin, a to je zbog toga što ima prepoznatljive žute cvetove.

Najbujnije cveta u periodu od januara do marta. Zimski jasmin je prilično otporan na bolesti i štetočine, a dodatna prednost je da ne zahteva kvalitetno zemljište. Voli osunčana mesta. Bilo bi poželjno da bude zaštićen od jakih zimskih vetrova.

Zimska ruža

Ovo vrsta zimskog cveća unosi posebnu vedrinu svojim jarkim bojama. U narodu su zimske ruže poznate i kao hrizanteme. One su višegodišnje biljke. Mogu se gajiti i u saksijama. Vole sunčevu toplotu i vlažno zemljište. Zato zimske ruže ne bi trebalo držati u senci. Leti bi valjalo zalivati ovo cveće dva puta dnevno, dok je zimi dovoljno jednom nedeljno.

Najbolji period za sadnju hrizantema je proleće i leto jer je potrebno vreme da se ova zimska biljka ukoreni.

Zimska zvezda

Zimska zvezda je vrsta zimskog cveća poznata i pod imenom – božićna zvezda. Zahteva specifičnu i pažljivu negu, te se s razlogom zove biljka kratkog dana. Idealna temperatura za njen rast je između 12 i 25°C, dok je optimalna temperatura za cvetanje u rasponu od 15 do 18°C. Održavanje visoke vlažnosti vazduha je ključno, pa je preporučljivo svakodnevno prskanje lišća.

Da bi procvetala, potrebno joj je najmanje 12-14 sati tame svakog dana, što opravdava njen drugi (ili treći) naziv. Kako biste podstakli cvetanje u kasnoj jeseni, prekrijte je tamnim materijalom svakodnevno najmanje 14 sati dnevno tokom 8 nedelja. Treba voditi računa da biljka ne dobije dodatno svetlo, jer to može sprečiti formiranje crvenih listova.

Božićna zvezda preferira mekanu, dobro đubrenu humusnu zemlju sa dodatkom peska. Održavanje visoke vlažnosti vazduha koju ona zahteva, postiže se postavljanjem podmetača sa vlažnim kamenčićima. Treba izbegavati prekomerno zalivanje. Nakon što procveta, preporučuje se da se biljka ne pomera kako ne bi odbacila cvetove i listove.

Sneguljica ili visibabe

Sneguljica je poznata i kao vesnik proleća jer njeno cvetanje započinje upravo u tom periodu. Prepoznatljiva je po svojim belim, oborenim cvetovima. Po pitanju nege nije previše zahtevna.

Sadi se krajem leta, a poželjno je da tlo bude plodno i vlažno i da se pozicionira u senku ili na mesto u polusenci. Zimi se može prekriti kompostom (posebna vrsta đubriva – mešavina zemlje sa istrulelim organskim materijama) ili slojem mlevene kore, pa čak i slamom ili grančicama. Tako se stvara zaštitini sloj protiv jakih mrazeva, koji se uklanja kada mrazevi i loše vreme prođu, da bi onda visibabe nesmetano procvetale i najavile proleće.

Da biste uspešno gajili ove biljne vrste koje su otporne na hladno vreme, važno je obezbediti im odgovarajuće uslove. Redovno zalivanje tokom suvih perioda, pravilno drenirano zemljište i odgovarajuća sunčana ili senovita pozicija su ključni faktori za uspeh. Takođe, ne zaboravite da redovno orezujete biljke kako biste podstakli zdrav rast i obilno cvetanje.

Koliko god ove zimske biljke bile otporne na hladno vreme, prilikom jakih zimskih oluja nije loše zaštititi ih tako što ćete ih smestiti u ostavu, garažu ili hodnik vašeg doma. Ovo posebno važi za cveće u saksijama.Ovo su neki od predloga kako da uneste različite, raznobojne nijanse u vaše dvorište, na terasu ili sims prozora. Vašu baštu ne morate samo ukrašavati božićnim i novogodišnjim dekoracijama – jesenje i zimsko cveće za terase može na podjednako dobar način oplemeniti vaš spoljašnji prostor! Saznajte i više o hrizantemama i drugom bilju i sigurni smo da će vaš ambijent lako postati prava šarena oaza – čak i zimi!